Megyei Elnökségi ülést tartottak Szegeden

2024.02.11

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége soron következő elnökségi ülését tartotta 2024. február 9-én 16 órakor a Határrendészeti kirendeltségen, amelyen az első félévi munkatervet is elfogadták.

Az ülést Batiz István elnök nyitotta meg, aki megállapította, hogy az elnökségi ülés határozatképes, és Horváth András elnökség tagja online kapcsolatban van jelen.

A napi rendi pontok előtt bemutatkozásra adtak lehetőséget az Ásotthalmi Tanyasi Polgárőr Egyesületnek, Kereki Sándor elnök képviseletében. Az egyesület nemrégiben alakult 11 fővel, de újabb 4 fő már jelezte belépési szándékát és van 3 támogató tagjuk is. Mint azt Kereki Sándor elmondta van gépjárművük és ha nem kapnak támogatást ők akkor is szeretnék segíteni, védeni a tanyán élőket.

Batiz István elnök úr eredményes szervező munkát kívánt a további döntéshozatalig. A további működésük a rendőrségi és önkormányzati támogatástól függ.

Bemutatkozásra kapott lehetőséget a Csanádpalotai Elit Polgárőr Egyesület elnöke Győri László. Elmondta, hogy Október 20-án megtörtént a cégbejegyzés és tagságuk 11 fővel indult, de már van 2 új jelentkező. Kaptak Lázár János miniszter úrtól 4 millió forint támogatást, amit gépjármű vásárlásra fordítanak és ünnepélyes keretek között kerülne átadásra. A működésük most mar jó úton halad.

A Marosmenti Polgárőr Egyesület vízi polgárőr csoportját Oláh Sándor elnökhelyettes mutatta be. Ők a rendőrségtől hajót kaptak a szolgálatuk teljesítéséhez segítségül. Támogatást szeretnének legalább 2 személy levizsgáztatásához, mert akkor 3-an rendelkeznének vízi jártasági vezetői engedéllyel. Továbbá műszaki vizsgához és egyéb felszereléshez is szükség lenne támogatásra.

Első napirendi pontként Batiz István elnök úr ismertette az OPSZ ülésen elhangzottakat. Ahol szó volt arról, hogy a 2024-es év a választásokról szól, így a polgárőrség feladata felértékelődik. Fontos szerepet tölt be a képzések, oktatások szervezése. A módosítások, változások leoktatása minél nagyobb körben. Az OPSZ elnöksége a 2024-es évet "a külterületek biztonságának és az illegális hulladéklerakó helyek felderítésének évévé" nyilvánította, valamint elfogadta a 2024 első félévi munkatervét.

Sárközi László szakmai elnökhelyettes, a KTI oktatás szervezéséről és végrehajtásáról beszélt. Elmondta kétszer 600 ezer forintot kapott rá 2 Megyei jogú város, azaz a Hódmezővásárhelyi Polgárőrség és egy Szegedi Polgárőr Egyesület. A pénzből többek között tankönyvek, mellények és kerékpár világítás is lesz vásárolva.

Ezután a belső szabályzatokról beszéltek és megállapították folytatni kell az átdolgozást.

A Polgárőr Törvény változtatásairól megyei oktatás megszervezése lesz. (2024.02.17. más megyés előadó, Nagy-Juhák István elnöki tanácsadó, Csorba Sándor, 02.24 más megyés előadó, Tóth Gábor, Csorba Sándor.) Előadó: Batiz István, Lázár János.

A honlaphelyzetéről is tárgyaltak, valamint a megyében szervezendő véradásról, amely február 19-e és 21-e között kerül megrendezésre a megye területén. Fővédnökének felkérték Batiz István elnököt. Felkérték az egyesületek vezetőit, hogy tájékoztassák a tagokat a véradás időpontjáról, hogy minél többen adhassanak vért.

Ez után egyebekről beszéltek, többek között Lázár János titkár az egyesületek támogatási rendszerének megújítási tervéről, amely még átdolgozás alatt van.

Fotó és szöveg: Magyari Béla