Polgárőr vezetőknek oktatás volt Szegeden

2024.02.18

A Csongrád-Csanád Polgárőr Szervezetek Szövetsége szervezésében polgárőr vezetői képzést tartottak a Szegedi Határrendészet tanácstermében, ahova meghívást kaptak a polgárőr szervezetek vezetői és a vezetőség tagjai február 17-én. A képzésen 43 fő polgárőr vezető és a vezetőségi tag vett részt, melyen a polgárőrségről szóló 2011. évi CLXV. törvény kiegészített, és módosított változata került napirendre, amely 2024. február 19. napon lépett hatályba. Ezzel kapcsolatosan és a pénzügyi feladatokról tartottak képzést.

Varga Pál a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökhelyettese nyitotta meg a képzést és mutatta be a rendőrségi előadót Révész Szabolcs alezredest, aki a Szegedi Határrendészet vezetője.

Elsőként a Csongrád-Csanád Vármegyei Főkapitányság 2023. évi eredményei, 2024. feladatai, a 2023. évi határrendészeti feladatok a polgárőrség együttműködésével kapcsolatos tájékoztatót hallgattak meg Révész Szabolcs alezredes előadásában. Kiemelte, hogy polgárőrség stratégiai partnere a rendőrségnek. A közbiztonság, a rendezvények biztosításában és a határrendészeti feladatok ellátásában tevékenyen részt vesz a polgárőrség, amit megköszönt a polgárőröknek.

A Polgárőr Törvény változásainak ismertetése, az ebből adódó elnöki feladatok, illetve, egyéb OPSZ szabályzatok egyesületeket érintő változásairól tartott előadást Nagy-Juhák István OPSZ elnöki tanácsadója.

Az új jogszabály jelentős mértékben változtatja meg a régebbi normatívát, mely jelentősen kibővíti a polgárőrség feladatrendszerét és jogkörét. Ezért indokoltnak és szükségesnek tartjuk, hogy valamennyi polgárőr elnököt és a vezetőt, elnökségi tagot ennek kapcsán képzésben részesítsük,- hangzott el az előadáson.

Prezentáció bemutatásával szemléltette az előadó a változásokat és az ebből adódó feladatokat.

Varga Pál elnökhelyettes rövid előadást tartott a szövetségi támogatások elszámolási rendjéről. Bemutatta az elszámolások kötelező tartalmi elemeit, illetve tájékoztatást adott az elszámolások során leggyakrabban tapasztalt hibákról.

Fotó és szöveg: Magyari Béla