Az elismerés minden Csongrád megyei polgárőrnek szól

2019.07.21

A határvédelem terén nyújtott kimagasló teljesítményért a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta tegnap a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége. Az OPSZ elnöke szerint az elismerés a megye valamennyi polgárőrének szól.

Árpádhalom egy alig ötszáz lakosú település Csongrád megyében. Ezért különösen nagy szó, hogy összefogott a falu apraja-nagyja annak érdekében, hogy ők rendezhessék meg július 20-án a XVIII. Csongrád Megyei Polgárőr Napot. A helyszínre érkező polgárőrök láthatták, hogy a jól szervezett programon mindent megtalálnak.

A megnyitó ünnepségen ott volt mindenki, aki számított. Így Szarka Attila polgármester nem csak a polgárőröket, hanem a rangos polgárőri, rendőri és államigazgatási vezetőket is köszöntötte. Beszédében méltatta az önkéntes bűnmegelőzőket és elismerte, a polgárőrök sokat tesznek a falu közbiztonságáért.

A helyi plébános áldása után dr. Túrós András az OPSZ elnöke lépett a mikrofon elé. Átadta a szomszédos Békés megye polgárőreinek üdvözletét. "De van egy másik küldetésem is - folytatja dr. Túrós András. - Pontosan tudjuk, hogy az illegális migráció fő iránya sokáig Csongrád megyén ment keresztül, és ha nem épült volna meg a határzár, akkor továbbra is ez maradt volna a főirány. Az ország összes polgárőre nevében szeretném elmondani, hogy rendkívül hálásak vagyunk azért, amit a Csongrád megyei polgárőrök, különösen a mórahalomi, az ásotthalomi, a röszkei, szegedi, kübekházai, tiszaszigeti, és még sorolhatnám tovább azokat az egyesületeket, akik az illegális migráció kezelésében kiemelkedően végeztek, és a határvédelem területén eredményesek voltak. Én azt mondom, hogy itt hétköznapi hősök, hős polgárőr egyesületek születtek, mert egészen biztos, hogy az az áldozatvállalás, amit lehetet tapasztalni a polgárőrök részéről a határvédelem és a migráció kezelésében, az hozzájárult ahhoz, hogy az országban ma biztonság és rend van."

Dr. Túrós András, hogy kifejezze elismerését úgy döntött, hogy a Csongrád Megyei Szövetséget a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki, melyet Batiz István elnök vett át.

"A határon összességében rend van, a migrációt megfelelően tudjuk összefogással kezelni." Ezt már Dakos József rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője jelentette ki, aki elmondta még, hogy a megye statisztikai mutatói folyamatosan javulnak, csökken a bűncselekmények száma, a közbiztonság nyugodt, szélsőségektől mentes. A polgárőrökkel a működésük jó, kiegyensúlyozott, ezért úgy döntött, hogy a Megyei Polgárőr Szövetségnek helységet biztosítanak a főkapitányság egyik épületében.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is köszönetet mondott a polgárőröknek, majd kinyilvánította, hogy nélkülözhetetlen a munkájuk a közbiztonság fenntartásának érdekében. Beszélt még a települések pályázati támogatásáról, a menedzser típusú településvezetés fontosságáról, majd sok sikert kívánt mindenkinek.

Batiz István megköszönte dr. Túrós Andrásnak az elismerést és az azzal járó anyagi támogatást.

Majd elismerések illetve jutalmak átadására került sor. A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát Szarka Attila, Szentiné Kovács Beáta, Párkány György és Varga Mihály vehette át. Ezüst fokozatú kitüntetést Battancs Erika, Borsos József és Dobó Attila r. százados kapott míg a bronz fokozatú elismerést Csikota Antal, Horváth János és Gulyás Sándor kapott. Az OPSZ elnöke külön jutalomban részesítette Bokáné Csillag Erikát, majd kerékpárokat adott át a Mindszenti Polgárőr Egyesületnek. Emellett még számos elismerést adtak át, amit a megyei polgárőr szövetség, illetve a társszervek és támogatók ajánlottak fel.

A polgárőr napon számos szakmai bemutató illetve kulturális program volt, ám a kutyás és a kommandós műsorok mellett a lovas polgárőrök megjelenése és lebilincselő gyakorlata is feltűnést keltett. Volt véradás, ügyességi verseny, családi vetélkedő, légfegyveres lövészet, KRESZ teszt verseny, tűzoltóság bemutatója, katonai- és rendőrtoborzás, színpadi produkciók, este tűzijáték, hogy mind-mind emlékezetessé tegye a XVIII. Csongrád Megyei Polgárőr Napot.

A hagyomány úgy tartja, hogy az Árpádhalom határában található földhalmok között vert tábort vezéreivel együtt Árpád fejedelem amikor Pusztaszer felé tartottak. Ezen halmok közül a legnagyobbik volt Árpád fejedelemé, vagyis ez lehetett Árpád halma. Tegnap bebizonyosodott, a polgárőrök méltán vallhatják magukat Árpád utódjainak.

(Szöveg: Lőwinger Zoltán Mihály, fotó: Magyari Béla)