A polgárőrség is részt vett a biztosítási feladatokban a katasztrófavédelmi gyakorlaton

2021.02.23

Katasztrófavédelemmel is jó a kapcsolata a polgárőrségnek. Baj esetén, de akár gyakorlat esetén is számíthatnak a polgárőrségre. A biztosítási feladatban 2 gépkocsival, és 8 fővel vettek részt a Mórahalmi polgárőrség.

Tűz, nádastűz, ellentűz - a szabadtéri tüzek oltását gyakorolták Mórahalomnál

Mórahalom külterületén találkoztak hétfőn az ország tűzoltásvezetői. A nádassal borított, füves területen lebonyolított gyakorlat a koronavírus elleni védekezésre vonatkozó szabályok betartása mellett zajlott.

Az ország hivatásos és önkéntes tűzoltóit több ezer szabadtéri tűzesethez riasztják évente. Ezek a tüzek sokszor nagy területet érintenek, a lángok oltását az időjárási körülmények is nehezíthetik. A kiszáradt aljnövényzet, a nehezen járható, egyenetlen talaj és a nyári meleg nagy megterhelést jelent a tűzoltóknak. Különösen igaz ez azokra a beavatkozásokra, amelyek hosszú órákig, vagy akár egy-két napig is elhúzódnak. A tüzek sok esetben lakóépületeket, mezőgazdasági építményeket is veszélyeztetnek, vagy súlyos sérülésekkel járó baleseteket okoznak.

A szakemberek a mórahalmi országos gyakorlaton azt mutatták be, miként lehet irányított égetéssel megakadályozni a szabadtéri tüzek továbbterjedését, illetve minél rövidebb idő alatt megfékezni a lángokat. A tegnapi gyakorlat rövid eligazítást és terepszemlét követően kezdődött meg. A forgatókönyvben olyan elemek szerepeltek, amelyekkel egy átlagos, több hektárra kiterjedő tűznél találkoznak a tűzoltók: felcsapnak a lángok, a tűz rendkívül gyorsan terjed, a füst a közeli főúton közlekedőkre is veszélyt jelent.

A mórahalmi tűzoltási gyakorlaton több társzerv munkatársai is részt vettek, a helyszín biztosításában segítséget nyújtottak a rendőrség és a mórahalmi polgárőrség munkatársai is. Az oltást figyelemmel kísérték a helyi erdészeti igazgatóság szakemberei, a Kiskunsági Nemzeti Park képviselői, valamint a megyei vöröskereszt munkatársai. A hivatásos tűzoltókkal együtt gyakoroltak a megye önkéntes egységei is, amelyek minden évben egyre nagyobb részt vállalnak a szabadtéri tűzesetek felszámolásában.

A gyakorlat első lépéseként a kijelölt terület egy előre meghatározott részét irányítottan leégették. Ez az úgynevezett "fekete vonal" hivatott arra, hogy a lángok egy bizonyos ponton túl ne terjedjenek tovább. A tűzoltás vezetői gondoskodtak arról is, hogy a beavatkozó állományt felkészítsék a nagy hőterhelésre. Egyeztették a gépjárművek számára legbiztonságosabb útvonalakat, valamint kijelölték az oltáshoz szükséges tájékozódási pontokat.

A gyakorlat előkészítése és végrehajtása során a szakemberek figyelmet fordítottak a környezetre is. A kijelölt területet vadászok vizsgálták át, hogy a gyakorlat ne okozzon kárt az élővilágban. A tűzoltók figyeltek arra is, hogy a helyiek által használt közlekedési útvonalakat megóvják.

Fotó: Mórahalmi polgárőrség, Szőke Péter/BM OK, Molnár Krisztina tű. fhdgy./Csongrád-Csanád MKI

GALÉRIA        Szőke Péter fotói a mórahalmi gyakorlatról

GALÉRIA        Tűz, nádastűz, ellentűz - a szabadtéri tüzek oltását gyakorolták        Mórahalomnál

Forrás: katasztrofavédelem.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla