Alapismereti oktatás és vizsga Csanádpalotán

2023.03.14

A Csongrád-Csanád megyei Csanádpalota településen 2023.03.11-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese (Varga Pál), valamint az oktatásért felelős alelnöke (Pintér Nóra) polgárőr alapismereti képzést, valamint jelzőőri tevékenységről szóló előadást tartott, az újonnan alakult Csanádpalotai egyesületi tagok számára, valamint a térségében lévő polgárőr egyesületek újonnan felvett tagjai számára.

Varga Pál elnökhelyettes elmondta, hogy a rendezvényen 7 egyesületből összesen 47 polgárőr vett részt, akik eddig még nem tettek szakmai vizsgát. Az egész délelőttöt felölelő program 9:00-kor kezdődött, bevezetésként Nagy Sándor r.alezredes úr a Makói Rendőrkapitányság vezetője tartott előadást, melyben ismertette a rendőrséggel közösen végrehajtásra kerülő feladatokat. Kérte, hogy a lehetőségek függvényében szorgalmazni szíveskedjenek a közös szolgálat ellátásokat. Őt követte Bodor Attila r.ezredes a Nagylaki Kirendeltség vezetője, aki a határvédelemmel kapcsolatban tartott rövid ismertető előadást, illetve kérte a határvadászokkal történő együttes szolgálatteljesítéseket.

A két rendőri vezető beszéde után kezdődött meg az újdonsült polgárőrök oktatása, melynek tartalmas és színvonalas előadását Pintér Nóra oktatásért felelős alelnök hölgy tartotta. Az alapismereti képzés utolsó pontjaként az egybegyűltek kérdéseket tehettek fel a témával kapcsolatban, amelyre Varga Pál elnökhelyettes úr készségesen válaszolt.

Az oktatást színesítette Czirbus Imre nagyéri elnök úr drónos bemutatója, amely során a nagyfokú hozzáértésnek köszönhetően betekintést nyerhettek a résztvevők abba, hogy a drónok miként tudják megkönnyíteni a polgárőr szolgálatokat.

Rövid szünetet követően megkezdődött a jelzőőri tevékenységgel kapcsolatos szintén színvonalas, gyakorlatias példákkal tűzdelt oktatás melyet Varga Pál elnökhelyettes úr tartott.

Ezután a leendő polgárőrök a megszerzett ismeretekből sikeres alapismereti vizsgát tettek, részükre kiosztásra került az elismerő tanúsítvány is.

Az esemény zárásaként a házigazdák egytálétellel vendégelték meg az újdonsült Polgárőröket, a vendégeket, a kísérőket, valamint az elnökségből megjelent tagokat.

Összefoglalásként elmondható, hogy a rendezvény jó hangulatban telt, folytatása néhány hét múlva Csengelén várható, ahol szintén oktatják és vizsgáztatják az önként jelentkező új polgárőröket. A megyei elnök úrnak, a település polgármestere, Perneki László úr telefonon megköszönte a polgárőr egyesület létrehozásához nyújtott segítséget, illetve az oktatást rendkívül színvonalasnak ítélte meg és külön köszönetet mondott az előadóknak. Tájékoztatta, hogy a polgárőr egyesületet hatékonyan fogja a jövőben támogatni, mind erkölcsileg, mind anyagilag, tette hozzá az elnökhelyettes.

Szöveg és fotó: Varga Pál és Pintér Nóra

Hírszerkesztő: Magyari Béla