Elindult a kormány és az OPSZ idei legnagyobb közös projektje!

2024.03.23

Magyarország Kormánya és az Országos Polgárőr Szövetség 2024 legnagyobb közös környezetvédelmi projektjét indította útjára március 22-én, Mórahalmon. 200 millió forintos kormányzati támogatással az OPSZ-hez tartozó szövetségek és egyesületek szervezetten bekapcsolódnak abba a programba, amelynek célja az ország megannyi pontján fellelhető illegális hulladéklerakótok felderítése és felszámolása. Mórahalmon, ahol a projektindító rendezvényt tartották nemcsak beszédet mondott mások mellett dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, és dr. Túrós András az OPSZ elnöke, a település közelében, közel a határvonalhoz kivették a részüket egy illegális szemétlerakat felszámolásából is.

Az esemény házigazdája, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a vendégeket köszöntve nagyrabecsülését fejezte ki a polgárőrség minden tagjának, mert mint fogalmazott, amióta polgármester kevés olyan szervezettel találkozott, amelyekkel az élet bármely területén olyan gyors és hatékony volt az együttműködés, mint a polgárőrökkel. Akár a magyar-szerb határon keresztül rájuk zúduló migrációval kellett megküzdeniük, hogy "ne gyalogoljanak át rajtunk ezrek és ezrek naponta", akár az erdő- vagy mezőőri szolgálat erősítése volt fontos, időseknek kellett segíteni, mindig számíthattak a polgárőrökre.

Mihálffy Béla Csongrád-Csanád Vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a migráció nemcsak azt jelenti, hogy a határt jogellenesen átlépők tízezrei ellenőrizetlenül kóborolnak és letaposnak mindent, ami az útjukba kerül.

Sok lomot, embercsepészetre használt gépjárművek roncsait és temérdek szemetet hagynak hátra az illegális bevándorlók. Köztük olyan holmikat is, amelyek közegészségügyi kockázatot jelentenek a helyiek számára – mondta a képviselő.

Magyarország Kormánya és az Országos Polgárőr Szövetség együttműködésének elmélyítésének ötletgazdája dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes volt. A miniszterhelyettes jól ismeri a polgárőrséget, hiszen, mint bemutatását kiegészítendő elmondta, ő a Szerencsi Polgárőrség szolgálat alól ideiglenesen felmentette tagja.

Dr. Koncz Zsófia később arról beszélt, hogy 2020-ban fogadták el Magyarország a klíma- és természetvédelmi akciótervét, melynek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felderítése, megszüntetése, valamint természetes vizeink védelme.

A kormány emellett több programot indított külön az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében. Elsőként a Tisztítsuk meg az Országot! Programot. Rendszeresen szerveztek Te szedd! Akciókat is.

A miniszterhelyettes elmondta, pontosan tudja, hogy a polgárőrség már sok éve foglalkozik más fontos feladatai mellett az illegális hulladéklerakók felderítésével, sok helyen azok felszámolását is az önkéntesek végzik. Előremutató kezdeményezésként említette a polgárőrök által is használt HulladékRadart, amely lehetővé teszi az illegális lerakók azonnali bejelentését.

"Napjainkban a veszélyek korát éljük". Erről már Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója beszélt, aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a Covid, az illegális migráció és a vele karöltve járó terrorizmus, valamint a szomszédunkban immár második éve tartó háború felértékelte a polgárőrök szerepét.

A több mint 67 ezer polgárőrt Nyitrai Zsolt modern hazafiaknak nevezte, akiknek köszönhetően Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa. Önkéntes munkájukért a polgárőrök, számíthatnak a kormány támogatására.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra is, hogy épp a közelmúltban csatlakozott a polgárőrség a Gondosóra programhoz. Az illegális hulladékkéerakatok felszámolására kötött megállapodás pedig még tovább erősíti a kormány és az OPSZ együttműködését.

Elmondta továbbá, hogy az eddig elhangzottakon túl a XXI. század legnagyobb kihívása a Zöld energia termelése, de méginkább annak tárolása. Közös ügyünk a zöld energia címmel online felmérés indul, hogy ki mit gondol erről, kinek milyen javaslatai vannak. [A kérdőív a kormány.hu oldalon elérhető.] Nyitrai Zsolt azt ígérete, hogy a felmérést, annak eredményeinek ismeretében valamilyen szabályozás is követi majd.

Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke felidézte a március 22-i projektindítás előzményeit. Elmondta, hogy Koncz Zsófia munkatársai keresték meg, hogy egy konkrét környezetvédelmi témában kellene találkoznia a miniszterhelyettessel. Ott kiderült, hogy nemcsak azért esett a választás a polgárőrségre, mert Koncz Zsófia maga is polgárőr. A szervezet már tíz éve foglalkozik illegális lerakók felderítésével, felszámolásával – "van tapasztalatunk ezen a terén", mondta Túrós.

"Három kérésem, ha úgy tetszik feltételem volt a megbeszélésen. Először is, szeretnénk, ha a kormány felkérné a polgárőrséget a feladatra. A hivatalos felkérés néhány héttel később meg is érkezett. Másodszor, hogy ehhez a munkához jelentős forrásokra volna szükségünk. Harmadszor, mivel a polgárőr törvény már amúgy is a parlament előtt volt, kerüljön be a szervezet feladatai közé az illegális hulladéklerakók felderítése is. Ez is megtörtént" – emlékeztetett az OPSZ elnöke.

Ami a forrásokat illeti, Túrós András bejelentette: a kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrség új feladatának ellátását. Nagy taps kísérte szavait, majd némi derültség, amikor hozzátette: "Első lépcsőben ez elég lesz. Reméljük lesz folytatás is."

Túrós András elmondta: Várhatóan már a közeljövőben megérkezik a pénz az OPSZ számlájára, amiből ezer polgárőr egyesület 150-150 ezer forint támogatást kap. A fennmaradó 50 millió 80-90%-a is a szövetségekhez és az egyesületekhez kerül majd különböző eszközök formájában.

A támogatás lehetőséget teremt a szolgálatok áttekintésére és újra gondolására. Túrós András beszédében elvárásként fogalmazta meg, hogy a programban résztvevő ezer polgárőr egyesület a szolgálati idő 15-20 százalékát a települése külterületén végezze. Ez – az elnök szerint – a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy havonta egyszer-kétszer kifejezetten a külterületeken kell járőrözni, ellenőrzéseket tartani. Ilyenkor lehetőség szerint, ha vannak a területen, fel kell deríteni az illegális hullaék lerakatokat is.

A polgárőrség dolga a felderítés mellett a bizonyítékok gyűjtése; ha bármi található a hulladékban, amiből következtetni lehet a tulajdonosa, vagy a szállítója kilétére, azaz a lehetséges elkövetőkre, azokat biztosítani kell, fotót, videofelvételt kell készíteni, majd értesíteni kell az önkormányzatot, ha ipari mennyiségű szemétről van szó, a rendőrséget.

Az OPSZ elnöke külön is kitért arra, hogy polgárőrség lovas tagozat a szerb-magyar határ Csongrád vármegyei szakaszán, Tokaj-Hegyalján, a Tisza-tó és a Körösök vidékén, valamint a Balaton déli részén segíti majd az illegális lerakók megtalálását, amihez immár drónokat is használhatnak a polgárőrök.

S, hogy mennyire komoly feladatról van szó – túl azon, hogy a számítások szerint éves szinten 1,5-2 millió szolgálati órát tölt majd vele a testület országosan – arról Szelei Pál ezredes, az ORFK Bűnügyi Főosztályának vezetője beszélt. Emlékeztetett, hogy ma az emberiség jóval több hulladékot termel, mint sok évvel ez előtt, amikor még nem léteztek például pet palackok és a háztartások szinte mindent feldolgoztak, felhasználtak.

Az elmúlt négy évben azonban megduplázódott azoknak a bűncselekményeknek a száma, amelyeket a hulladékgazdálkodás, a hulladékok lerakásának szabályainak megsértésével követtek el.

Az ezredes elmondta, alapesetben a környezet efféle károsítása, szennyezése olyan súlyú bűncselekménynek számít, mint a zsarolás, többszörös visszaesők esetében pedig, mint a rablás!

F.Gy.A

Fotó: Oláh Tamás

Forrás: opsz.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla