Gyermekeik védelmében is dolgoznak a sándorfalvi polgárőrök

2019.09.12

Szeptember elejétől a hónap végéig, tehát az iskolakezdés idején, a sándorfalvi polgárőrök irányítják a forgalmat és a gyermekek számára biztonságos átkelést nyújtanak a gyalogos átkelőnél az általános iskola előtt.

Ahogyan az a fotón is látszik, a Pallavicini Sándor Általános Iskola előtti kereszteződés az egyik legforgalmasabb a városban. Iskolaidőben ez hatványozottan igaz. Baleset megelőzési szándékkal a Polgárőr Egyesület Sándorfalva tagjai önkéntesen vállalták a reggeli forgalomirányítást.

Bereczné Bősi Gizella, az egyesület elnöke a következőket mondta.

"Szeptemberben, mikor a gyerekekben még aktívan él a nyári szünet emléke, kicsit figyelmetlenebbek a csimoták. Emiatt mi nem csupán a forgalmat irányítjuk, hanem még a helyes közlekedésre is tanítjuk a kicsiket."

Fontos megjegyezni, hogy az iskola előtt egy 30-as sebességkorlátozó tábla is ki van helyezve, hiszen a terület iskolai övezet. Az Önkormányzat és a polgárőrök is arra kérik a közlekedőket, hogy óvatosan és biztonságosan közlekedjenek. Nem csupán azért, mert a mi gyermekeink, hozzátartozóink, barátaink gyerekei járnak az intézménybe, hanem azért is, hogy elkerüljük a baleseteket.

A polgárőrök szeptember végig végzik a forgalomirányítást, ahogyan tették azt már az elmúlt 8 évben is, tette hozzá az elnök asszony.

Rossuné Kovács Edit, SZTEJKI Pallavicini Sándor Általános Iskola pedagógusa elmondta, hogy az iskolakezdés legelején, az első hét péntek délutánján játékos keretek között elevenítettük fel, illetve bővítettük az alsó tagozatos tanulóink ismereteit és tudását a biztonságos közlekedés program keretében a sándorfalvi polgárőrség - Benedekné Kutasi Erika, Benedek Péter, Bereczné Bősi Gizella, Berecz Diána - közreműködésével. Mivel a biztonságos közlekedést és szabályait mindannyiunknak, gyereknek és felnőttnek egyaránt szem előtt kell tartani, ezt pedig minél több gyakorlással lehet elérni, így játékosan, ám mégis hasznos tapasztalattal gazdagodhatott valamennyi lelkes résztvevő.

A délután folyamán a legfontosabb közlekedésiszabályok, közlekedési táblák megnevezése, felelevenítése után a helyi polgárőrség munkatársai által felállított KRESZ SULI pályán szerezhettek tapasztalatot a helyes közlekedési magatartásról, közlekedéskultúráról diákjaink.

Átismételték a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait, mondókba foglalva a 3 legfontosabb segélyhívó számot. Az elmélet után következett a gyakorlati megvalósítás.

A gyerekek az iskolai diákönkormányzat és a polgárőrség közlekedési eszközein -koruknak és magasságuknak megfelelő rollereken - illetőleg gyalogosan, esetenként több alkalommal is teljesíthették a pályát. A balesetek elkerülése, a szabályok betartásának biztosítása végett minden alkalommal a polgárőrség valamelyik tagja kíséretében körültekintően hajtották végre a feladatokat.

A nagy sikerű délutáni rendezvénynek akadt azonban egy szépséghibája, a diákoknak annyira tetszettek a feladatok, hogy nem szívesen hagyták abba, szívesen maradtak volna sötétedésig.

Ezúton köszönöm a sándorfalvi polgárőrség fent megnevezett tagjainak lelkiismeretes munkáját, magas színvonalú tudását, lelkes együttműködését, és bízom benn, hogy a tanév végének közeledtével ismét együtt tudunk dolgozni hasonló délutáni rendezvényen, hiszen mindannyiunknak fontos a biztonságos közlekedésre nevelés, tette hozzá a pedagógus.

Fotó: Polgárőrség

Forrás: Magyari Béla