Nem szemetes zsákok, hanem migránsok voltak

2020.12.21

Földeák Polgárőr Egyesület központjába bejelentés érkezett 2020.december 20.-án 14.-óra 14.-kor egy óföldeáki nyugdíjas polgárőrtől, hogy Óföldeák belterületén két idegen személyt láttak az értesítés elött kb fél órával.

A leirt ruházatuk az egyiknek piros felsőkabát a másiknak kékesszürke ruházata volt, mindkettő igen elhanyagoltnak látszott.

A bejelentést követően az ügyeletes polgárőrök a helyszínre mentek értesítve a rendőr járőröket.

Vas Tibor a Földeáki Polgárőr Egyesület elnöke a történetet elmondta, hogy a településen felvették a kapcsolatot a bejelentővel, aki elmondta, hogy kb fél órával ezelőtt az utcán láttak két férfi személy, akik a régi temetői földes út felé távoztak illetve tértek le a főútról.

A földes út és a közelben lévő temetőt átvizsgálva a kiérkező rendőr járőrökkel nem találtuk meg a keresett személyeket, így a keresés felfüggesztettük.

A polgárőr járőrök a rendőröktől elköszönve úgy döntöttek, hogy Óföldeák Község belterületét is átvizsgálják, amikor észlelték a Széchenyi utcán egy rendezetlen kinézetű férfi személyt láttak, a személyen látszott, hogy nem helybeli és arabul kezdett beszélni.

Az észlelésről értesítették a rendőrjárőrt, akik a személyt átvették.

A bejelentőnek megmutattuk az elfogott személyt, aki elmondta, hogy nem az, akit láttak korában.

A települést átvizsgálva nem találtunk más személyt, ezért kivonultunk a régi temetői földes út végére ahol távcsővel pásztáztuk a határt, és megfigyelésre a bokrok takarásában álltunk le.

A Polgárőr járőr kb 15.40.-kor észlelte, hogy tőle Makó irányából a földúton két személy közlekedik gyalogosan a főút felé, sötét ruházatban / nem piros / a megfigyelő pont felé.

A két idegent kivárva a földes út végén a takarás felfedését megszüntetve a két személyt feltartoztatták, akikről kiderült, hogy okmányok nélküli külföldi személyek, kb 20-25.-éves arabok. A személyek elmondták angolul, hogy négy napja étlen-szomjan gyalogoltak, de még a földes út mellett még vannak a bokros részen személyek kb 6.-fő.

A visszatartásról értesítették a rendőr járőrt, akik ismét a helyszínre vonultak és a két személy elszállításáról gondoskodtak.

A helyszínen maradt rendőrjárőrnek elmondták, hogy még bent a földes út melletti bokros részen kb 6.-fő tartózkodhat, azt a területet sem hagyják ellenőrzés nélkül, de egyébként még keresni kell egy piros kabátos férfit is. Erősen kezdett sötétedni ezért gyorsan a jelzett területet gyalogosan közelítették meg, mivel a földes útra gépkocsival nem tudtak közlekedni a nagy sár miatt.

A terület átvizsgálása során a magas gazban és nádasban a polgárőr járőr felfedezett 6.- szemetes zsáknak kinéző tárgyat, amikor gondosan ellenőrizte akkor tapasztalta, hogy azok háló zsákok és azokban emberek vannak. Egyből hívta a rendőr járőrt és beszámolt róla, hogy mit fedezett fel. A hat személyt felkeltették, és ott megtalálták a piros kabátos személyt is.

A személyeket a fő útra kísérték a rendőrökkel együtt, ahol az elszállításukig őrzésükben segítséget nyújtottak a polgárőrök.

Az eredmény három helyszínen 9.-fő feltartóztatása a rendőrjárőr megékezéséig, tette hozzá az elnök.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla