Az Év Polgárőr Egyesülete lett idén a domaszéki egyesület

2022.11.08

A Domaszéki Polgárőr Egyesület lett idén az Év Polgárőr Egyesülete. A rangos díjat az ORFK fővárosi székházában vehették át, ünnepélyes keretek között. Ezen apropóból kerestük fel a szervezetet, amelyről Varga Pál elnök mesélt.

- A domaszéki polgárőrség 1999 óta működik, mint önkéntes önvédelmi szerveződés, jelenleg 27 fős a tagság. Domaszék kül - és belterülete, valamint a tanyavilág a körzetünk, ezen kívül a határszolgálatot is erősítjük. Feladataink közé tartozik a bűn - és baleset-megelőzés, a nappali és éjszakai járőrszolgálat, illetve a rendőrség partnereként igyekszünk kiszűrni a településünkre nem jó szándékkal érkezőket. Rendezvényeket biztosítunk, és miután közel van az 55-ös főút, ha ott baleset van, jelzőőri feladatot is ellátunk, csakúgy mint az iskolánál a gyalogjárdák és zebrák mellett. Munkánk egyik legfontosabb része pillanatnyilag a határ menti szolgálat, mivel az OPSZ határvédelmi tagozatának tagjai vagyunk. 2015 óta folyamatosan foglalkozunk migránsokkal, de most ez az alapvető tevékenységünk.

- A nemrég átvett díj is erre reflektál? A határvédelmi tevékenységük miatt kaphatták meg?

- Részben igen, ez az egyik oka. Másrészt az önkormányzat és a lakosság felől érkező pozitív visszajelzések is szerepet játszottak ebben. Pár éve még nem volt valódi kommunikáció a településen élőkkel, így amikor átvettem az elnökséget, az volt az egyik első feladatom, hogy ezt kiépítsem. Úgy érzem, sikerült. Továbbá igyekszünk fiatalítani a csapatot, több új tagot felvettünk, az ő lelkesedésük sokat lendített a szekerünkön. A díjra egyébként nem számítottunk, de nagyon örülünk neki. És ugyan lendületet ad, de érdemesnek is kell maradnunk rá.

Sziráki Krisztián, Domaszék polgármestere amiben csak tudja, segíti a helyi polgárőrök tevékenységét.

- Nagyon örülök, hogy megkapták ezt a rangos díjat, külön tekintettel arra, hogy magam is részese lehetek az egyesület munkájának. Amikor meghallottam a jó hírt, arra gondoltam, hogy biztosan több szervezet is megkapta ezt a címet, köztük a domaszéki. Majd kiderült, egyedül a mi településünk polgárőreit jutalmazták vele. Közel három éve, amikor tisztújítás volt az egyesületnél, egy olyan tendencia indult meg mind a tagok létszámában, mind pedig a csapat aktivitásában, amelynek megkoronázása ez a kitüntetés. Büszke vagyok a domaszéki önkéntesekre, akik szabadidejüket beáldozva tesznek a közösségért. Megnyugvást adhat mindannyiunknak, hogy azonnal riaszthatóak, bármilyen helyzetben.

Forrás: Móra-net televízió

Hírszerkesztő: Magyari Béla