A tanyákon élő embereknek is segítenek a domaszéki polgárőrök

2023.03.06

A Móra-Net Tv stábja egy felhős tél végi napon elkísérte a Domaszéki Polgárőr Egyesület két tagját, Landberger Lászlót és Magyari Attilát a tanyavilágba. A földutakon zötykölődve emberi sorsokról, a migrációról, vagy éppen a hivatásos munkájuk mellett betöltött polgárőr-szerepről beszélgettünk. Landberger László többek között arról mesélt, milyen örömmel fogadják őket az idős, beteg emberek.

– Az egyik tanyán lakik egy néni, aki rendszeresen hív bennünket telefonon, csak hogy beszélgethessünk. Ilyenkor elmegyünk hozzá, ő meg szinte nem is akar elengedni. Ez nekünk nagyon jó érzés, tudjuk, érezzük, hogy fontosak vagyunk, fontos az, amit csinálunk.

A domaszéki polgárőrök azonban nem csak lelki támaszt nyújtanak a külterületen élőknek, ha kell, fát pakolnak, vagy éppen orvoshoz kísérik a magányos lakókat, de visznek nekik gyógyszert, élelmiszert , ha arra van igény. A migránshelyzet is rengeteg munkát ad nekik. Sokszor miattuk kapnak telefonhívást, ilyenkor a rendőrséggel együttműködve oldják meg a nem mindig egyszerű helyzetet. Az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elvárásainak megfelelve pedig igyekeznek megelőzni a zártkerti, szántóföldi, mezei, erdei lopásokat, hogy a tanyákon és külterületeken élők biztonságban érezhessék magukat.

– Kiszállunk a szolgálati gépkocsiból, elérhetővé válunk a lakosság számára. Beszélgetést kezdeményezünk velük, igyekszünk megtudni, hogy van-e olyan problémájuk, amiben segíteni tudunk. Ez egy bizalmi kapcsolat.

Engi Gábor tanyán él, családi gazdálkodó. Úgy véli, nélkülözhetetlen a polgárőrök munkája a településen.

– Nagyon jó a kapcsolatunk velük, minden nap látjuk őket, ahogy jönnek-mennek a környéken. Biztonságérzetet ad nekünk, hogy tudjuk, bármikor hívhatóak.

A polgárőrök önkéntesként végzik tevékenységüket, a napi munka mellett. Mégis mennek, akár éjjel, akár az ebédlőasztal mellől. Azért, hogy a település minden egyes lakója érezze, nincs egyedül.

Forrás: Móra-net Tv

Hírszerkesztő: Magyari Béla