Segít az ellátásban a polgárőrség

2020.05.04

A polgárőrség Magyarország legnagyobb humán tartalékkal bíró, mozgósítható civil szervezete, több mint kétezer településen van jelen - fejtette ki a Magyar Nemzetnek Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség elnöke. Elmondta: lenyűgözte a tagság hozzáállása, ahogy a rendőrséggel, a helyi önkormányzatokkal együttműködve önkéntes szolgálatra jelentkeztek a veszélyhelyzet kihirdetése óta. A vidéki egyesületek senkit sem hagynak magára, elsősorban az idősek ellátásában vesznek részt, a legkisebb tanyákra is eljuttatják az élelmiszert, gyógyszert, és a városokban a kijárási korlátozások miatt elnéptelenedett utcák biztonságára, bezárt üzleteire is odafigyelnek. Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) elnöke büszke a magyar polgárőrökre. A 64 ezres tagság fele már betöltötte a 65. életévét, ők most a veszélyeztetettség miatt csak otthonról segítenek, logisztikai, szervezési, informatikai munkákban, vagy ha mást nem, szendvicseket gyártanak az éjszakai műszak őreinek. Mert a 32 ezer fia­tal polgárőr mindegyike az utcán, a fronton van, járja a tanyavilágot, segít a rendőrségnek, az önkormányzatoknak a veszélyhelyzeti feladatok elvégzésé­ben, mégpedig önként. Egy polgárőr nem kap bért, és nem ritka, hogy saját zsebből tankolja meg a járőrautót vagy saját kocsijával járja települése utcáit.
- A polgárőrség ma Magyarország legnagyobb humán tartalékkal bíró, mozgósítható civil szervezete - fejtette ki a Magyar Nemzetnek a szövetség elnöke. - Alapesetben a bűnmegelőzés, a katasztrófahelyzet elhárításában történő önkéntes segítség a feladatunk, s ez a járványügyi helyzet beletartozik az utóbbiba. Új követelményeket kíván az állandó készenlét, élesben vizsgázunk mi is, akárcsak az egész ország, hiszen nemcsak a polgárőrség harmincéves múltjában, hanem Magyarország legújabb kori történelmében sem volt még ilyen mértékű egészségügyi veszélyhelyzet.
Túrós Andrást lenyűgözte a tagok hozzáállása, aktivitása, felelősségvállalása azon a több mint kétezer magyar településen, ahol működik polgárőr-egyesület. Feledték a terheket, csak a társadalmi felelősség, az önkéntes munkavégzés vezérel mindenkit, aki a rendőrséggel vagy a helyi önkormányzatokkal együttműködve önkéntes szolgálatra jelentkezett március 17-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta.
Mint elmondta, a vidéki egyesületek elsősorban az idősek ellátásában, gondozásában vesznek részt, a polgárőrök a legkisebb tanyákra is eljuttatják az élelmiszert, gyógyszert, felmérik az igényeket, ha kell, fát vágnak, hiszen az éjszakák még fagyosak, ha kell, gyümölcsfát metszenek az idős, veszélyeztetett lakók helyett. Ez bizalmi helyzet, van tanya, ahol a polgárőr az egyetlen kapcsolat az ott lakóval. Szentes környékén a polgárőreik naponta száz rászorulóval tartanak így napi kapcsolatot, szállítanak ki meleg ételt is. Bűnmegelőzési szempontból is nagyon fontosak ezek a kapcsolattartások, napi látogatások. A válság a bűnözésre is kihat, holott egy magányos tanya magányos lakója normális helyzetben is különös veszélyeztetettségnek van kitéve. - Mi azon vagyunk, hogy együtt dolgozva a rendőrséggel, tanyagondnokokkal, mezőőrökkel, vadászokkal, rendszeresen járva a végeket, senkit se hagyjunk magára. Az a tapasztalat: ha a "betyár" látja, hogy rendszeresen megfordul valaki az utakon, akkor arrébb vonul. Ettől ugyan nem javul meg, de azon a területen nem követ el bűncselekményt, s ha ugyanezt tapasztalja a szomszéd településen is, akkor beszélhetünk igazi bűnmegelőzésről - mutatott rá a szakember.
A hatóság és a lakosság számíthat a polgárőrökre a közterületi szolgálatokban is. A kijárási korlátozások miatt elnéptelenedett utcák bezárt, őrizetlenül hagyott üzleteire, postahivatalokra, takarékszövetkezetekre is odafigyelnek a polgárőrök éjszaka is. Ha valaki nagyobb odafigyelést kér az üzletére, ingatlanára, annak csak értesítenie kell erről a helyi polgárőröket, és már aznap estétől sűrűbben megfordul a járőr azon a címen.
Természetesen a kijárási korlátozások szabályainak betartásának ellenőrzésekor is akad feladata a civil önkénteseknek, ez azonban nem mindig problémamentes. - A polgárőrnek nincs intézkedési joga, csak tanácsot adhat, felhívhatja a figyelmet egy jogsértésre, vagy ha bűncselekményt észlel, akkor csakúgy, mint minden polgár, visszatarthatja az elkövetőt a rendőrség megérkezéséig - fejtette ki az elnök.
- Húsvétkor, hogy a rendőrség más feladatot is elláthasson, ezres nagyságrendben biztosítottuk a parkolókat, zártuk le a kirándulóhelyeket. Balatonbogláron a helyi polgárőrök komoly ellenszegülésbe ütköztek a tó partján sétálni kívánókkal, akik a kérés ellenére megszegték az önkormányzat területlezáró rendelkezéseit, ide rendőrt kellett hívniuk kollégáimnak. De besegítünk a piacok, bevásárlóközpontok, boltok személyzetének az időkorlátok betartatásában is. Sajnos új jelenség, hogy a kamaszok egyre nehezebben bírják a karantént, csellengő, csavargó tinédzserek tucatjait kell hazaküldeniük a polgárőröknek a parkokból - számolt be róla Túrós András.
Megtudtuk: a polgárőrök ezekben a napokban is helytállnak egyéb frontokon is, Komáromban egy eltűnt gyermek keresésében segítették a rendőröket, Csongrádon egy nehéz lelkiállapotba került beteg életét mentették meg azzal, hogy időben rátaláltak, Hevesen kéménytüzet oltottak, Pest megyében betörőt értek tetten.
A polgárőrök rendelkeznek megfelelő számú egészségvédelmi eszközzel is. A Belügyminisztériumtól kapott 15 ezer maszk már elfogyott ugyan, de nemsokára érkezik kétszer ennyi arcvédő, ugyanennyi kesztyű és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szer is, amelyeket az országos szövetség eljuttat minden településre. A költségvetés átcsoportosításával az OPSZ is vásárolt védőfelszereléseket, egyetlen polgárőr sem jelentkezhet maszk és gumikesztyű nélkül szolgálatra. Sokat segítenek az ellátásban az önkormányzatok és a helyi lakosok is, a kis falvak egyesületeinek tagjai mind-mind helyben varrott arcmaszkokban végezhetik önkéntes munkájukat. Tolna megye jár az élen ebben, ott szinte száz-százalékosan saját készítésű arcvédőket használnak a polgárokra vigyázó önkéntesek.

(Forrás: Magyar Nemzet)