Rend, fegyelem és tisztesség van az OPSZ-ben

2019.04.13

E szavakkal jellemezte dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a testület április 12-én megtartott küldöttértekezletén a szervezet 2018. évi működését.

Jeles személyek tisztelték meg az Országos Polgárőr Szövetség ez évi küldöttértekezletét, melyet április 12-én az Országos Rendőr-főkapitányság épületében tartottak. Köztük volt dr. Pintér Sándorminiszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere, dr. Kuczik János rendőr dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Schmell János büntetés-végrehajtás vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettese, dr. Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelem főigazgató-helyettese, dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya, dr. Mihály István rendőr dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Károlyi László PhD., a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója, dr. Samu István, az MLSZ biztonsági igazgatója, Orosz János, a Kárpátaljai Magyar Polgárőrökért társadalmi szervezet elnöke, Szimcsera János, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselője valamint Bálint István, Holo István és Pastor István, a Vajdasági Magyarok képviselői.

Dr. Túrós András 2018. évi tevékenységet értékelve elmondta, hogy a Polgárőrség az elmúlt évben a civil bűnmegelőzés legjelentősebb, legnagyobb létszámú, legegységesebb, leghatékonyabb, sőt nélkülözhetetlen szereplője és zászlóvivője volt. A Polgárőrség szakmai tevékenységét példaértékűnek minősítette, amiben a szövetségek, a polgárőrök lelkesen, szakszerűen végezték áldozatos munkájukat. Beszélt arról is, hogy 2018-ban a szervezetet több nemtelen támadás érte, melyet sikerült kivédeni azzal, hogy megkövetelték a rendet, a fegyelmet, a tisztességes magatartást és felléptek a jogsértőkkel szemben. Emellett beszélt arról, hogy 1800 településen 2008 polgárőr egyesület működik, benne 63 ezer polgárőrrel, akik több mint 9 millió szolgálati órát teljesítettek közterületen, ezzel is hozzájárulva a lakosság szubjektív biztonságérzetének növeléséhez.
- Ma már a helyi embereknek elvárásaik vannak a Polgárőrséggel szemben - emelte ki az OPSZ elnöke, majd folytatta - Például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az 1,1 millió órával kiemelkedik a mezőnyből, de jelentős Hajdú-Bihar illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye 900 ezres óraszáma is. Ha egy főre vetítem az óraszámokat, akkor megállapítható, hogy 140-150 óra jut, tehát egy polgárőr ennyi szolgálatot teljesít közterületen.
Elmondta azt is, hogy tavaly a polgárőrök több mint 100 ezer jelzést adtak a rendőri szerveknek, több mint 3 ezer jogsértőt értek tetten, több mint 10 ezer rendezvénybiztosítást segítettek, 50 ezer alkalommal nyújtottak segítséget rászorulóknak és 1500 eltűnt személy felkutatásában vettek részt. Sőt, hat esetben életmentésben is közreműködtek! - Ezekből a számadatokból is látszik, hogy a polgárőrség 2018-ban igen pezsgő szakmai munkát végzett - hangsúlyozza az elnök, majd kitért a határvédelmi és a lovas tagozatok kimagasló teljesítményére. - Több ezer polgárőr van, aki hihetetlen lelkesedéssel végzik a határvédelmi munkát. Nagyra értékelem, hogy a tagozat országos szinten is zászlóshajója lett az illegális migráció elleni fellépésnek.

