Ópusztaszeri polgárőr segített egy Forráskúti balesetnél

2020.01.20

Mucsi Antal a Szeri Polgárőr Egyesület vezetője 2020. január 18-án a délelőtti órákban Forráskút felé haladva, egy éles kanyart követően észrevette, hogy egy személygépkocsi az árokban van.

Elmondása szerint, azonnal megállt és a polgárőr gépkocsin bekapcsolta a sárga villogó fényt a további balesetek elkerülése érdekében. A törött gépkocsi mellett egy fiatal férfi toporgott, láthatóan összezavarodva az ijedtségtől.

Megkérdezte, hogy van-e valami sérülése és hogy hányan utaztak az autóban. Azt mondta, hogy jól van és csak egyedül volt.

Ezek után alaposabban megnézte a járművet, amely már első látásra is totál károsnak tűnt. Újra megkérdezte, hogy van-e változás a fiatalember egészségét illetően, de azt mondta, nem érzi, hogy bármilyen sérülése lenne.

Közben a fiatal felhívta a szüleit, de mivel a sokktól nem tudott egy összefüggő mondatot elmondani, az édesanyja kérte, hogy adja át a telefont a helyszínen levő polgárőrnek, vagyis nekem. Tájékoztattam az édesanyát a történtekről, majd elláttam őket néhány jó tanáccsal, mivel ő is nagyon meg volt ijedve, azt se tudta mit csináljon. Mucsi Antal elmondta: "Én úgy érzem minden tőlem telhetőt megtettem, ami ilyen esetben elvárható egy állampolgártól, egy polgárőrtől. A fiú szülei megköszönték a segítségemet. "

Ami számomra nagyon szomorú és felháborító, hogy több autó is elment a baleset mellett segítségnyújtás nélkül. Látták a rommá tört autót és még sem álltak meg, hogy megkérdezzék kell-e segíteni.

"Azóta is gyötör a kérdés: Mi lett volna, ha nem állok meg, a teljesen összezavarodott, sokkos állapotban lévő fiatal mellett. Meddig kellett volna várnia a segítségre? Felmerül a kérdés, hogy ilyen és hasonló esetekben miért csak a polgárőrök érzik úgy, hogy kötelességük segítséget nyújtani? Szerintem ez mindenkinek állampolgári kötelessége lenne.

Joggal kérdezhetik, hogy mit keres egy Ópusztaszeri polgárőr Forráskúton. Épp egy egyesületünket támogató zákányszéki vállalkozót keresetem meg a 2020. január 25-ei közgyűlés ügyében.

Úgy érzem, hogy most jókor voltam jó helyen, így tudtam segíteni."

Mucsi Antal elmondása szerint ez a nap már reggel nem szokványosan indult. Reggel a Polgármester Úr kérte, hogy járjon utána a község mely részein nincs áram. Ez kb 20 perc alatt ki is derült. Közben megpróbáltuk az aggódó lakókat megnyugtatni, hogy már dolgoznak a hiba elhárításán.

Ebből is látszik, hogy a polgárőrök a nap huszonnégy órájában szolgálatban vannak. Ha bármi adódik, nem mondjuk, hogy most éppen más dolgom van, nem érek rá.

Kép: ilusztráció

Hírszerző: Magyari Béla