Minden nap szolgálatban

2022.01.16

Több mint tízezer órát teljesítettek szolgálatban tavaly a röszkei polgárőrök, ez a szám az országos éves átlag két és félszerese. A település biztonságának őrzése mellett munkájuk nagy részét a határőrizeti szervek segítése, az illegális migráció elleni harc teszi ki - hangzott el az egyesület január 14-i közgyűlésén.

Röszke a paprika hazája, de ma már nem erről híres a község - hangsúlyozta nyitóbeszédében Borbásné Márki Márta. A polgármester amellett, hogy további támogatásáról biztosította az egyesületet, megköszönte a településen működő polgárőrök emberfeletti munkáját, hiszen, mint fogalmazott, mindenki biztonságban érezheti magát Röszkén.

Turó István egyesületi elnök beszámolójában arról beszélt, hogy a pandémia, az ország más egyesületeihez hasonlóan, a 29 röszkei polgárőrre is plusz tehet rótt. Segítették a szociális hálózat és a háziorvosok munkáját és kiemelt figyelmet fordítottak a külterületeken élőkre, de a legnehezebb feladatot tavaly is és ma is a határrendészeti szervek segítése adja.

"A migrációban maximális megpróbálunk helytállni, ami bizonyítja, hogy az elmúlt évben a migrációs helyzetben több mint 5000 migránsnak a közös feltartóztatásában és 1500 migráns visszatartásában segítettünk a határrendész, és a helyi rendőr kollégáknak" - mondta Turó István, majd hozzátette, a szolgálati óraszámuk tavaly megközelítette a 10.000 órát. "Napi szinten szolgálatban vagyunk, nappali és éjszakai szolgálatot is ellátunk folyamatosan, ami szolgálatonként 3-4 fő, alkalmanként 8-10 fő, ez szolgálatonként 8-12 órát jelent személyenként".

A közgyűlésen részvevő Dr. Túrós András nagyrabecsülését fejezte ki azért a tevékenységért, amit a röszkei egyesület végez az országhatár védelmében. Az OPSZ elnöke a számokat hallva elmondta, a Röszkén működő polgárőrök szolgálatban töltött ideje két és félszerese az országos átlagnak, gyakorlatilag hetente egy 8 órás munkanapot az ország védelmében dolgoznak. "Nem csak a település biztonságát szolgálják, hanem az országét is, és a legnagyobb érték, hogy ezt önként, szabadidejük terhére teszik".

Az OPSZ elnökét büszkeséggel tölti el, hogy van Magyarországnak egy olyan civil szervezete, amely egyedüliként segíti a rendészeti szervek munkáját az illegális migráció elleni harcban.

A közgyűlésen köszönetüket fejezték ki az egyesület munkájáért a megyei szövetség elnöke, Batíz István is, valamint a határrendészeti kirendeltség képviselői is.

Az esemény végén dicsérő okleveleket adott át a polgármester, az egyesület, a megyei szövetség, valamint Dr. Túrós András is.

Az OPSZ elnöke az illegális migráció és a határvédelem területén kifejtett áldozatkész tevékenysége elismeréseként a Röszkei Polgárőr Egyesületet elnöki elismerő oklevélben részesítette.

A határterületen kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként az OPSZ elnökének elnöki dicséretében és jutalmában részesült: Fodor László és Dobos Sándor Zoltán polgárőr.

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Túrós András elnöki dicséretben és jutalomban részesítette 70. születésnapja alkalmából az egyesület elnökét, Turó Istvánt.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Magyari Béla