Az OPSZ elnöke a határvédő Tagozat mellett a Lovas Tagozat munkáját is kimagaslónak minősítette, ahol a lovas polgárőr tagok mellett a tagozat a vezetésben is magasan kvalifikált személyekkel erősödött. Név szerint is megnevezte Dallos Gyula örökös bajnokot illetve Sallai Sándort, aki nemzeti hírű lovaglótanár.
Dr. Túrós András beszélt az ifjú polgárőrökről is. Mint mondta, itt nincsen átütő siker, de mégis büszke arra, hogy már van kétezer ifjú polgárőr, ami azt jelenti, hogy 500 fővel nőtt a létszám egy év alatt.
Szó volt az elnöki fórumokon elhangzott kritikákról is. - A polgárőr vezetők ezeken a fórumokon megfogalmazták, hogy az OPSZ kezd túlzottan bürokratikussá válni - ismerteti az elnök. - Túl sok az adminisztrációs teher, a könyvelés, az elszámolások, a szolgálatvezénylés, a statisztikai adatgyűjtés, a személyes adatok nyilvántartása, tagnyilvántartás, stb., és kérték az OPSZ elnökét ezek felülvizsgálatára. Második helyre került a polgárőr autók után fizetendő cégautó-adó kérdése. Úgy fogalmaznék, hogy ebben teljes a felháborodás. Senki nem érti miért kell fizetni a polgárőr autók után cégautó-adót egy önkéntes, ingyenes, állami pénzből működő profit- és bevétel nélküli szervezetnek. Harmadik helyen pedig a polgárőrök számon kérték, hogy nem történt meg a formaruhával történő ellátásuk, hogy túlzottak és koordinálatlanok voltak a pénzügyi ellenőrzések, valamint megfogalmazták, hogy a túlzott és nemtelen támadások kivédésére alakítsuk ki az OPSZ önvédelmi rendszerét.
Az OPSZ elnöke beszélt még az együttműködő partnerekről, a határon túli magyarokról, a polgárőr akadémiáról, a Tudományos Tanács munkájáról. Végezetül megerősítette: Jelszavaink továbbra is a Rend, a Fegyelem, a Tisztesség, az Egység, mert a szervezetben egész évben polgárőrhöz méltó rendnek kell lenni. Rend nélkül nem lehet sikeres a Polgárőrség, és nélküle leveszíthetjük a lakosság bizalmát.


- Gratulálok, Önök ismét sikeres évet zártak - kezdte beszédét dr. Pintér Sándor, majd egy rövid történelmi áttekintést tett, hogy rávilágítson, 2010 óta mekkorát fejlődött Magyarországon a közbiztonság. Kiemelte: Nagyobb lett a közbiztonság az országban és ez az Önök munkája nélkül, a Rendőrséggel való együttműködés nélkül és a társadalmi elfogadottság nélkül nem jött volna létre. Majd nyomatékosította: Nem volt hiábavaló a sok szolgálat, az éjszakai portyázás, Önök biztonságot nyújtanak szűk környezetüknek, az országnak.
A belügyminiszter értékelte a nagyobb projekteket, mint a 300x100, a gyermekvédelmi program, és külön kitért a határvédelemnél fojtatott polgárőr munkára is.

- Önök 2017-ben és 2018-ban kiválóan vizsgáztak, amikor megjelentek a határoknál, érezték a migráció okozta veszélyt. 83 polgárőr egyesület vett részt a munkában, 1700 polgárőr napokat, heteket állt a határnál, hogy megvédje hazánkat. 503 elfogásuk és több ezer jelzésük volt a polgárőröknek a rendőrök felé. A határvédelemért tett teljesítményük azt mutatja, hogy a fogadalmukon túl nem csak a bűnmegelőzésben vettek részt, hanem védték a hazát. Köszönöm, ezt vártam a Polgárőrségtől.
A belügyminiszter megfogalmazta: Tovább kell erősíteni a Polgárőrség belső rendjét, hogy a polgárőrök továbbra is vegyenek rész gyermek- és ifjúságvédelemben, majd kérte, hogy segítsék a Belügyminisztérium munkáját a leszakadt területek felemelésében, ezeken a területeken a közbiztonság megerősítésében, valamint szervezzenek roma polgárőr egyesületeket. Ezután Pintér Sándor bejelentette, hogy idén jelentős mértékben szeretnék támogatni a Polgárőrség informatikai rendszerét.
- Hát immár öt éve foglalkozom vele - kezdte Pintér Sándor a cégautó-adóra vonatkozó kérdés megválaszolásaként. - Amikor a pénzügyminiszter úr meglát, már tudja, cégautó-adó, Polgárőrség. Mivel én is polgárőr vagyok, így ezt nem csak kérdésként, hanem feladatként is tekintem. Tovább küzdök ezért, de szeretném elmondani, hogy lehet, hamarabb érem el azt, hogy emeljük meg ezzel az összeggel a Polgárőrség támogatását, mint azt, hogy ezt az adórendszert megbolygassuk.
- Elfogadjuk! - szólt közbe mosolyogva dr. Túrós András, amit a teremben ülők nagy tapssal erősítettek meg.
- Ígérem, igyekezni fogok - válaszolt vissza nevetve a belügyminiszter érzékeltetve, megértette a humoros jelzést. Majd a formaruha kérdésére tért át és bejelentette, hogy 2020-tól elkezdik majd fokozatosan bevezetik a polgárőrök formaruhával történő ellátását. Beszédét azzal zárta: Köszönöm a családoknak, hogy elengedték Önöket szolgálatba, köszönöm Önöknek, hogy ezzel éltek, további sikereket kívánok, és ne feledjék, az Önök sikere az ország sikere!
Ezután jutalmak elismerések átadására került sor. Belügyminiszteri elismerést és tárgyjutalmat kapott:

