Példaértékű szolgálatteljesítés a röszkei határátkelőn

2022.03.19

Előző hét szombaton, éjszaka, kimagasló teljesítménnyel látták el feladataikat a határvédelmi szolgálatban résztvevő polgárőrök

A Szeged- Tarján és az Alsóváros Polgárőr Egyesületek tagjai határmenti szolgálatot láttak el Röszkén, a határátkelő helyen. A szolgálatot ellátó önkénteseknek az volt a feladatuk, hogy a járművek között átjutni igyekvő, esetleges, illegális migránsokat feltartóztassák.

Batiz István, a Csongrád- Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az éjszakai szolgálat során ő maga is jelen volt a fent említett helyszínen, ahol a polgárőrök példa értékűen hajtották végre a kijelöl feladatot. Kiemelte Kövecs Mihály munkáját, aki a Szeged- Tarján Polgárőr Egyesület tagja, úgy fogalmazott, azt a lendületet és hozzáállást akár tanítani is lehetne, amit ő tanúsított.

Kövecs Mihály és Horváth Gábor az Alsóvárosi Polgárőr Egyesület tagjaival közösen látták el szolgálatukat a határátkelőn, ahol az éjszaka során 62 fő illegális migránst tartóztattak fel.

Megkerestük a Szeged- Tarján Polgárőr Egyesület két tagját, hogy meséljenek kicsit magukról.

Kövecs Mihály (Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület)
Kövecs Mihály (Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület)

Mióta vagy polgárőr, miért csatlakoztál a polgárőr mozgalomhoz?

Kövecs Mihály: 2012 óta vagyok tagja a polgárőrségnek, egy rendőr barátom ajánlotta ezt az önkéntes tevékenységet.

Horváth Gábor: Hét éve vagyok tagja a Szeged- Tarján egyesületnek, szerettem volna jó dolgot cselekedni a szabadidőmben, ezért léptem be.

Miért csatlakoztál a polgárőrséghez, mi motivál, mi volt az eddigi legemlékezetesebb eseményed?

K.M.: Gyerekkorom óta nagyon érdekelt a rendőri hivatás, azonban szakmámnak más területet választottam, ebben édesapám a példaképem és az ő motiválására sodort az élet más területre. Ettől függetlenül él bennem a hivatástudat és az egyenruha, formaruha iránti tisztelet. Nagyon érdekelt a polgárőri feladat és ezzel úgy érzem, hogy szabadidőmet hasznosan, a közösség javát szolgálva töltöm el.

A legemlékezetesebb eseményem, a múlt hétvégi határvédelmi szolgálat volt, amikor 62 fő migráns személyt tartóztattunk fel a társaimmal. 2015 óta látok el a határmentén szolgálatot, szinte minden nap van olyan esemény, amely emlékezetes tud lenni.

H.G.: Az motivál, hogy hasznos dolgot végzek, amikor polgárőr szolgálatot látok el, ezzel is növelve a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Ezek mellett szerettem volna egy jó csapat tagja lenni, ami szerencsére meg is valósult.

Határvédelmi szolgálatot 2-2,5 éve látok el, mégis az egyik legemlékezetesebb eseményem az volt, amikor Tarján városrészben egy nagyobb balesetnél kellett segíteni a rendőrség munkáját a helyszín biztosításával, jelzőőri tevékenység ellátásával.

Horváth Gábor (Szeged-Tarján Polgárőr Egysület)
Horváth Gábor (Szeged-Tarján Polgárőr Egysület)

Marad-e szabadidőd a polgárőrség mellett, ha igen, mivel töltöd?

K.M.: Úgy gondolom, hogy nagyon jól össze tudom egyeztetni a munkát, a magánéletet és a polgárőrséget, így marad időm, melyet a feleségemmel töltök, szívesen túrázunk vagy megyünk fürdőbe.

H.G.: A munkám és a polgárőrség mellett nem marad sok szabadidőm, de ezt nem is bánom, mivel a polgárőrség számomra egyfajta kikapcsolódás, mondhatjuk, hogy ez a hobbim.

Azt gondolom, hogy a fenti gondolatok egy részével több polgárőr társatok is tud azonosulni, akik szintén, nap, mint nap, szabadidejük egészét vagy egy részét, szentelik annak, hogy közbiztonságunk jobb legyen, és határaink védelmét erősítsék.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke Batiz István ezúton is köszönetét fejezi ki minden szolgálatot ellátó polgárőrnek, aki településén és/vagy a határmentén vállalt szolgálatával segíti a hatóságok munkáját.

Hírszerkesztő: Horváth S. András

Fotó: polgárőrség