9. számú elnöki körlevél OPSZ

2020.09.15

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnökének 9. SZ. KÖRLEVELE a koronavírus második hullámának kezeléséhez kapcsolódó polgárőri feladatokról 

A szeptemberi tanévkezdéssel egyidőben, a tudományos előre jelzéseknek megfelelően érkezett meg a koronavírus második hulláma Magyarországra. Hazánkban naponta több száz vírushordozót szűrnek ki. Ez év tavaszán az egészségügyi válsághelyzetben a polgárőr szövetségek és az egyesületek a kialakított és sikeresen végzett speciális polgárőr szolgálatokat az alábbi kiegészítésekkel folytassák:


A szervezeti élet az egyesületek, a szövetségek működése
a) Az egyesületek és a megyei szövetségek figyelemmel a hatályos jogszabályi rendelkezésekre, a 2019. évi beszámoló közgyűléseiket - ahol még nem tartották meg - soron kívül tartsák meg és juttassák el (elektronikusan) közzététel céljából az Országos Bírósági Hivatalnak a szakmai beszámolót a közhasznúsági jelentést és kiegészítő mellékleteit.
b) A közgyűléseken, figyeljenek a járványügyi-, egészségügyi szabályok betartására, az orrot és szájat elfedő maszk viselésére, a kézfertőtlenítésére, a másfél méter távolság tartására, ha van lehetőségük a rendezvényt szabadban tartsák.


A közterületi szolgálatteljesítés
c) A koronavírussal kapcsolatos védekezés jelentősen leköti az állami és a rendészeti szervek kapacitását. Különösen az országhatár védelme igényel jelentős élő erőt. Erre is figyelemmel rendkívül fontos a településeken a polgárőrök folyamatos közterületi jelenléte. A polgárőr egyesületek vezetői - a lehetőségekhez képest - egyeztessenek a helyi rendőri szervekkel a közterületi szolgálat ellátásáról.
d) Az elemzések és tapasztalatok alapján látható, hogy az utóbbi időben a közterületekhez kapcsolódó bűncselekményeket a hét második felében - csütörtök és vasárnap között- a késő esti órákban követik el. Ezt a tényt az egyesületek a szolgálat szervezés során vegyék figyelembe.
e) A közterületi szolgálatteljesítés fő célja a jogsértések megelőzése, de emellett az egészségügyi járványhelyzettel kapcsolatos állami, önkormányzati intézkedések betartását is kísérjék figyelemmel (szájmaszk viselése, távolságtartás, gyülekezési szabályok stb).


A karitatív tevékenység
f) A polgárőr egyesületek a veszélyhelyzet idején a karitatív tevékenység területén jelesre vizsgáztak. Az OPSZ összhangban az állami és önkormányzati elvárásokkal kéri és javasolja, hogy a polgárőrök vegyenek részt az idős emberek, az egészségileg rászorulók ellátásában, (ebédszállítás, gyógyszer kiváltás, ház körüli munkák stb).
g) A helyi lehetőségekre és sajátosságokra figyelemmel "biztonsági látogatások" keretében hívják fel a lakosság figyelmét a házaló kereskedelmi tevékenyégben rejlő veszélyekre. A kereskedelemnek ez a formája "álcázásként alkalmazva" elősegíti a csalások, a besurranásos- és betöréses lopások elkövetését (több településen tilos a kereskedelemnek ez formája).


A határvédelem
h) Az OPSZ Határvédelmi Tagozata és a hozzá tartozó határmenti polgárőr egyesületek igény szerint támogassák az államhatáron lévő rendőri, katonai szervek szolgálatát, nyújtsanak segítséget a határ mentén, fordítsanak külön figyelmet a mélységi területek ellenőrzésére.
i) A mélységi területek ellenőrzésében helyezzenek hangsúlyt a hazánk területére esetlegesen, illegálisan bejutottak felderítésére.


A szolgálatteljesítés biztonsági követelményei, a védőeszközökkel való ellátás
j) A polgárőri szolgálatok teljesítése során fokozottan ügyeljenek a személyi higiéniás szabályok betartására. Gépkocsizó járőrszolgálat során 2 főnél több polgárőr csak rendkívül indokolt esetben tartózkodjon a gépkocsiban. Rendszeresen tisztítsák és vírus fertőzés gyanúja esetén fertőtlenítsék a gépkocsi utasterét.
k) A megyei szövetségek, egyesületek vezetői saját lehetőségeik figyelembevételével lássák el a szolgálatos polgárőröket védőeszközökkel. Ahol a feltételek fennállnak, a szövetségek az egyesületek állítsanak össze egységcsomagokat, amelyekben legalább az orrot és szájat elfedő maszk, gumikesztyű, víz nélkül használható felület- és kézfertőtlenítő legyen. Ha rendelkezésre áll egészítsék ki a készletet védőruhával, arcvédő pajzzsal, illetve védőszemüveggel.
l) Az OPSZ a Belügyminisztériumnál bejelentette a védőeszközökre való igényét. Felvesszük a kapcsolatot a polgárőrséget korábban védőeszközökkel támogató magyar és külföldi cégekkel is. Amennyiben a védőeszközök megérkeznek, azokat soron kívül eljuttatjuk a szövetségek és az egyesületek részére.
Tisztelettel kérem polgárőr társaimat, hogy felelősségteljes szolgálatellátással segítsük a járványügyi védekezést. Álljunk a védekezés élére, mint ahogy ezt tettük a koronavírus első hulláma alatt is.


Vírusmentes szolgálatot, jó egészséget kívánok hazánk minden polgárőrének.


Budapest, 2020. szeptember 15.


Tisztelettel:
Dr. Túrós András


A levél pdf formátumban itt olvasható