Értékelő határvédelmi fórumot tartottak Csongrád-Csanád megyében

2022.07.30

A 2022. július 28-án megtartásra került a határvédelmi konferencia Algyőn a rendezvény házban, ahol a megyéből 27 polgárőr egyesület vett részt 77 fővel, akik részt vettek a határvédelmi feladatokban februártól június végéig.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Csorba Sándor az OPSZ Határvédelmi Tagozat elnöke, Molnár Áron Algyő Nagyközség polgármestere és a Határrendészti kirendeltségek munkatársai,

Batiz István a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke köszöntötte a megjelent polgárőröket és a vendégeket.

Magyarország Kormányának felkérése alapján részt vettek a Szerb-Magyar országhatár védelmében, az illegális migráció elleni küzdelemben a polgárőrök, amelyet várakozáson felül teljesítettek. A határvédelmi szolgálat június 30-val véget ért. Minden polgárőrnek köszönetemet fejezem ki a kiváló helytálásért,- tette hozzá az elnök.

Ez után Csorba Sándor az OPSZ Határvédelmi Tagozat elnöke értékelte a határvédelemben szolgálatot vállaló polgárőrök munkáját. Úgy fogalmazott, "hogy egy nagyon mozgalmas időszakon vagyunk túl. A polgárőrség még ilyen nagy volumenű feladatot az eltelt 30 év során nem hajtott végre a határvédelem területén. Határvédelmi feladatot a kormány határozat alapján végezték a polgárőrök. A nagy migrációs nyomás megfékezésére a határmenti települések polgárőr egyesületei az együttműködési szerződés alapján, amely a rendőrséggel van megkötve, végezték segítő tevékenységeiket. A különleges polgárőr feladat végrehajtása nagyon sikeres volt, számos határsértőt tartoztattak fel a rendőséggel együttműködve". Beszélt még az OPSZ Határvédelmi Tagozat létjöttéről és zászló bontásáról is.

Az OPSZ Határvédelmi Tagozat Elnöksége nevében köszönetemet fejezem ki azoknak a polgárőröknek, akik önzetlenül vállalták a határszolgálatokat, és azoknak a polgárőröknek is, akik nincsenek jelen ezen az értékelő fórumon.

Ez után Csorba Sándor és Batiz István elismeréseket adott át a polgárőr egyesületeknek és a polgárőröknek.

Oklevélben és tárgyjutalomban részesültek.

A Röszkei Polgárőr Egyesület, a Kiszombori Polgárőr Egyesület, a Domaszéki Polgárőr Egyesület, a Marosmenti Polgárőr Egyesület, a Szeged-Belvárosi, Móravárosi Polgárőr Egyesület, a Királyhegyes Község Polgárőrsége, az Újszegedi Polgárőr Egyesület, a Dóci Polgárőr Egyesület, és a Polgárőr Egyesület Sándorfalva.

Az Operatív Törzsben közreműködő polgárőr személyek jutalomban részesültek:

Tóth Zoltánné CSCSMPSZSZ gazdasági alelnök, Apjok Katalin CSCSMPSZSZ irodavezető, operatív törzs tagja és Varga Pál operatív törzs tagja

Jutalomban részesültek:

Sárközi László Mórahalmi Önvédelmei Egylet (Polgárőrség), Turó István Röszkei Polgárőr Egyesület, Magyari Attila Domaszéki Polgárőr Egyesület, Csőke Zsolt Szeged Belvárosi-Móravárosi Polgárőr Egyesület, Pintér Gábor Újszegedi Polgárőr Egyesület, Óvári Árpád Marosmenti Polgárőr Egyesület, Kis Róbert Kiszombori Polgárőr Egyesület, Kutasi Erika Polgárőr Egyesület Sándorfalva.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke kiváló polgárőr munkáért határvédelmi emlékérem kitüntetésben részesítette:

Megyeri Árpád Üllési P.E., Lázár János Dóci P.E., Faragó János Szentes P.E., Mallesich Ede Királyhegyes P.E., Krisztin Gábor Ruzsa P.E., Kövecs Mihály Szeged-Tarjáni P.E., Kabainé Lovas Nikoletta Algyői Faluvédő P.E., Horváth Erika Kiszombori P.E.

Szöveg és fotó: Magyari Béla