OPSZ elnökének 7. sz. körlevele a koronavírussal kapcsolatban.

2020.03.27

Az Országos Rendőrfőkapitány egyetértésével kiadom az alábbi körlevelet.
Megjelent a Kormány kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelete. A rendeletben foglaltakra figyelemmel - az OPSZ Operatív Törzs javaslatára - a következőkre hívom fel a polgárőrök figyelmét:

 • Az elrendelt kijárási korlátozás a Polgárőrség jelenleg kialakult szolgálati tevékenységét közvetlenül nem érinti. A polgárőrök szolgálatellátása a gyakorlatnak megfelelően folytatható figyelemmel a korábbi körlevelekben meghatározottak szerint.
 • A Polgárőrség a karitatív tevékenységét a 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet 4. §. (1), (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel végezheti. Ide tartozik különösen az idősek segítése, a részükre történő bevásárlás, gyógyszerellátásuk, esetleges házkörüli munkák elvégzése.
 • A polgárőrök közterületi szolgálata is a járványveszély eddigi ideje alatt kialakult gyakorlatnak megfelelően folytatható a saját és mások személyének védelmére figyelemmel. A közterületi szolgálat elsősorban a jogsértések megelőzését, a lakosság biztonságérzetét és megnyugtatását kell, hogy szolgálja. A rendőrséggel egyeztetett közterületeken teljesítsenek elsősorban szolgálatot a polgárőrök. Felkérésére biztosítsanak járőrtársi szolgálatot, és az önkormányzat felkérésére végezzenek karitatív tevékenységet.
 • A Polgárőrség 65 éven felüli tagjai, akik jelen időszakban nem teljesíthetnek szolgálatot ők a kormányrendeletben meghatározottak szerint alapos indokkal jelenhetnek meg a közterületken. Alapos indok többek között a munkavégzés, szolgáltatások igénybevétele, így az élelmiszerboltokban, patikákban, piacokon és drogériákban történő vásárlás, de a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják ezeket a helyeket - mások viszont ebben az időszakban nem.
 • A kijárási korlátozás Magyarország egész területére vonatkozik március 28. és április 11. között, ebben az időszakban csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakóhelyeket.
 • A rendeletben megjelent továbbiak:
  • nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani;
  • a kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk;
  • az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni a lakásból;
  • ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között távolságot.

Tisztelettel kérem polgárőr társaimat a körlevélben foglaltak betartására!
Budapest, 2020. március 27.
Tisztelettel:
Dr. Túrós András sk.