Nyeregben végzik a bűnmegelőzést Mórahalmon

2019.10.25

Már öt éve teljesítenek szolgálatot Mórahalmon lovas polgárőrök, akik olyan helyekre is eljutnak, amiket korábban nehezen tudtak megközelíteni.

Négy lovas polgárőr lovagolt ki a kedvünkért csütörtök délelőtt Mórahalmon a Futó-Dobó Lovasközpontból, hogy megmutassák, hogy néz ki egy polgárőr lóháton, nyeregben. A homokháti városban nem ritka látvány a lovas polgárőr, 2014 óta teljesítenek szolgálatot.

Majdnem 30 évesek

A Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) 1991. december 18-án 10 fővel alakult. A városban álló-figyelő szolgálatot teljesítenek, a mozgó figyelő-jelző szolgálat célja pedig a személy- és vagyonbiztonság helyzetének, ismeretlen személyek mozgásának figyelemmel kísérése, a veszélyt jelentő személyek távoltartása, a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő cselekmények, helyzetek felfedése, illegális szemétlerakó helyeket kialakítók kilétének megállapítása, a mezőgazdasági területeken a termény megóvása.

Fontos a tanyavilág

Mórahalom nagy kiterjedésű tanyavilággal rendelkezik. Az egyesület kiemelt figyelmet fordít ennek biztonságára. A nyár végi, ősz eleji időszakban a takarmány-, termény- és szivattyúlopások, valamint a tanyafeltörések számának visszaszorítását folyamatos járőrözéssel, ellenőrzésekkel kívánják megoldani. Járőrtevékenységgel, és a társszervekkel közös szolgálatellátással segítik elő a város közbiztonságának megszilárdítását.

Öt éve kezdték

Mórahalmon az autós-, a biciklis- gyalogos polgárőrséget 2014 óta lovas polgárőrök egészítik ki. - Külterületen az időjárási viszonyoktól függetlenül tudnak járőrözni, azaz hóban-sárban, amikor az autó már elakad, lóval bármikor ki tudnak menni - magyarázta Sárközi László, a polgárőr egyesület elnöke. Hozzátette, a tanyán élők biztonságérzetének erősítése mellett a mindennapi életükben is tudnak segíteni. - Ha kell, lóval el tudnak menni bevásárolni, vagy a gyógyszertárba. Mivel párban mozognak, ha az egyikük vásárol, a társa továbbra is tudja folytatni a a járőrözést - tette hozzá.

Előbb voltak lovasok

Arra a kérdésünkre, hogy ők először voltak polgárőrök és aztán tanultak meg lovagolni, vagy lovagolni tudó emberek lettek polgárőrök, az elnök azt mondta, olyan kollégákról van szó, akik magánemberként is lovagolnak, tartanak otthon lovat, és így léptek be a polgárőrségbe, ezzel segítve a szervezet munkáját.

A lélekre is hat

A lovaglás egy haladó lovon végzett mozgástevékenység: a ló irányítása, egyensúlyozás és együttes ritmikus mozgás. Korábban elterjedt közlekedési mód volt, a mai világban már többen csak kedvtelésből, hagyományőrzés vagy sport céljából űzik. A lovaglás a test összes izmát megmozgatja, a lovas lelkére is hat, és folyamatos koncentrációt igényel.

Kép és forrás délmagyar.hu

Hírszerző: Magyari Bála