Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetés az Ásotthalmi Polgárőrségnek

2022.11.12

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke eredményes munkájuk elismeréseként, a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést, valamint az ezzel járó százezer forintos támogatást adományozta az Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesületnek. Az elismerést a megyei polgárőr és rendőrségi vezetők, valamint a település polgármesterének jelenlétében Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke adta át az idén 25 éves egyesület ünnepi közgyűlésén november 11-én, Ásotthalmon.

Az ünnepi közgyűlésen elsőként felszólaló Pőcze Levente elnök felidézte a jelenleg 21 taggal működő egyesület negyedszázados történetének főbb állomásait.

A közvetlenül a déli határ mellett fekvő nagyközség a térség egyik legnagyobb tanyavilággal rendelkező települése. Mint az egyesület elnöke hangsúlyozta, a nagy kiterjedésű területen rengeteg az erdő és a külterületi ingatlan, így nem egyszerű a környék biztonságának megteremtése. Segítségükre van ugyanakkor a lakosság, amellyel már a kezdetek óta kiváló a kapcsolata a polgárőrségnek. A kezdetek óta a feladataik jócskán átrendeződtek. Jelenleg az életük minden pillanatát megnehezítő migránsok adják a legtöbb munkát a polgárőröknek, akik a nap 24 órájában segítségik a rendőröket, határvadászokat. Pőcze Levente beszéde végén felolvasta egy helyi vállalkozó köszönőlevelét, amelyben a vállalkozó 100 ezer forintos támogatást ajánlott fel az egyesületnek.

Dr. Túrós András az OPSZ nevében köszöntötte a helyi polgárőröket. Megemlítette, hogy ő maga is ünnepel, hiszen ő is 25 éve vezeti a Polgárőrséget. Mint mondta, volt rendőri vezetőként ma is úgy látja, civileket vezetni művészet. Emlékeztetett rá, hogy 25 évvel ezelőtt - a feladat elvállalásakor - egyik elvárása volt, hogy a szervezet maradjon meg valódi civil szervezetnek, mert minden militáns követelés teljesítése a halála lenne a szervezetnek. Emellett feltétele volt még a politikamentesség, hogy a szervezet helyezze el magát a társadalomban, valamint hogy legyen egységes külső megjelenésében és szervezetileg is. A céljai olyannyira teljesültek, hogy a Polgárőrség mára az ország legnagyobb civil szervezete lett, amelynek nemcsak a lakossági támogatása hatalmas, de a Rendőrség és a Kormány is stratégiai partnerként tekint rá.

"A Rendőrség és a Kormány a lehetőségeihez mérten, minden pénzügyi és technikai támogatást megad, ezt senki nem merte remélni 25 évvel ezelőtt" - emlékeztetett az OPSZ elnöke.

Dr. Túrós András elismerően szólt az Ásotthalmon működő egyesületről, amely már számtalan elismerést kapott, így minden bizonnyal valamit nagyon jól csinálnak - fogalmazott az elnök, majd így folytatta:

"Meg is dolgoznak az elismerésekért, hiszen ők a migrációs útvonal egyik első állomása. Az itteni polgárőrök az én szememben hétköznapi hősök, modern hazafiak. Köszönöm azt a rengeteg munkát, amit a település, az ország, sőt Európa védelme érdekében végeznek. Az országos átlagóraszám felett, havonta 400 órát teljesítenek szabadidejükben. Ez kiváló teljesítmény."

Mindezekre tekintettel az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az eredményes munkájuk elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést adományozta az Ásotthalmi Polgárőrségnek és az ezzel járó százezer forintos pénzügyi támogatást is átadta.

Mihályfi Béla, a térség országgyűlési képviselője, rövid beszédében ugyancsak elismerően szólt az egyesület munkájáról és megköszönte azt a rengeteg áldozatot, amit a helyi polgárőrök a település lakossága érdekében hoznak.

Barátként köszöntöm Önöket - e szavakkal kezdte beszédét Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, aki elmondta, bármilyen külföldi delegáció érkezik Csongrád-Csanád megyébe mindig a polgárőrséget említi az első között, akik segítik a rendőrség munkáját. 

"Napi kapcsolatban vagyunk, én magam is mindig segítettem és a jövőben is segítem Önöket, mindenben számíthatnak rám a polgárőrök, és a lehetőségemhez mérten anyagilag, de szakmailag mindenképpen támogatom a munkájukat"- hangsúlyozta a főkapitány, aki egyben arra kérte a polgárőröket, hogy a nagy terhelés ellenére is vigyázzanak magukra, mert egyre erőszakosabb a migránsok és az embercsempészek viselkedése.

Dr. Rádácsné Reszedi Rita az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke amellett, hogy beszámolt a Tagozat tevékénységéről, elmondta, 2015 óta a lovasok is részt vesznek a déli határ védelmében. Vendégszolgálatra érkeznek a térségbe, ahol mindig szeretettel és kollégaként fogadják őket. Kiemelte a határvédelmi lovas polgárőrök különleges képzését, amelynek eredményeként stresszes helyzetben is jól teljesít ló és lovasa, így eleget tudnak tenni a különleges kihívásoknak és feladatoknak.

A közösségi összefogás letéteményese a helyi polgárőr egyesület, amely 25 éve jó példával jár elől a településen - mondta a nagyközség polgármestere.

Papp Renáta hangsúlyozta, egy közösséget összefogni nagy kihívás, főleg civileket, akik szabadidejükben végzik a feladatokat. "A célok, feladatok az utóbbi időben igencsak átrendeződtek, kívánom, hogy megőrizzék a lelkesedésüket és minél több embert állítsanak maguk mellé - zárta beszédét a polgármester.

A beszédeket követően az OPSZ és a megyei szövetség elnöke, valamint a megyei rendőrfőkapitány és a polgármester is elismeréseket adott át az egyesületnek és a szervezet tagjainak.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó és hírszerkesztő: Magyari Béla