Határozatban ismeri el az OPSZ elnöksége a határokon szolgálatot teljesítő polgárőrök munkáját

2022.04.01

A legnagyobb köszönet és megbecsülés illeti a déli határon szolgálatot teljesítő, valamint az ukrán háború elől menekülőket segítő több ezer polgárőr munkáját - hangzott el az OPSZ április elsején, online megtartott elnökségi ülésén. A testület emellett megtárgyalta és elfogadta - egyebek mellett - a Polgárőrség elmúlt évi tevékenységéről szóló szakmai beszámolót is.

Másfél hónap telt el azóta, hogy egy kormányhatározat értelmében, a polgárőrség fokozott szolgálatot lát el az ország déli határszakászának Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei részén. A Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnökség elé tárt jelentéséből kiderül, hogy az eltelt időszakban a helyi egyesületek és az ország belső megyéiből érkezett vendégpolgárőrök, a rendőrség közvetlen irányításával 30 ezer 750 órát teljesítettek. A 12 órás szolgálati váltásban résztvevő 3151 polgárőr 1848 határsértő és 2 embercsempész elfogásában működött közre. A jelentés szerint, az ország mélységéből érkezett polgárőrökre motiválóan hat a megfelelő koordináció és ellátás, ezért egyre többen jelentkeznek határszolgálatra, van olyan egyesület, amely már visszatérőnek számít. Természetesen a két érintett határmenti megye polgárőrei teljesítették a legtöbb szolgálati órát, de mellettük kiemelkedő óraszámban vesznek részt a Jász-Nagykun megyéből, a Budapestről, a Fejér megyéből és a Tolna megyéből érkezett polgárőrök. A kormány felkérése, amely együtt jár a költségek fedezésével, április végéig tart.

A beszámolót követően Dr. Túrós András elnök úgy fogalmazott, a Polgárőrség győzelemre vitte a határvédelmet, hiszen békeidőben, civil önkéntesként, gyakorlatilag harci feladatot látnak el. Mindezek alapján az elnökség kezdeményezte, hogy határozatban ismerjék el, nemcsak a déli határon teljesítő, de az ukrán menekülteket segítő polgárőrök munkáját is.

Az elnökségi ülés résztvevői megtárgyalták és elfogadták a 2021-es évről szóló Szakmai beszámolót, amelyből egyebek mellett kitűnik, hogy az egész országot lefedő Polgárőrség létszáma stabil, de további lépéseket kell tenni a fiatalok polgárőri szolgálatba történő bevonására. A polgárőrök tavaly több mint 9 millió 800 ezer szolgálati órát teljesítettek, ez 240 ezer órával több, mint 2020-ban. Az összes szolgálati óra 86,4 százalékát az önálló szolgálat adja, ami azt jelenti, hogy a kistelepüléseken a helyi biztonság megőrzésében nélkülözhetetlen a Polgárőrség tevékenysége. Ugyancsak évről-évre növekszik a déli határon teljesített rendőrséggel közös és az önálló szolgálati órák száma. A fokozottabb határszolgálat következtében, a polgárőrök által végrehajtott intézkedések közül kiemelkedik a visszatartás, amely 170 százalékos növekedést mutat, ugyancsak növekedett a segítségnyújtások száma. A jelzésadásban ugyanakkor némi csökkenés tapasztalható, ennek oka a bűncselekmények számának viszonylagos alacsony szintje. Összegzésként elmondható, hogy a Polgárőrség a koronavírus-járvány és a migrációs nyomás ellenére a szakmai feladatait sikeresen végrehajtotta, gazdálkodása jogszerű és áttekinthető. A dokumentumban szereplő számtalan stilisztikai adat alátámasztja, hogy a polgárőrök az újabb és újabb kihívásokra gyorsan és sikeresen képesek reagálni.

Az elnökség meghallgatta a Felügyelő és az Etikai Bizottság tavalyi évről szóló beszámolóját és tudomásul vette azzal, hogy a beszámolók a Küldöttgyűlés elé terjeszthetők.

Az elnökség tájékoztatót hallgatott meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által az Országos Polgárőr Szövetség részére nyújtandó idei, bruttó 50 millió forint összegű támogatásról szóló szerződés előkészítéséről. Az országos rendőrfőkapitány elfogadta az OPSZ elnökének javaslatát a támogatás felhasználására vonatkozóan, így a szerződés megkötését követően az OPSZ 40 millió forintot technikai eszközök beszerzésére, a fennmaradó 10 millió forintot pedig az EDR rádiók éves forgalmi szolgáltatási díjára fordít.

Megvitatta a testület a Belügyminisztérium által átutalt 200 millió forintos többlettámogatás felosztását is. A támogatás jelentős részét formaruha, valamint gépjárműbeszerzésre, illetve informatikai fejlesztésre fordítja a Polgárőrség.

Szöveg Bakonyi Ágnes

Fotó: opsz

Hírszerkesztő: Magyari Béla