Határvédelmi Polgárőrök regionális határrendészeti felkészítése

2019.10.27

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata 2019. október 26-án Mórahalmon a Kolo Szerb Kulturális Központban a migráció kezelésének tükrében speciális határrendészeti felkészítést tartott Békés-,Csongrád-, Bács-Kiskun-, Baranya megye határvédelmi polgárőreinek, mintegy 80 fő részvételével.

Csorba Sándor a tagozat elnöke és Battancs Erika a tagozat titkára a város vezetése nevében köszöntötte a résztvevőket és a meghívott szakmai vendégeket, előadókat.

Batiz István a tagozat elnökhelyettese feldolgozta a Polgárőr Akadémián elhangzott határrendészeti tananyagot, mely tartalmas ismereteket adott a rendészeti munka szabályairól.

A román, szerb viszonylatú megyei rendőrfőkapitányságok előadói értékelték a megye illetékességi határszakaszon kialakult migrációs helyzetet, gyakorlati példákon keresztül feldolgozták az eseményeket és az alkalmazott határrendészeti eljárásokat, intézkedéseket.

Dr Németh Krisztina az Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél Alföldi Regionális Igazgatóság Vezetője bemutatta az igazgatóságot , működését és a polgárőrséggel való együttműködés lehetőségeit.

Cseh László a tagozat elnökhelyettese tájékoztatást adott a "Drón" technikai eszközök Polgárőrség szolgálati rendszerébe történő bevezetésének előkészítéséről.

Sárközi László a Mórahalmi Polgárőr Egyesület elnöke az OPSZ Lovas Tagozata nevében feldolgozta a két tagozat közti együttműködési megállapodás jegyében a lovas polgárőrök határterületen történő szolgálati alkalmazását.

Ezt követően Csorba Sándor a tagozat elnöke által módszertani kérdések kerültek feldolgozásra a határvédelemben résztvevő erőkkel az együttműködésről, a határvédelmi polgárőrök szolgálat ellátásának gyakorlati kérdéseiről, majd a rendezvény értékelése, zárásaként lehetőség volt kérdések felvetésére , egységesíteni , értelmezni a migráció elleni fellépés polgárőr feladatait .

A rendezvény hozzájárult a határvédelmi polgárőrök szakmai, gyakorlati ismereteinek fejlesztéséhez, a migrációs jelenség környezetében hatékonyan növelni a határterületi lakosság biztonságérzetének fokozását, a határrendészeti rendőri munka segítését,- tette hozzá a tagozat elnöke.

Fotó: polgárőrség

Hírszerző: Magyari Béla