Komoly eszközzel rendelkeznek a Sándorfalvai polgárőrök

2020.02.28

A közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében polgárőrök olyan kamerát szereztek be, amivel jelentősen megkönnyítik a helyi rendőrök munkáját.

A kis mobiltelefonra hasonlító eszközön működő rendszer a kamerája előtt elhaladó járművek mindegyikét ellenőrzi és jelzést ad azoknál, ahol problémát talál. Selymes női hang mondja be a rendszámokat és a gépjárművek típusát és színét.

Aznap, mikor a fotókat készítettük, negyedóra alatt 19 autót ellenőriztek, amiből egynél jelzést is kaptak, hogy lejárt a műszaki vizsgája.

Bereczné Bősi Gizella a Polgárőr Egyesület Sándorfalva elnöke elmondta, mikre alkalmas az új eszköz.

"Ezzel a rendszámfelismerő rendszerrel, ami a Sigmoid ZsaruCar névre hallgat, ki lehet szűrni, még a legnagyobb forgalomban is, a lopott, vagy egyéb bűncselekmény miatt körözött gépjárműveket, műszaki érvényesség nélkül közlekedő gépjárműveket, valamint a forgalomból kivont gépjárműveket."

A helyi rendőrök is nagyon örülnek annak, már a mi településünkön is van ilyen eszköz, mert ennek köszönhetően sokkal eredményesebben tudnak dolgozni. Mivel az eszköz minden autót egyből ellenőriz, a rendőröknek nem kell találomra leállítani sofőröket, csak azokat, akiknél, a rendszer jelzése szerint, valami probléma merül fel.

A polgárőrség vezetője még hozzátette, hogy az eszköz és a hozzá való program egyáltalán nem volt olcsó, de ha ezzel növelni tudják a közúti biztonságot, akkor minden egyes rá fordított forintot megért.

Fotó és írás: Reichenberger Rajmund

Hírszerző: Magyari Béla