Közúti közlekedés ellenőrzésében vettek részt a polgárőrök

2020.02.19

A polgárőrség és a rendőrség közös közlekedésrendészeti fokozott ellenőrzést hajtott végre 2020. 02. 18-án a Szeged Rendőrkapitányság illetékességi területén

A fokozott ellenőrzés célja a forgalomban rész vevő gépjárművek ellenőrzése rendszámfelismerő rendszer (Sigmoid ZsaruCar) segítségével. A fokozott ellenőrzés során ki kellett szűrni a forgalomból a lopott, vagy egyéb bűncselekmény miatt körözött gépjárműveket, körözés alatt álló személyeket, műszaki érvényesség nélkül közlekedő gépjárműveket, a forgalomból kivont gépjárműveket, valamint az ittas vezetőket.

A fokozott ellenőrzésben részt vett a Kecskeméti Hírős Polgárőr Egyesület, a Makkosházi Polgárőrség, a Ferencvárosi Polgárőr Egyesület, a Domaszéki Polgárőr Egyesület, valamint a Sándorfalva Polgárőr Egyesület polgárőrei. A polgárőrökből és rendőrökből álló egységek a Szeged Rendőrkapitányság illetékességi területén kijelölt felállítási pontokon, az előttük elhaladó gépjárműveket szűrte, a járművekbe telepített és a fenti polgárőrségek által üzemeltetett Sigmoid ZsaruCar rendszer segítségével. A rendszer a kamera előtt elhaladt gépjárművek közül csak azoknál adott találati jelzést, melyek a forgalomból ki voltak tiltva, vagy műszaki érvényesség nélkül közlekedtek, illetve a jármű vagy annak üzembentartója körözés hatálya alatt állt.

Az ellenőrzés során a polgárőrök és a rendőrök összesen 19.607 db gépjárművet ellenőriztek, melyből 47 esetben jelzett a rendszer, főként azért mert a forgalomban közlekedő járműnek lejárt a műszaki érvényessége, vagy mert a forgalomból ki volt tiltva. Egy esetben olyan járművezető került ellenőrzésre, akit a vezetéstől eltiltottak, őt a rendőrség őrizetbe vette.

A Makkosházi, a Domaszéki és Röszkei polgárőrség után a Sándorfalva Polgárőrség is vásárolt egy Sigomid Zsarucar rendszámfelismerő rendszert, melyet a fokozott ellenőrzés előtt vettek át a Sigmoid Kft. műszaki igazgatójától, aki maga is polgárőr. Majd ezen eszközt a fokozott ellenőrzés során már élesben is használták,- mondta el Varga Pál a Domaszéki Polgárőr Egyesület elnökhelyettese.

Kép: polgárőrség

Hírszerző: Magyari Béla