Meghosszabbították a megerősített polgárőr szolgálatot a déli határon

2022.04.28

Két hónappal, június 30-ig meghosszabbította a kormány a polgárőrök fokozott határszolgálatát - jelentette be Dr. Túrós András, a Szövetség elnöke az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat április 27-én, Mórahalmon megtartott ülésén.

A februárban megjelent kormányhatározat óta 52 ezer órát teljesítettek a polgárőrök a déli határon.

A kormány felkérése, amely együtt jár a költségek fedezésével, április végéig tartott, de az OPSZ kezdeményezésére a szerződést június 30-ig meghosszabbították - jelentette be Dr. Túrós András. Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, a Polgárőrség várakozásokon felül, sikeresen teljesíti a határvédelmet. Békeidőben, civil önkéntesként, fegyver és védőeszközök nélkül, gyakorlatilag harci feladatot látnak el és hősiesen teljesítik a rendőrség irányításával kiszabott feladatokat A Szövetség vezetője kifejezte nagyrabecsülését minden civil önkéntesnek, akik szabadidejük terhére a déli határon látnak el szolgálatot. Úgy véli, a polgárőrök ismét bebizonyították, hogy segítségükre minden körülmények között számíthat a lakosság.

Két és fél hónap telt el azóta, hogy egy kormányhatározat értelmében a Polgárőrség fokozott szolgálatot lát el az ország déli határszakaszának Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei részén. A Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke, Csorba Sándor az ülésen beszámolt arról, hogy az eltelt időszakban a helyi egyesületek és az ország belső megyéiből érkezett vendégpolgárőrök, a rendőrség közvetlen irányításával eddig 52 ezer órát teljesítettek.

Miután a polgárőrök védőeszközökkel, védőruházattal nem rendelkeznek, csak és olyan szolgálatot láthatnak el (önállóan vagy rendőrrel közösen), ahol a testi épségük nincs közvetlen veszélyben, így elsősorban vasútállomásokat, buszpályaudvarokat, benzinkutakat, autóspihenőket, tanyákat, hidakat, különböző búvóhelyeket ellenőriznek 12 órás váltásban.

Amennyiben a felderítésük, megfigyelésük alatt rendkívülit észlelnek, azt jelzik a rendvédelmi szerveknek, amelyek tagjai jogosultak az intézkedésre.

Az eltelt két és fél hónap alatt a déli határon szolgálatot adó 5139 polgárőr 3723 határsértő és 4 embercsempész elfogásában működött közre. Az ülésen ismertetett jelentés szerint az ország mélységéből érkezett polgárőrökre motiválóan hat a megfelelő koordináció és ellátás, ezért egyre többen jelentkeznek határszolgálatra, van olyan egyesület, amely már visszatérőnek számít. Természetesen a két érintett határmenti megye polgárőrei teljesítették a legtöbb szolgálati órát, de mellettük kiemelkedő óraszámban vesznek részt az ország belső megyéiből érkezett polgárőrök.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határvédelmi főosztályának vezetője a tagozat ülésén hangsúlyozta, a polgárőrök jelentős segítséget nyújtottak a rendőrség határőrizeti munkájához, melyre a továbbiakban is számítanak. A múlt évhez képest csaknem duplájára emelkedett a határsértők száma. Idén 437 embercsempész ellen indult büntetőeljárás, ami több mint 60 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában - tudatta az ezredes.

Dr. Polyák Zsolt, Csongrád-Csanád megye rendőrfőkapitánya amellett, hogy megköszönte a határon teljesítő polgárőrök munkáját, elismeréssel szólt a határmenti települések közbiztonságára folyamatosan ügyelő Polgárőrség tagjairól is. A dandártábornok úgy fogalmazott, a civilekből álló Polgárőrség szervezetten, gyorsan és szakszerűen reagálva képes a feladatokat megoldani, így általuk szinte az egész társadalom megmozdult a déli határ védelmében.

Hasonlóan vélekedett Arató László, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese is. Az ezredes úgy fogalmazott, a kezdeti nehézségek után mára egy tervezhető, magasabb szintű együttműködés alakult ki rendőrök és polgárőrök között, annak ellenére, hogy fizikálisan és mentálisan is komoly kihívás az önkénteseknek ez a szolgálat.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Balázs Csaba, CSCSMRFK Kommunikáció

Hírszerkesztő: Magyari Béla