Az Országos Polgárőr Szövetség elnökének X. számú körlevele

2020.11.04

Tájékoztató a veszélyhelyzet idején a polgárőri szolgálat teljesítésének rendjéről.


A Kormány 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletével Magyarország teljes területére 2020. november 04-től veszélyhelyzetet hirdetett ki és a 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletében (továbbiakban: rendelet) határozta meg a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedéseket. A Kormány által bevezetett intézkedések érvényesülése - különös figyelemmel a rendelet 1. cím alatt meghatározott kijárási korlátozás

szabályaira - továbbá a járvány terjedési ütemének csökkentése, a fertőződések megelőzése érdekében kérem, hogy a polgárőrök a szolgálataik teljesítése során az alábbiak betartásával járjanak el:

1) A polgárőrök a szolgálatteljesítése során különös körültekintéssel, maximálisan tartsák be az egészségügyi védelmi szabályokat. Ha olyan helyen teljesítenek szolgálatot, (étterem, bevásárlóközpont, sportrendezvény, színház mozi, hangverseny, koncert stb.) ahol emberek csoportjaival találkozhatnak, minden esetben viseljenek MASZKOT, folyamatosan használják a kézfertőtlenítőket, illetve szappannal mossanak kezet és erre kérjék családtagjaikat a települések lakóit, embertársaikat is.

2) A polgárőrök valamennyi olyan településen, ahol a feltételek adottak, fokozzák a közterületi járőrszolgálatot. A települések biztonságának fenntartása érdekében, különösen a késő esti és éjszakai órákra koncentrálják a rendelkezésükre álló erőket és eszközöket, amely során törekedjenek a folyamatos jelenlét biztosítására. A szolgálatellátást hangolják össze a helyi rendőri szervekkel (rendőrkapitányság, rendőrőrs, körzeti megbízott stb.) lehetőség esetén részesítsék előnybe a közös szolgálat teljesítést.

3) Az illegális migráció kedvezőtlen alakulása, az Európában fokozódó terror helyzet miatt Békés-, Csongrád-Csanád-, Bács-Kiskun- és Baranya megye határmenti településein működő polgárőregyesületek fordítsanak kiemelt figyelmet a határvédelmi intézkedések támogatására. Az OPSZ Határvédelmi Tagozatának irányításával, szervezésével az egyesületek a megelőző, felderítő tevékenységet terjesszék ki a "mélységi" területekre és hangolják össze napi szolgálataikat az illetékes határrendészeti kirendeltségekkel. Az ország belső megyéiben működő polgárőr egyesületek a közterületi szolgálat teljesítése során a mélységi felderítés hatékonyságának növelése érdekében támogassák az ország területén illegálisan tartózkodók felderítését.

4) A kijárási korlátozás nem érinti a települések és az emberek biztonságának megőrzése, a vagyonvédelem érvényesülése érdekében szervezett polgárőri szolgálatokat.

5) A 4). pontban foglaltak érvényesülése érdekében a polgárőrök a közterületi járőrszolgálat teljesítésének megkezdése előtt minden esetben jelentkezzenek be a megyei- és fővárosi rendőr-főkapitányságok tevékenységirányító központjaiba (továbbiakban MRFK TIK illetve BRFK TIK):

a) az MRFK TIK-re a 112 segélyhívó rendszer igénybevételével minden esetben jelentkezzenek és adják meg a szolgálatteljesítés helyét, kezdő- és befejező időpontját, szolgálatteljesítés módját, formáját (gyalogos, kerékpáros gépkocsizó, lovas stb) elérhetőségüket (telefonszám, EDR rádió hívószáma, OPSZ Különös VPN szabályzat 30. 31. pont).

b) a BRFK TIK-re a fővárosban szolgálatot teljesítők az EDR rádió alkalmazásával jelentsék az a) pontban foglaltakat (OPSZ Különös VPN szabályzat 48. 49. pont).

Tisztelettel kérem Polgárőr társaimat, hogy felelősségteljes szolgálatellátással segítsük a járványügyi védekezést.

Vírusmentes szolgálatot, jó egészséget kívánok hazánk minden polgárőrének!

dr. Túrós András

OPSZ elnök

FONTOS: