Átadnák a stafétabot a fiatalabb generációnak Hódmezővásárhelyen

2021.01.07

Kevesebb bűnesetet látnak, de jóval több feszültséget a köz­utakon. A vásárhelyi polgárőrök többsége hatvan­évesnél idősebb, ezért fiatalítanának. Fénykorukban, a kilencvenes években csaknem százan voltak, és az Év Polgárőr-egyesülete címet is elnyerték.

Önkéntes tagsága fiatalítására toboroz a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület. Ahogy elnökük fogalmazott egyik reggeli körjáratuk előtt, a városi rendőrségi bejelentkezés után: a csapatuk zömében hatvan pluszos, ez meghatározza a napi munkájukat, kevesebb időt tudnak az utcákon tölteni. Pedig a vásárhelyi szervezet igen sikeres, az évtizedek óta szolgáló tagjaik szerint jelenlétük meghatározó a településen. Önkéntes vállalásuk lényege pontosan ez: a megelőzés, a bűnözők elriasztása és az, hogy hozzájáruljanak a nyugalom fenntartásához. 

Korábban elnyerték már az Év Polgárőr Egyesülete címet.

A kilencvenes évek százfős tagsága már a múlté. 

Szívesen emlékeznek a hőskorra, amikor a porcelángyártól kaptak egy öreg ezerkettes Ladát, azzal járőröztek. Előfordult, hogy a jelzés nélküli, lassan haladó, gyanúsnak tűnő autóra szemfüles lakosok ráhívták a rendőrséget. Jelenlegi, jól látható jelzésű, Vásárhelyen szolgálatot ellátó gépjárműveket a főkapitányságtól kapták, a szikáncsi és erzsébeti csoportjuk szintén polgárőrautóval szolgálatot. De sajnos a korábbi sokéves átlag alatt teljesítenek létszámuk miatt.

2018-ban összesen 10 ezer 547 kilométert tettek meg, 3346 órát járőröztek önállóan és a rendőrséggel közösen.

Régebben előfordult, hogy 7224 óra munkával 24 ezer 392 kilométert tettek meg az összesen 639 szolgálattal.

2020 novemberig a három, a szikáncsi, erzsébeti és vásárhelyi térségben 425 esetük volt 5152 órában és 13 ezer 057 megtett kilométeren. Az 1990-es években csaknem száz önkéntessel járták a várost és a külterületeket, most harminckilenc fős állományukból mindössze tizenöten foghatók aktív szolgálatra.

A polgárőr mindig szemfüles, fél szemmel is a közutat figyeli, egyből kiszúrj a szabálytalanságokat

- mondta Czakó László polgárőr és Szula Ferenc elnök. Abban mindketten egyetértettek, ma már békésebb a város, de a közlekedésben több a feszültség, ingerlékenyebbek az emberek. A belváros csendesebb, csibészek ugyan akadnak, de a kijárási korlátozás jót tett a közbiztonságnak. A polgárőrök járnak Kishomokra, és folyamatosan ellenőrzik a mártélyi üdülőkörzetet, ahol a télen is ott lakóknak különösen fontosak. Az oktatási intézmények környékén, a Kertvárosban, illetve a koronavírus első hulláma alatt a vásárhelyi piacnál szolgáltak a szokásos járőrözés mellett.

A támogatásokból és hozzájárulásokból fenntartott szervezetnél járművek, üzemanyag, ruházat jár az önkéntes munkáért. Olyan elkötelezett vásárhelyiek jelentkezését várják, akik szabad idejükben szeretnének tenni a város biztonságáért.

A Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület folyamatosan várja azoknak a jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek az önkéntes polgárőr munkához.

Az érdeklődők közvetlenül a polgárőr egyesületeknél jelezhetik csatlakozási, belépési szándékukat, ha az alapszabályban rögzítettnek eleget tudnak tenni és vállaljak az alapképzést. Felvételük az általános szabályok szerint történik.

A jelentkezést munkanapokon 08-órátol 16-ig lehet megtenni a +36306216230 telefonszámon.

Lehet még jelentkezni a megyei honlapon is az alábbi linkre kattintással:

Jelentkezz polgárőrnek:  https:/csmpszsz.hu/jelentkezés

Fotó: Tábori Szilvia

Forrás: delmagyar.hu és Magyari Béla

Hírszerkesztő. Magyari Béla