Határvédelmi szakmai nap Mórahalmon

2023.12.15

OPSZ – Határvédelmi Polgárőr Tagozat támogatásával, Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, 2023. december 14-én, Mórahalmon, "Szakmai Napot" tartott a Határvédelmi Polgárőr tagok részére.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség részéről Labancz Balázs r. alezredes, osztályvezető valamint a Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központ részéről Rácz-Fodor Timotheusz r. alezredes, alosztályvezető, illetve a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Batiz István jelenlétében került megtartásra a rendezvén.

Batiz István köszöntötte a megjelent vendégeket és polgárőröket. Kiemelte az esemény fontosságát, hiszen a határvédelmi polgárőrök elméleti tudásának frissítése és az új ismeretek megszerzése fontos a gyakorlati szolgálatellátások során. Eredményes és hasznos napot kívánt a résztvevőknek.

Sárközi László szakmai alelnök, bevezetőjében először az ünnepek előtti aktuális feladatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte az internetes bűnözés elleni aktív fellépést a polgárőrség részéről. Csongrád – Csanád Vármegyei Rendőr Főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztálya a rendezvényre minden aktuális kiadványt, szórólapot, prospektust rendelkezésre bocsátott és a polgárőr tagok részére elérhetővé tett. Továbbá szó esett a "Gondoskodó" polgárőr program keretein belül a "Gondosóra" programról és az EDR rádió szabályszerű használatáról is.

Ezt követően Labancz Balázs r. alezredes úr tartott előadását. Szakmailag értékelte a határvédelmi polgárőrök 2023. évi munkáját és ismertette a 2024. évre várható feladatokat. Továbbra is kérte a határvédelmi polgárőr tagok önként vállalt szolgálat ellátását a déli határszakaszon. Végezetül bemutatta a rendőrség összetett munkáját az átkelőhelyeken és a zöldhatáron.

Csongrád – Csanád Vármegyei Rendőr Főkapitányság támogatásával és engedélyével a rendezvényen résztvevők betekintést nyerhettek a Határrendészeti Távfelügyeleti Irányító Központba. Rácz-Fodor Timotheusz r. alezredes, alosztályvezető úr bemutatta az épületet és a technikai felszereléseket. Szakmailag ismertette, hogy az irányító központban szolgálatot ellátó rendőröknek milyen feladataik vannak és a kint lévő rendőri állományt hogyan irányítják egy-egy helyszínre, ha gyanús személyeket, csoportokat vagy az ideiglenes biztonsági határzár rongálását észlelik.

A napot Sárközi László szakmai alelnök összegezte. Elmondta, hogy a szakmai nap hasznos volt, új elméleti és gyakorlati információkhoz jutottak a programon részt vevő, közel 50 fő polgárőr. Megköszönte a társszervek képviselőinek az előadásokat.

Kötetlen beszélgetés követően a szakmai napot egy közösen elfogyasztott ebéd zárta.

 

Hírszerkesztő: Horváth S. András

Képek: polgárőrség