Oktatással egybekötött megerősített szolgálat a Déli Határszakaszon!

2023.05.01

Mórahalmi polgárőrség kezdeményezésére, 2023. április 30-án, elméleti és gyakorlati oktatást tartottak az Országos Polgárőr Szövetség - Határvédelmi Polgárőr Tagozat polgárőreinek Szegeden.

Oktatásra érkező polgárőröket Batiz István a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke személyesen fogadta. Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr Főkapitányság az oktatás idejére helyszínt és előadókat biztosított, ezzel támogatva az eredményes és hasznos tanulást a polgárőr tagok részére. Projekt elsődleges témája volt: "Határvadászok valamint a polgárőrök jogai és kötelezettségei a határvédelmi szolgálatellátások során". Elméleti oktatást követően a gyakorlati oktatás következett. Elmondható, hogy az oktatás eredményes volt, hiszen Csongrád-Csanád vármegyéből, 6 egyesületből 25 fő polgárőr, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből, 5 egyesületből 15 fő polgárőr vett részt az előadásokon. Projekt sikeres megvalósításában nyújtott kiemelt támogatást és segítséget, ezúton is köszönjük a rendőrségnek. 

Oktatás követően összesen 40 fő polgárőr, 13 gépkocsival és technikai eszközökkel jelentkezett éjszakai megerősített közös szolgálatra a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen. Megerősített szolgálatellátást a polgárőrség részéről, Sárközi László határvédelmi polgárőr koordinálta a rendőrség szakmai iránymutatásai valamint kérései alapján. Éjszakai szolgálat ellátás során, 129 fő illegális bevándorló került feltartóztatásra, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén. A rendőrök minden esetben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Összességében elmondható, hogy az oktatás valamint a megerősített határvédelmi szolgálat hasznos és eredményes volt, mind a rendőrség, mind a polgárőrség részéről. Oktatáson és a megerősített határvédelmi közös szolgálatellátáson az alábbi egyesületektől érkeztek a polgárőrök: Tiszaföldvár, Jászjákóhalma, Tiszavárkony, Mezőtúr, Tiszajenő, Röszke, Domaszék, Üllés, Sándorfalva, Dóc és Mórahalom valamint a Mórahalmi mezőőrök is segítették és támogatták a megerősített szolgálatot - mondta el Sárközi László Határvédelmi Polgárőr a Mórahalmi Polgárőrség elnöke.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla