Nyugdíjba vonult a Dakos József dandártábornok főkapitányság vezetője.

2021.05.17

Magyarország belügyminisztere 2021. május 1-jei hatállyal kérésére nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezte Dakos József dandártábornokot, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét.

Dakos József rendőr dandártábornok 43 év hivatásos szolgálat után fejezte be szakmai pályafutását. Az Év Rendőreként vonult nyugdíjba Baranya egykori, legendás főkapitánya.

A járványügyi helyzetre tekintettel a főkapitányi beosztás ünnepélyes átadására a szokásoktól eltérően szűk körben került sor.

Eredményes szolgálati tevékenysége elismeréséül dr. Pintér Sándor belügyminiszter a Rendőrség Napja alkalmából vezetői kategóriában Év Rendőre miniszteri elismerést adományozott Dakos Józsefnek.

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány a távozó főkapitány méltatása során kiemelte, hogy egy kiváló kollégától búcsúznak. Beszélt nem mindennapi pályafutásáról, és arról, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot az élmezőnybe kormányozta.

Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok, a Főkapitányi Klub elnöke szakmai életútját ismertette Dakos tábornoknak.

Beszélt arról, hogy hivatásos pályafutását határőrként 1982-ben kezdte a Zalaegerszegi Határőr Kerületnél, ahol 1993-ig különböző beosztásokban teljesített szolgálatot. Majd 2000-ig a Zalaegerszegi Határőr Igazgatóság vezetői beosztásaiban dolgozott. Ekkor került át a Pécs Határőr Igazgatósághoz, amelynek 2001-től az igazgatója volt.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot 2007-től 2018-ig vezette. Majd 2018 novemberében a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének nevezték ki. Szakmai munkája elismeréseként 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság belügyminisztere Szent László érdemjelet, míg 2015-ben a Szent György Érdemjelet. A Magyar Köztársaság elnöke 2007-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetésében részesítette. Gondolatait azzal zárta, hogy a tábornok eddig tisztességgel szolgálta hazáját, mostantól családját szolgálja.

Dakos József búcsúzó beszédét azzal kezdte, hogy az első szó a köszöneté az elismerő szavakért és kitüntetésekért. Elmondta, hogy amit elvállalt, azt végig szokta csinálni. Nem így tervezte, de így alakult, a sors így rendezte, egészségi állapotára tekintettel született meg benne ez a döntés. 58 nap híján 43 éves szolgálat van mögötte. Pályafutásával kapcsolatban arról beszélt, hogy ő csak tette a dolgát.

Mindig azt tekintette a legfontosabbnak, amit éppen csinált. 3 hónap híján 21 évig területi szervet vezetett, amiből több mint 7 évet határőrigazgatóként, míg több mint 14 évet megyei rendőrfőkapitányként. Mindig igyekezett a szervezeti és egyéni érdek harmóniáját megteremteni. Külső és a belső együttműködésre mindig figyelt. A személyes példamutatást mindig rendező elvnek tartotta, és a szervezeti lojalitást is. Családjával hatszor költözött a szervezet érdekében. A főkapitányság teljes személyi állományának köszönetet mondott azért, hogy munkáját segítették. Továbbá segítő támogatását megköszönte a társszerveknek és vezetőinek.

Végezetül köszönetet mondott feleségének és családjának azért, hogy mindig mellette álltak. Azt érte el - úgy érzi -, amiről pályája elején nem is álmodott. Majd beszédét Szent Pál szavaival zárta: "A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitemet megtartottam."

Forrás: Pécsi Újság.hu

Hír szerkesztő: Magyari Béla