Az állatvédelem szerepe és jelentősége

2023.10.15

A Csongrád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége szervezésében a polgárőr egyesületek résztvevői részére az állatvédelemmel kapcsolatosan tartott előadást, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója, Veprik Róbert úr, a Csongrád- Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon 2023. október 13- án.

A megyei szövetség elnöksége részéről Lázár János titkár vett részt a rendezvényen.

A rendőrség természetvédelmi és vadgazdálkodási szakértőjeként az igazgató úr célja az állatok védelme és jólétük körülményeinek megteremtése, illetve ezek jogszabályi környezetének megteremtése, az állatvédő civil szervezetek összefogása.
Az előadás betekintést engedett az emberiség állatokkal való kapcsolatának történelmébe, melyből kiderült, hogy állatokkal való együttműködés története bár az őskorra nyúlik vissza, a tartásukkal, jogaikkal kapcsolatos felvilágosítás, mind a mai napig tart.
Az emberek rendkívül érzékenyek a témára, fontos hogyan bánunk az állatokkal, és hogyan kommunikálunk ezzel kapcsolatban.

Ezért a polgárőrnek is fontos tisztában lennie a felelős állattartás alapjaival: hogyan, ki, miként tarthat állatot.
Az igazgató úr bűnmegelőzésben és bűnüldözésben szerzett tapasztalatain keresztül mutatta be a szaporító telepek működését, ahol például a felelős állattartásról nyomokban sem lehet beszélni.
Gyepmesteri telep vezetőjeként kitért a "harci-kutyák" problematikájára, tájékoztatta a polgárőröket, hogy komoly kutyás helyzetnél a rendőrség is a szakember segítségét kéri- aki altató puskával, fúvócsővel, gyepmesteri hurokkal, szakszerűen tud segíteni az állat megfékezésében.

Ezzel kapcsolatban mondta el, "hogy elsődleges feladat mindig a gazda felkeresése".

Kifejtette az illegális állatkereskedelemmel, csempészettel kapcsolatos problémákat, beszélt az exotikus állatokkal kapcsolatos protokollokról, az általuk terjesztett betegségekről, óvatosságra mindenkit, aki ismeretlen származású állatokkal kerül kapcsolatba.

A jövő tekintetében legfontosabb szerepet a szemléletformálásnak kell kapnia, itt emelte ki a nemzeti parkok, állatkertek iskolai tájékoztató, oktató programjait, a büntetési tételek szigorítását, valamint a lefoglalt állatok visszaengedését- vagy ha ez nem lehetséges- állatkerti oktatásra történő felhasználását.

Végezetül egy megfontolandó gondolat Veprik Róbert úrtól:
"...azzal, hogy megmentünk egy sast, és visszaengedjük a természetbe, azzal még nem tettünk sokat, azzal teszünk valamit, ha megfogjuk a kisgyerekeink, unokáink kezét, megmutatjuk nekik, hogy ezek az állatok, a természet része…. ez a kutya a mi életünk része, szeresd, becsüld, tiszteld, mert ő is szeretni fog téged, …ezzel teszünk a legtöbbet, ezzel érhetjük el azt, amit a jövőben az állatvédelemben szeretnénk."

Szöveg és fotó: Bartos Zsuzsanna Járási polgárőr sajtóreferens

Hírszerkesztő: Magyari Béla