Regionális koordinációs értekezlet volt Mórahalmon

2019.12.17

December 17 - én a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetőjével és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közreműködésével, regionális koordinációs értekezletet tartottak az illegális migráció kapcsán elvégzendő feladatok ellátása érdekében a polgárőr vezetők részére Mórahalmon a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Batiz István megyei elnök köszöntötte a megjelenteket és röviden felvázolta az értekezlet napirendjét. Elmondta még, hogy három megyés együttműködési szerződés megkötésére került sor december 5-én az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetőjével. Itt merült fel az a kérdés, hogy a hivatal szeretne bemutatkozni a polgárőrségnek és hosszú éveken át munkájuk segítéséért elismeréseket szeretne átadni a polgárőröknek. Így került sor a mai értekezletre is, tette hozzá az elnök.

A rendezvényen megjelent Dr. Juhász Tünde a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, Szilassi Horváth Jenő r. ezredes, rendőrségi tanácsos a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitány- rendészeti helyettese, Dr. Német Krisztina r. alezredes asszony az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatóság igazgatója, Dr. Fekecs Dénes OPSZ elnök helyettese, Gyarmati Sándor a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke és Csórba Sándor az OPSZ Határvédelmi Tagozat vezetője valamint Csongrád, Bács-kiskun, Békés megye meghívott polgárőr vezetői.

A rendezvényen Szilassi Horváth Jenő r. ezredes úr az aktuális migráns helyzetről tartott tájékoztatót a megjelenteket. Elmondta, hogy a szerb és román határszakasz védelme az egyik fő irányuk. A migrációs útvonalakon a biztonsági határzár kiépítésével megváltoztak a migrációs útvonalak is. Időnként nagyobb nyomás is tapasztalható a szerbiai határszakaszon. Azt is tudni kell, hogy ez a határszakasz a Bács-kiskun megyét is érinti a migrációs útvonalba. Jelenleg azon a határszakaszon nagyobb a nyomás, mint a Csongrád megyei szakaszon. Legnagyobb probléma most az élő Tisza mentén alakult ki. A migránsok általában a szerb oldalról próbálkoznak jönni gumicsónakokkal, amit a rendőrség minden esetben elkoboz. A polgárőrök is sokat segítenek a migrációs feladat kezelésében. Volt akciós segítség is a polgárőrök részéről, amikor a teljes határszakaszon jelen voltak. A határforgalomban is megjelent a migráció, különböző trükkökkel próbálnak bejutni az ország területére. Itt is segítenek polgárőrök, hogy ne tudják ki kerülni az áteresztő pontokat. Végezetül áldott ünnepeket és sikerekben gazdag Újévet kívánt.

Dr. Német Krisztina r. alezredes asszony előadásában az idegenrendészeti igazgatóság szervezeti felépítéséről, feladatairól adott tájékoztatást. Elmondta még, hogy a szervezet 2019 július elsejével jött létre. Az együttműködési szerződés először az Országos Polgárőr Szövetséggel augusztus elsejével jött lére, majd ezután került sor az igazgatóság és a megyei szövetségek közötti együttműködési szerződés megkötésére. A hatósági osztály munkájának segítésére kérte a polgárőrök segítségét. Végül kellemes ünnepeket kívánt a megjelenteknek.

Dr. Juhász Tünde asszony hozzászólásában köszönetét fejezte ki a polgárőrök és a rendészeti szervek vezetőinek a végzett munkáért. Elmondta, hogy a civil szervezet polgárőrség segítségére nagy szükség van, ugyan az állam megpróbálja megoldani a feladatokat a rendelkezésre álló erővel és eszközökkel. Köszöni szépen a polgárőröknek azt az áldozatos munkát, amit Csongrád Megye lakosságáért tesznek. Végül áldott békés ünnepeket és sikerekben gazdag Újévet kívánt.

Csórba Sándor az OPSZ Határvédelmi Tagozat vezetője ismertette röviden a tagozat megalakulásának körülményeit és feladatát. Elmondta, hogy a tagozat szakmai tagozat, amely együttműködik az OPSZ lovas tagozatával is. Itt Mórahalmon is van egy részlegük, akik sokat segítenek a határrendészeti munkában. Nem ritka az sem, hogy egy akcióban a mélységről a határszakaszra utaztatják a lovakat és a készenléti rendőrség lovasaival látnak el közös szolgálatot a határmentén. Jelenleg az országban 1719 fő határvédelmi polgárőr lát el szolgálatot az államhatár mentén. Az elmúlt három év távlatában elmondható, hogy közel 400000 szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök, tette hozzá az elnök. Mindenkinek áldott ünnepeket kívánt.

Dr. Fekecs Dénes OPSZ elnök helyettese az OPSZ elnökének Dr. Túrós András üdvözletét tolmácsolta az értekezlet résztvevőinek. Elmondta, hogy előre láthatólag a határ menti megyék az OPSZ 2020 költségvetéséből kicsivel több támogatást kapnak, mint ebben az évben kaptak, ha a küldött közgyűlés ezt jóváhagyja. Mindenkinek áldott békés ünnepeket kívánt.

Gyarmati Sándor a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke elmondta, hogy békés megyében eredményesen végzik a feladataikat a határvédelmi polgárőrök. Ebben az évben is sok elfogásba vettek részt önállóan és közös szolgálatban a rendőrökkel. Bevonták a lovas tagozatot is a határ menti munkában. A következő évben is segíteni fogják a rendőrség munkáját. Végül ő is a közelgő ünnepek alkalmával jókívánságait tolmácsolta a megjelentek felé.

Ezután Dr. Német Krisztina r. alezredes asszony, köszönő okleveleket és ajándéktárgyakat adott át:

Túró István a Röszkei Polgárőr Egyesület elnökének, Pőcze Levente az Ásotthalmi Polgárőr Egyesület elnökének, Sárközi László a Mórahalmi Polgárőr Egyesület elnökének, Dobos Menyhért a Kecskeméti Hírös Polgárőr Egyesület elnökének, Hunyadi Hajnalka úrhölgy a Bács-kiskun Megyei Polgárőr Szövetség titkárának, Szabó László a Kecskeméti Polgárőr Egyesület tagjának, Fábián Attila a Battonyai Polgárőr Egyesület tagjának, Vas Anasztázia úrhölgy Kevermesi Polgárőr Egyesület tagjának, Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, Dr. Fekecs Dénes a Bács-kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, Gyarmati Sándor a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnökének.

Fotó és írás: Magyari Béla