Kistérségi Közbiztonsági Egyeztető Fórumot tartottak ma Mórahalmon + (videó)

2022.02.08

A fokozódó illegális határátlépések miatt negyedévente szerveznek közbiztonsági fórumot a magyarországi homokháti települések polgármesteri, a Csongrád-Csanád megyei Rendőr Főkapitányság határrendészeti osztályának munkatársaival, a helyi polgárőrséggel és egyéb rendvédelmi szervekkel közösen. Ezúttal Mórahalmon egyeztettek, ahol határozatot hoztak a mezőőri szolgálatok megerősítéséről és azok kapacitásainak bővítéséről.

A határközelség miatt a térségben élőket közvetlenül érinti a migráció. Az illegális bevándorlókat már a szögesdrótos határkerítés sem rettenti el.

A polgárőrség, az osztrák rendőrség, vasárnaptól pedig majd a cseh kollégák is segítik a Csongrád-Csanád megyei rendőrség munkáját az illegális migráció megfékezésében - hangzott el az eseményen. A legnagyobb migrációs nyomás Röszke külterületén tapasztalható, a szerb oldalról Horgos magasságában.

Borbásné Márki Márta, polgármester, Röszke:
"Szerintem ez a fajta fenyegetettség és ez a probléma nulla 24 órában fennáll a határ mellett.
- Félnek a röszkei polgárok?
- Azt gondolom, hogy megfelelő módon védi az ország és védi a rendőrség a határainkat. Konkrét félelemről én azért nem beszélnék, de azért a folyamatos figyelem, a figyelemfelhívás, a károkozással kapcsolatos bejelentések egyre szaporodnak, és inkább aggódnak az emberek amiatt, hogy újra komoly fenyegetettséget jelent a mindennapi életükre ez a helyzet."

A magyar kormány jóváhagyta a mezőőri szolgálatok megerősítését és a kapacitások bővítését az illegális migráció megfékezése céljából, emelte ki Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Nógrádi Zoltán, polgármester "Állandó a nyomás a határszakaszon, az embercsempészek kiváló üzletnek tartják ezt a fajta tevékenységet, nem mondanak le róla nyilvánvalóan, és ez generálja a határnyomást is a migráció részéről, amely komoly feszültséget jelent a települések szempontjából."

Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP szegedi önkormányzati képviselője kiválónak értékelte az együttműködést a szerb és a magyar határvédelmi szervek között. Egyben kiemelte a határkerítés fontosságát is.

"Napi több száz migráns szökik át a kerítés ellenére is, ez heti több ezres szám, tehát érezhető, hogy milyen hatalmas nyomás nehezedik úgy, hogy van határkerítés. El lehet képzelni, ha nem lenne határkerítés, akkor milyen nyomás alatt lenne, és hogy milyen negatív hatásai lennének az itt élők számára ennek."

A magyar rendőrséggel és a honvédséggel, valamint a mezőőrséggel együttműködve dolgozik az illegális migráció megfékezésén a Mórahalmi Önvédelmi Egylet Polgárőrség. Sárközi László elnök szerint naponta átlagosan 50, de akár 100 határsértővel szemben is intézkedniük kell.

Sárközi László, elnök, Mórahalmi Önvédelmi Egylet Polgárőrség: "Szerb oldalról teljes csapások vannak itt, a kerítésen, illetve magyar mélységben folytatódva. Ez egy olyan pont, ahol folyamatosan jönnek át az illegális bevándorlók, létrázással általában."

Csongrád-Csanád megye Rendőr Főkapitánysága határrendészeti kirendeltségének illetékesei szerint hétfőről keddre virradóra lényegesen kevesebb volt az illegális határátlépési kísérlet. Állításuk szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy hétfő hajnalban a szerb rendőrség begyűjtötte azokat a migránsokat, akik a szerb oldalon, a határ menti településeken bújtak meg, és több százukat elszállítottak a szerbiai befogadóközpontok valamelyikébe.


Forrás: Panon RTV

Hírszerkesztő: Magyari Béla