Közgyűlést tartott a csengelei polgárőrség

2022.11.27

November 26-án tartotta éves közgyűlését a Csengelei Polgárőr Csoport a faluházban.

Bangó Péter elnök a 2021-es évről tartott beszámolójában elmondta, hogy közterületi járőrszolgálatot 69 esetben láttak el összesen 749 órában. A négy rendezvénybiztosítást 29 fővel látták el, 208 órát teljesítve. Szeptember hónapban 22 napon át segítették az iskolába igyekvőket a közúton való átkelésben. A szolgálat gépjármű összesen 3.364 km-t futott.

A Felügyelő Bizottság elnöke, Csókási Jenő beszámolt arról, hogy ellenőrizték a számlákat, a könyvelést és a pénztárkönyvet, azok vezetését rendben találták. Szabálytalanságot az egyesület működésében nem találtak.

A közgyűlés egyhangú szavazással a beszámolókat elfogadta.

A Kisteleki Rendőrkapitányság képviseletében dr. Farkas László r. alezredes bűnügyi osztályvezető szólalt fel. Köszöni a polgárőrségnek azt a támogatást, amit hosszú idők óta adnak a rendőrségnek. Ha kértek valamilyen támogatást, azt mindig meg is kapták. A nagy migrációs nyomásról szólva kérte, hogy a 112-es telefonszámon jelentsék be az ezzel kapcsolatos észleléseiket, és a rendőrség intézkedik az ügyben. Megköszönte a polgárőrség munkáját, és hogy a közgyűlésen részt vehetett.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, Batiz Istvánnak megítélése szerint a beszámoló rövid volt, de tartalmazta azt, aminek benne kell lennie. Szólt arról, hogy Csengelén 32 évvel ezelőtt, a megyében elsőkként alakult meg a polgárőrség, tisztelet jár a tevékenységükért. A bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem tudott biztató szavakat mondani. A jövő évben hasonló támogatásra lehet számítani a Belügyminisztériumtól, mint az idén. A megyei szövetség korábban a támogatások 20 %-át fordította működtetésére. Ezt 17 %-ra csökkentették, és a többi pénzt átadták az egyesületek számára.

Tóth Tibor alpolgármester hozzászólásában elmondta, hogy a polgárőrség munkájára nagy szükség van. Az önkormányzat támogatja az egyesület működését, és ha valami problémájuk lenne, azt jelezzék! A falu nevében megköszönte a polgárőrök munkáját.

Mucsi Antal, a Szeri Polgárőr Egyesület elnöke megemlékezett arról, hogy a csengelei és az ópusztaszeri polgárőrségek között 15 éve baráti munkakapcsolat alakult ki. Szólt a migráció okozta problémákról, de mint mondta, a polgárőr szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Kun-Szabó Tibor polgárőr hozzászólásában a migráció okozta helyzetről beszélt. Kb. 10 évvel ezelőtt elsőként ő fogott el bevándorlókat Csengelén, Úgy gondolja, hogy elsősorban a rendőrség dolga a jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodókkal szembeni intézkedés.

Bangó Péter elnök kapcsolódva Kun-Szabó Tibor felszólalásához, megjegyezte, hogy vannak Csengelén, akik összetévesztik a polgárőrséget a rendőrséggel. A polgárőrnek nincs igazoltatási, elfogási joga. Azt is elvárnák, hogy egyszerre több helyen is ott legyenek, ami képtelenség.

Batiz István a témához hozzászólva megjegyezte, hogy ha valaki hívja a polgárőrséget, akkor már ésszerűbb volna a rendőrséget hívni, akiknek van intézkedési joguk. A polgárőrségnek nem alapvető tevékenysége a migránsok feltartóztatása, az a rendőrségre tartozik.

Dr. Farkas László is egyetértett azzal, hogy a 112-es segélyhívót kell hívni, és küldik a rendőrjárőrt.

A közgyűlés végén Batiz István megköszönte Bangó Péternek a megyei szövetség elnökségében végzett munkáját. Tevékenységével elégedett volt, de mivel a munkája miatt sokat tartózkodik külföldön, már nem tudnak rá számítani. Elismerése képpen ajándékcsomagot adott át számára.

A közgyűlés után közös vacsora volt a polgárőrök és a meghívottak számára.

Szöveg és fotó: Molnár Mihály titkár

Hírszerkesztő: Magyari Béla