Értékelték a 2020-évet Csongrád-Csanád megyében

2021.09.27

2021. szeptember 24-én gyűltek össze a Csongrád-Csanád megye polgárőr vezetői és a meghívottak, a megyei Rendőrfőkapitányságon, hogy megtartsák éves közgyűlésüket.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Dr. Fekecs Dénes az OPSZ Gazdasági elnökhelyettese.

Batiz István, a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke  beszámolójában kiemelte, hogy nem volt könnyű év, sok új kihívással kellett megbirkóznia az egyesületeknek és a polgárőröknek. Sajnos az eddigi legnehezebb, legkíméletlenebb időszakban, amikor a feladatok központjába a karitatív tevékenység került, több polgárőr társunk lett a vírus áldozata, mert saját egészségüket sem kímélve tették a dolgukat embertársaikért. Kiemelkedő feladatokat vállaltak a lakosság szociális ellátásában a betegszállítástól a bevásárláson keresztül a védőeszközökkel való ellátásig, valamint az étel kiszállításban is tevékenyen részt vettek. Közben ellátták "megszokott", alap feladataikat is a bel- és külterületi szolgálatban, az idős emberek védelme terén is. A 2020-as esztendőben több rendezvény is elmaradt, amit a megyei szövetség rendezett volna. Az elnök kiemelt feladatként jelezte a migrációból eredő, megnövekvő feladatokat és kérte a polgárőröket, hogy különösen a határ menti települések egyesületeinek az illegális, és valamennyi érintett egyesületnek a legális migráció kezelésében való közreműködését.

Az elnök kiemelte, hogy az OPSZ elnökség tagjai határozatban ismerték el és köszönték meg a Mórahalmon augusztus 14-én megrendezett Országos Polgárőr Nap szervezőinek munkáját, valamint a város polgármesterének és önkormányzatának anyagi és erkölcsi támogatását. A minden szempontból sikeres rendezvény - amelyen mintegy 3000 polgárőr vett részt - méltó emléket állított az idén 30 éves Polgárőrségnek. Mindenkinek megköszönte a segítséget, amellyel emelték a rendezvény sikerét.

A közgyűlés beszámoló részében Tóth Zoltánné gazdasági alelnök, ismertette a szövetség 2020-as gazdálkodását, és a 2021. évi pénzügyi tervét.

A felügyellő bizottság beszámolóját Túró István a FEB elnöke ismertette a közgyűlés résztvevőivel.

Ezután hozzászólások következtek, amely során a megrendezett OPSZ nappal kapcsolatos feladatokat vetették fel.

A közgyűlés mind a szöveges beszámolót, mind a pénzügyi beszámolót és a tervet jóváhagyta.

Dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség Gazdasági elnökhelyettese köszöntő beszédében tolmácsolta dr. Túrós András elnök úr üdvözletét, majd azzal folytatta, hogy mindig jó érzés a megyébe jönni. Jó végignézni a polgárőrökön, hiszen látszik, hogy a polgárőrség egységes. Nehéz éven vagyunk túl. De emellett említésre méltó, hogy a polgárőrség idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját Mórahalmon a megrendezet Országos Polgárőr Napon, ami véleménye szerint is jó sikerült.

Ezután alapszabály módosítás következett, amelyet kis korrekció után a közgyűlés elfogadott.

Az eseményen elismerések átadására is sor került:

Az Országos Polgárőr Szövetség a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozta:

Kopasz Zsolt Zákányszéki Polgárőr Egyesület, Kabai Mátyás Eperjesi Polgárőr Egyesület, Kis Róbert Kiszombori Polgárőr Egyesület, Faragó János Szentes Polgárőr Egyesület.

Az Országos Polgárőr Szövetség a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát adományozta:

Gál József Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület, Adai-Simon-Tibor Zsombói Polgárőr Egyesület, Vajas Tamás Röszkei Polgárőr Egyesület, Huszti Zoltán Szőregi Polgárőr Egyesület, Varga István Mindszenti Polgárőr Egyesület Közhasznú Szervezet.

Az Országos Polgárőr Szövetség a Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát adományozta:

Tóth István Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület, Bódis János Tisza-Táj Polgárőr Egyesület Csongrád, Németh Lehel Lajos Baksi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, Dobák István Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület, Horváth András Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervetek Szövetség a 30 éves polgárőr tagsággal rendelkező polgárőr részére emlékérem és oklevél:

Bereczki Lajos Mindszent, Huszka Ferenc Baks, Apró Ferenc Baks, Bangó Péter Csengele, Molnár Mihály Csengele, Magyari Béla Röszke, Túró István Röszke, Áfra Károly István Röszke, Takács István Pitvaros, Csonka Imre Sándor Szeged-Kiskundorozsma.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervetek Szövetség a 30 éves jubileumi Országos Polgárőr Napon végzett kiemelkedő munkájáért emlékéremben és oklevélben részesíti:

Gyetvai István Mórahalom, Király Richárd Mórahalom, Paksi Anikó Szentes, Varga Pál Domaszék, Túró István Röszke, Góg István Tömörkény, Pőcze Levente Ásotthalom, Vighné Somodi Rita Szegvár.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervetek Szövetség a 10 éves polgárőr szolgálatért emléklapot kapott:

Saja Lőrinc Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület.

Gratulálunk a kitüntetett személyeknek.

Fotó é szöveg: Magyari Béla