  • Szűcs János, a Budapest III. Kerületi Polgárőr Egyesület elnöke

  • Apáti Kinga Csilla, a Balatonszárszói Polgárőr Szervezet elnöke

  • Klima János, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke

  • Török Barnabás, az OPSZ Felügyelő Bizottságának elnöke.

Életmentő Érdemérem kitüntetést kapott:

  • Szabadi Diána, az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület tagja

  • Kirner Balázs, a Tárnoki Speciális Mentő, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja.

Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetést érdemelt ki Ikladi Endre (Budapest), Eichert Károly(Magyarhertelend), Kis Csaba (Soltszentimre), Kovács Péter (Mezőkovácsháza), Varga Mihály(Apátfalva), Tóth János (Szár), Kenesei Ferenc (Bodonhely), Kovács József Jenő (Nagyrábé), Miklósné Kovács Szilvia (Egercsehi), Molnár Sándor (Mezőtúr), Horváth László (Bajna) Tóth László(Héhalom), Kovács Gábor (Halásztelek), Kokas István (Zamárdi), Rozinka Károly (Ajak), Szabó István (Zomba), Vörös Kálmán (Magyarszombatfa), Szűcs Tamás (Nagyalásony), Rózsa Sándorné(Lenti), dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok.
OPSZ elnöki dicséretben és tárgyjutalomban részesült Tusjak Tamás (Szarvas).
Az országos rendőrfőkapitány tárgyjutalomban részesítette Markos Györgyöt, Kun Csabát, Balogh Csabát, Kocsis János Andrást valamint Tomán Zoltánt.

A jutalmak átadása után dr. Kuczik János lépett a mikrofon elé, hogy megköszönje a polgárőrök eddig végzett munkáját, a Rendőrséggel való együttműködést. Felidézte, hogy már ifjú tisztként is számíthatott a polgárőrök segítségére, majd összefoglalta, hogy tavaly milyen feladatok megoldásánál támogatták a polgárőrök a rendőröket. Külön kiemelte, hogy Budapest mellett Somogy, Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben volt kiemelkedően sok a közösen megtett szolgálati órák száma.
- Meggyőződésem, hogy a Rendőrség a feladatainak ellátása során csak úgy tud sikeres lenni, ha folyamatosan együttműködik a társszerveivel és a Polgárőrséggel. A kölcsönös együttműködés javítása érdekében az országos rendőrfőkapitány úr 2019-re több feladatot is meghatározott a Rendőrség személyi állományának. Ezek között szerepel a közös szolgálatok számának növelése, a polgárőrök szakmai továbbképzésének folytatása, az ifjú polgárőr egyesületek megalakulásának támogatása, illetve a most alakuló egyesületeknél a megállapodások mihamarabbi megkötése.
Dr. Kuczik János végül kijelentette: A Rendőrség 2019-ben mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Polgárőrség és a Rendőrség közösen hozzájáruljon a közbiztonság javításához.

