Pályázatokat díjazott az OPSZ

2021.05.03

A Polgárőrség 30. születésnapja alkalmából beérkezett 15 pályázatból 7-et díjazott az Országos Polgárőr Szövetség zsűrije. Az elismeréseket május 3-án adta át Dr. Túrós András, az OPSZ és Dr. Besenyei Lajos, a Szövetség Tudományos Tanácsának elnöke.

A Polgárőrség megalakulásának 30 éves évfordulójához kapcsolódóan írt ki pályázatot az Országos Polgárőr Szövetség, valamint az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke. A pályázat témaköreként a 30 éves évfordulóhoz kapcsolódó országos és helyi szintű eseményeket, a Polgárőrség sokszínű életének és tevékenységének bemutatását, illetve a polgárőrség megalakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó kiemelkedő személyiségek - elsősorban Kopácsi Sándor - életének és munkásságának ismertetését határozták meg.

A felhívásra 15 értékes pályamunka érkezett, amelyek sokszínű és sokoldalú megközelítésben mutatták be a Polgárőrség 30 éves tevékenységét, az elért eredményeket, vázolták a jövőben várható kihívásokat és feladatokat. A pályázók egy része általános, makro szintű, szakirodalomra, újságcikkekre, személyes interjúkra épített tanulmányt készített, mások a helyi, településszintű polgárőr tevékenységet helyezték középpontba, személyes interjúkat készítettek az alapítókkal, a jelenlegi vezetőkkel és polgárőrökkel.

A pályaműveket megismerve a bíráló bizottság javaslatot tett arra, hogy két kategóriában díjazzák a pályázókat, hiszen küldtek be tanulmányokat egyetemi hallgatók, oktatók és a mindennapokban szolgálatot teljesítő polgárőrök is.

A döntés értelmében végül két kategóriában díjazták az első három legjobb pályaművet.

A polgárőrök által benyújtott pályázatok közül:

Első díjban részesült: Sztronga Bettina, a Sióagárdi Polgárőr Egyesület polgárőre

Megosztott második díjban részesült: Füzi Lilla Rita, az Orfűi Polgárőr Egyesület polgárőre, és Kiss Emőke, az Arlói Polgárőr Egyesület polgárőre

Harmadik díjban részesült: Guth József, a Pázmándfalui Polgárőr egyesület polgárőre

Az egyetemi hallgatók, oktatók által benyújtott pályázatok közül:

Első díjban részesült: Dr. Hodai Zoltán, polgárőr, egyetemi adjunktus, a Veszprémi Egyetem oktatója

Második díjban részesül: Koller Richárd, a NKE hallgatója

Harmadik díjban részesült: Alexa Dániel, az NKE hallgatója

A beérkezett pályaművek mindegyike hamarosan olvasható lesz az OPSZ honlapján.

Írás: Bakonyi Ágnes

Fotó: Sebestyén Jenő

Hír szerkesztő: Magyari Béla