Kuvasz kutyával fognak járőrözni a Szeri polgárőrök

2019.05.15

z Országos Polgárőr Szövetség és az Agrárminisztérium között újabb megállapodás jött létre, amelynek keretében újabb öt fajtatiszta, törzskönyvezett kuvasz kölyköt ajánlanak fel polgárőr bűnmegelőzési szolgálatra. Melyből egy kuvasz kutyát a Szeri Polgárőrség vehetett át ma Zákányszéken.

Varga Zoltán a Halasi - Pásztor Kuvasz tenyészet tulajdonosa elmondta a kutyaátadáson, hogy a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület keretén belül adnak át a polgárőrségnek kutyákat, amelyekből szolgálati kutyák lesznek. Ez a történet már tavaly elkezdődött, amikor Dunakeszin az átadó ünnepség keretén belül öt kutyával indult el a program. Ezek a kutyák tapasztalatok szerint rendkívül jól megállják a helyüket.

Molnár Zoltán úr a polgárőrség országos kutyás szekciójának vezetője, koordinátora elmondása alapján az országba kihelyezett kutyák nem sokára polgárőr szolgálati kutya vizsgát tesznek és szolgálatba is fognak állni, tette hozzá Varga úr. Elmondta még, hogy a tavaly átadott kutyák közül mindegyik megfelelt a követelményeknek, ezek közül három ebből a tenyészetből került ki. Büszkék arra, hogy a polgárőrség bizalmat szavazott erre a kuvasznak, mert megállják a helyüket. Ezzel is hozzájárunak ennek az immár Hungarikum csodálatos magyar fajta, az utódaink részére történő megtartásához.

Mucsi Antal a Szeri Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy Csongrád megyéből egyedül ők nyertek a pályázaton és így kerülhetett sor a mai napon a kutya átvételére. Elmondta még, hogy Ópusztaszer turisztikailag kiemelt hely, a Nemzeti Történeti Emlékpark hagyományőrző rendezvényein és a település nagyrendezvényein (Falunap, Sportnap, Családnap) útbaigazítanak, forgalmat irányítanak, helyszínt biztosítanak. Ópusztaszernek hatalmas a külterülete van, de nagy az erdős terület is.. Több száz, úgynevezett szórt tanyán, még mindig sok család él. Ezek bejárásához nagy segítség lesz ez a kuvasz kutya. A munkájuk megkönnyítését fogja segíteni a szolgálati kutya a megfelelő képzés után.

A megbeszélést követően Varga Zoltán és Mucsi Antal aláírta a szerződést és ezután a kutya és okmányainak átadására került sor.

Fotó és forrás: Magyari Béla