Az Országos Polgárőr Szövetég Felügyelő Bizottság tavalyi évi munkájának írásos beszámolóját már előre megkapták a küldöttek, így Török Barnabás elnök csak pár szóval egészítette azt ki. Mint mondta "A különböző vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy az Országos Polgárőr Szövetség gazdálkodása tisztességes, takarékos és jogszerű volt 2018-as évben."
Cseh István az Etikai Bizottság beszámolóját egészítette ki, melyben kiemelte, hogy 2018-ban csökkent az etikai vizsgálatok száma az azt megelőző évvel szemben. 18 vizsgált ügyük volt, ebből 7 esetben indítottak etikai eljárást. 3 esetben történt elmarasztalás, 2 esetben igazolvány bevonás, 1 esetben írásbeli figyelmeztetés.
- Felfelé és kifelé való panaszkodás elfogadhatatlan és etikátlan - mondja Cseh István - mert a polgárőrség közügyei megvitatásának megvannak a fórumai, ebben a körben helye van a javaslatoknak és az eltérő véleményeknek is.
Cseh Istvánt dr. Fekecs Dénes követte, aki a 2018. évi költségvetés illetve a 2019 évi terv főbb számait, majd Török Barnabás a könyvvizsgálói jelentést ismertette. Dr. Soós László Károly az Alapszabály módosítására tett javaslatot, melyhez Zámbó Péter leköszönő szakmai elnök tett észrevételt.
A küldöttértekezlet ezek után szavazott a beterjesztésekről illetve személyi kérdésekről. Ennek értelmében a beszámolókat elfogadták, illetve Boros Viktort Fuksa Ágnest, dr. Major Róbertet valamint dr. Bucsek Gábort elnökségi tagnak, Csonka Bélát felügyelő bizottsági tagnak, Szilágyi Omer Mohamedetpedig etikai bizottsági tagnak választotta.
Az OPSZ elnökének indítványozására tisztségviselőket is választott a küldöttgyűlés. Környezetvédelmi alelnöknek Fuksa Ágnest, szakmai alelnöknek pedig Szabó Zoltánt választották meg.

Azt gondolom, hogy sikeresnek lehet nevezni a mai küldöttgyűlésünket - mondta az értekezlet értékelendő dr. Túrós András. - Rendkívül nagyra értékelem, hogy a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes eljött erre a rendezvényre és a kormány nevében kifejezte elismerését, köszönetét a polgárőröknek. Nagyon fontos dolognak gondolom, hogy sikeres évet zárt a Polgárőrség szakmai, szervezeti, létszámi és stabilitási szempontból is, de különösen azt tekintem nagy értéknek, hogy a küldöttgyűlésen rend, fegyelem, egység mutatkozott. Látszódott, hogy a küldöttek és a meghívottak nagyon felelősen el vannak kötelezve a Polgárőrség, a közbiztonság és a bűnmegelőzés mellett. Ez megnyugtathat valamennyiőnket, hiszen a Polgárőrségnek nem csak jelene hanem jövője is van. Ez adja az alapot ahhoz, a Polgárőrségre számíthat valamennyi település, számíthatnak a magyar emberek, számíthat Magyarország kormánya is. Új fejezet indul most a Polgárőrség életében, hisz dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr bejelentette, hogy 2020-tól ellátják új formaruhákkal a polgárőröket. Tehát a kormány eleget fog tenni annak a törvényi kötelezettségének, amely a Polgárőr Törvényben megfogalmazásra került. Megújul a Polgárőrség, megújulnak a polgárőrök ami nagyobb bizalmat ad majd a lakosságnak. Másik nagyon fontos dolog, hogy a BM felvállalja az informatikai fejlesztést, megteremtve ezzel a Polgárőrség informatikai rendszerét. Ezzel egy új jövő kezdődik a Polgárőrségnél.

Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség résztvevői a küldött értekezleten


Forrás: opsz.hu

Hírszerző: Magyari Béla