Mit vár 2021-ben - Pausz Ferenc közlekedési alelnök

2021.03.09

A közúti közlekedésben nem kívánság műsor a mobilitás, a helyváltoztatás igénye. Az emberek egész életükben közlekednek valamilyen módon, akár gyalogosan, akár járműben ülve vezetőként vagy utasként. Sajnos ennek a nagy "társasjátéknak" - ha nem tarjuk be a játékszabályokat - áldozatai is vannak.

A fentiekből adódóan az közös felelősségünk, hogy minél kevesebb tragédia történjen közútjainkon, s ehhez a Polgárőrség, illetve minden egyes tagja is hozzá kell tegye saját erőfeszítéseit.


Ennek jegyében az OPSZ elnöksége a 2021. évet a Baleset-megelőzés Évének nyilvánította
. Ez a vállalás azonban nem maradhat csak jól hangzó, tartalom nélküli szlogen.

Az OPSZ elnöksége már megalkotta a Polgárőrség éves baleset-megelőzési programját, s a hatékony végrehajtáshoz a forrásokat is meg fogja kapni az ITM, az ORFK-OBB és a KTI támogatása révén.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy-öt évben megalapoztuk azt a folyamatot, mely a polgárőrség közlekedésbiztonsági , baleset-megelőzési tevékenységét tovább erősíti. Fontos dolognak tartom a polgárőrök közlekedésbiztonsági képzésének, továbbképzésének folyamatos szinten tartását, hisz egyrészt ez biztosítja, hogy a közutakon jól képzett polgárőrök teljesítsenek járőrszolgálatot akár önállóan, akár a rendőrséggel együtt.

Ugyanakkor az is része a baleset-megelőzési tevékenységünknek, hogy az arra alkalmas, felkészített, és arra vállalkozó polgárőrök a tudásukat továbbadják a gyermekek közlekedésre nevelése terén az iskolás, de akár az óvodáskorú gyermekeknek.

Szinte közhelyszerű, de minden polgárőrnek feladata az is, hogy saját közlekedői magatartásával példát mutasson a többi közlekedőnek. Ez a példamutatás erősítse azt a szemléletet, hogy ebben a nagy "társasjátékban" nem ellenségei vagyunk egymásnak, hanem partnerei. Ehhez a munkához sok-sok erőt és egészséget kívánok 2021-re is, minden polgárőr társunknak!
Forrás: opsz.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla