OPSZ Elnöki körlevél a koronavírus kapcsán

2020.03.12

Magyarország Kormánya a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, szigorú intézkedéseket hozott, és "veszélyhelyzetet" rendelt el az ország területére. A Kormány intézkedése közvetlenül, illetve közvetve érinti a Polgárőrséget is.


1. Az OPSZ rendezvényeit érintő korlátozások:
Az Országos Polgárőr Szövetség - határozatlan ideig - a veszélyhelyzet feloldásáig elhalasztja az OPSZ 2020. I. féléves munkatervében meghatározott olyan rendezvényeket, amelyek közvetlenül veszélyeztetheti a résztvevő polgárőrök egészségi állapotát.

  • A halasztás érinti az OPSZ elnökségi üléseit, regionális rendezvényeket, oktatásokat stb.
  • Az indokolt és szükséges döntéseket, határozatokat, állásfoglalásokat, távszavazással kell meghozni.
  • Az előzetes konzultációkat telefonon, illetve e-mailen kell lefolytatni.
  • A korlátozás az OPSZ tisztségviselői értekezletét nem érinti, viszont a tisztségviselői értekezleteket körültekintően, és csak a legszükségesebb esetben lehet összehívni.

2. Megyei Szövetségek, Egyesületek által szervezett rendezvények:

  • A Kormány veszélyhelyzeti rendeleteiből az is következik, hogy a jogszabályban meghatározott és 2020. május 31-ig esedékes beszámoló megyei közgyűlések megtartását el kell halasztani (amennyiben 2020. április 20-ig nem szüntetik meg a veszélyhelyzetet, úgy az OPSZ jogi állásfoglalást kér az illetékes szervektől a 2020. május 31-i kötelező határidő betartásával kapcsolatban).
  • Az Egyesületi közgyűléseket, amelyek a 100 fős létszámot nem érik el, körültekintően a higiéniás feltételek betartása mellett, és megfelelő légtérrel rendelkező helyiségekben, ahol az emberek közötti távolság legalább 1 méter, meg lehet tartani.
  • A közgyűlések megtartásáról a helyi egyesület vezetője a Megyei Polgárőr Szövetség elnökével történő konzultáció után döntsön.
  • A Polgárőr Egyesületek vezetői és a Megyei Polgárőr Szövetségek elnökei, amennyiben szükségessé válik, úgy saját hatáskörben gondoskodjanak a szolgálatos polgárőrök védőfelszereléssel való ellátásáról (maszkok, a járőr kocsikban kézfertőtlenítők... stb.).

3. Szolgálat ellátás:

  • A Polgárőrök közterületi és külterületi szolgálatot a hatályos előírások szerint szervezzék, viszont kerüljék a csoportos helyeket, a kisebb tömegrendezvényeket is.
  • Mivel az MLSZ zárt kapus mérkőzések megtartásáról intézkedett, a helyi labdarúgó egyesületekkel közösen kell kialakítani az alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések polgárőr biztosítását, amelyek lehetőleg külső biztosítások legyenek.

Kérem a Polgárőrség vezetőit, a Tisztelt Polgárőr társainkat, hogy megértően és támogatva a Kormány és az Önkormányzatok intézkedéseit, járuljanak hozzá az emberiséget veszélyeztető járvány terjedésének a megelőzéséhez.
Budapest, 2020. március 12.
Tisztelettel:
Dr. Túrós András sk.