Migráns csoportok feltartoztatásában vettek részt a polgárőrök

2022.05.23

A rendőrség és a polgárőrség együttműködése során az éjszaka folyamán 94 fő határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

2022.05.21-én 18 órától több polgárőr egyesület kezdte meg a 12 órás megerősített közös szolgálatot a Határrendészeti Kirendeltségekkel.

A Mórahalmi polgárőrség tagjai a 12 órás szolgálat alatt 19 fő feltartoztatásában nyújtottak segítséget a rendőrségnek. Ez mellett a Dóci valamint a Sándorfalvi polgárőrség tagjai is több személyt tartoztattak fel. Tiszaföldvári és a Szeged-Belvárosi egyesület tagjai közösen láttak el szolgálatot. Reggel 6 óra előtt nem sokkal észleltek egy nagyobb migráns csoportot, akik egy erdős részre szaladtak be. A polgárőrök nem az órájukat nézték, hogy a 12 órás éjszakai szolgálat letelik, hanem elindultak az erdőbe. Kitartásuknak meg lett az eredménye, hiszen 06 óra 30 perc körül a 15 fős migráns csoportot megtalálták. Éjszaka folyamán még az Alsóvárosi valamint a Röszkei egyesület tagjai is szolgálatban voltak. Rendőrséggel a közös szolgálat ismét eredményes és balesetmentes volt. Szegedi Határrendészeti Kirendeltség megköszönte a polgárőröknek az eredményes és sikeres közös szolgálatot,- mondta el Sárközi László a mórahalmi polgárőrség elnöke.

A rendőrség hivatalos oldalán írták, hogy a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség járőrei a polgárőrökkel, a mezőőrökkel és az osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. május 21-én 22 óra és május 22-én 6 óra között nagyobb csoportokban 90 illegális migránst tartóztattak fel Szeged-Gyálarét, Röszke, Ásotthalom, Tiszasziget és Mórahalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, tunéziai, líbiai, török, indiai, palesztin és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla