Elindult az E-kárbejelentő

2019.01.10

Januártól okostelefon alkalmazás segíti a balesetek gyors, időbeni bejelentését.

A biztosítók napjainkig túlnyomó többségben papír formátumban fogadták a gépjármű kárbejelentéseket a károsultaktól. Erre eddig egyetlen egységes offline csatorna létezett, az úgynevezett kék-sárga nyomtatvány. Ezen a helyzeten változtat a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új alkalmazása, amelynek a segítségével 2019. január 08-tól online módon intézhető a kárbejelentés, bármely biztosító ügyfele részére.

A MABISZ január 08-án mutatta be az alkalmazást a média képviselőinek. Pandurics Anett, a Mabisz elnöke elmondta, hogy az Európában is újszerű alkalmazás kifejlesztésében mind a 13 Magyarországon jelen lévő biztosító részt vett, 160-170 ember összehangolt munkájának az eredménye a rendszer.

A projektvezető Mészáros László (szintén a Mabisz színeiben) mutatta be részletesen a virtuális eszközt, amely már android és ios rendszerekkel is használható, a magyar mellett angol nyelven is elérhető. A későbbiek folyamán, körülbelül másfél hónap múlva aktiválják a webes verziót is.

A digitális kárbejelentő applikáció előnye amellett, hogy kéznél van (szemben a bejelentő papírral, amely a felmérések szerint az autók többségéből hiányzik), hogy segíti az érthető kárbejelentést, gyorsítja a folyamatot, mert mint egy program telepítője, végigvezeti az alkalmazót a bejelentési folyamaton, és csak helyesen kitöltött bejelentést továbbít a biztosítóknak.

További újdonság, hogy a biztosítók idén januártól a fedezeti igazolásokat egy QR-kóddal látják el, amelyet az applikációval beolvasva az autó és a szerződés adatai beolvashatók, így azokat nem kell manuálisan bepötyögni. Jelenleg a rendszer kétrésztvevős balesetek bejelentésére készült fel, a bejelentés mehet egy- vagy két okostelefonról is, az eszközök kettős használat esetén PIN-kóddal szinkronizálhatók, amelyet az alkalmazás generál.

A későbbiek során kettőnél több résztvevős balesetek bejelentésére is alkalmassá teszik a rendszert, de a statisztikák szerint túlnyomó részben a kétrésztvevős balesetek a jellemzők. A bejelentés során helyszíni fotók, illetve hangfelvétel is mellékelhető a bejelentéshez. Érdemes megnézni az alkalmazásról készített információs kisfilmet.

A kárbejelentő applikáció fejlesztésében az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is részt vett. A szervezetet Berzai Zsolt rendőr alezredes, főtitkár képviselte, aki elmondta, hogy gyakorta a hiányzó kárbejelentő lap miatt hívják ki a balesethez a rendőröket. Az új alkalmazás így tehermentesítheti is a hatóságot, akiket balesethez kihívni vitás esetben, személyi sérülés esetén, okmány hiány vagy bűncselekmény-gyanú esetén indokolt. A balesethez kihívott rendőr a helyzet felmérése alapján a felelős sofőrt, ha szabályt szegett, a helyzetet mérlegelve meg is bírságolhatja.

Érdekes statisztikai adat, amelyet Pandurics Anett osztott meg, hogy 100 KFGB ügyfélből egy év alatt 4 balesetezik - tehát egy sofőrre 25 év alatt jut egy baleset, ami bár nem indokolja, de megérthetővé teszi, hogy az autósok miért feledkeznek meg a kárbejelentő lapról, azt miért nem tartanak maguknál. Az okostelefonos megoldás így egy igen jó kezdeményezés. Az eszköz tesztelésekor a rutinos felhasználók 9-13 perc alatt végeztek el egy bejelentést az alkalmazás előzetes ismerete nélkül. Egy papír alapú bejelentő kitöltése és kér ennyi időt, persze csak ha van az autóban.

Forrás: ORFK-OBB

Hírszerző: Magyari Béla