„Jelnyelvi mini tréning” polgárőröknek

2023.05.23

A Polgárőrségre mindig minden körülmények között lehet számítani. Különböző feladatok ellátásánál eltérő szakmai felkészültségre van szükségük a polgárőröknek.

A Mórahalmi polgárőrség vezetése minden évben a tagság részére különböző oktatásokat szervez, hogy a szakmai tudásukat szinten tartsák, frissítsék. Projektek során, szakmai előadók bevonásával nagy hangsúlyt helyeznek az egészségügyi, önvédelmi, közlekedés biztonsági és egyéb témakörök elméleti és gyakorlati oktatására.

A Mórahalmi polgárőrségnél az alábbi gondolat, javaslat merült fel: Történhet olyan élethelyzet szolgálatban vagy szolgálaton kívül, ahol siket vagy nagyothalló személy kér segítséget, kerül bajba. Erre az esetre szakmailag nincs az egyesület tagsága felkészülve. Emberileg ettől függetlenül mindent megtennének és megtesznek a tagok, hogy segítséget tudjanak nyújtani.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével az egyesület elnöke felvette a kapcsolatot és kérte a szövetséget, hogy segítsenek, támogassák az oktatási projekt sikeres megvalósítását. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége a megkeresés pillanatától, maximálisan támogatta, és segítette ezt a kezdeményezést.

Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) kezdeményezésére a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének szakmai támogatásával, iránymutatásával, 2023. május 23.-án, Mórahalmon, "Jelnyelvi mini tréning" szemléletformáló projekt megvalósításra került. Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, jelnyelvi oktatót, valamint jelnyelvi tolmácsot biztosított a polgárőrség részére.

A szemléletformáló előadáson 25 fő vett részt, akik végig nyitottak és aktívak voltak. Szóbeli megállapodás megszületett a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) között, hogy ezt az oktatási programot, szemléletformálást folytatni kell helyi, de akár országos szinten is. Új és ismeretlen területre lépett be a helyi polgárőrség, ezért a tréning során a résztvevők tapasztalhatták, hogy a jelnyelvet megtanulni, elsajátítani nem egyszerű feladat. Jelnyelv elsajátításához egy alkalom kevés, de a jelnyelvvel való megismerkedéshez az első szemléletformáló lépést megtették a polgárőr tagok.

Köszönjük Szlivka Ágnes jelnyelvi oktató, valamint Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács színvonalas szemléletformáló előadását. – mondta el Sárközi László elnök.

Személyes jelenlétével a rendezvényt megtisztelte: - Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége képviseletében Zombori Andrea; - Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke Batiz István, a család-gyermek és ifjúságért felelős alelnöke Pintér Nóra, valamint Lázár János titkár.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő Magyari Béla