Szabálysértési oktatás a polgárőröknek Makón

2024.01.27

2023-ban több oktatást szervezett a térség polgárőreinek a Marosmenti Polgárőr Egyesület, és nem szakítva a hagyományokkal a 2024-es évet is egy újabb, ezúttal szabálysértési oktatással kezdte.

Makó, Apátfalva, Királyhegyes, Pitvaros és Csanádalberti polgárőreinek részvételével tartották meg az otatást a Makói Rendőrkapitányságon, január 25-én csütörtökön, 16.00 órakor.

Nagy Sándor a Makói Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket. Pár mondatban válaszolt a polgárőrök kérdéseire.
Beszélt az eljárásrendről, illetve a gyorsított bírósági eljárásról az elzárással sújtható szabálysértések esetén, pl. lopás, csalás, rongálás, engedély nélküli vezetés esetén.

"Ez egy jó alkalom, hogy megismerjük melyek ezek a szabálysértések, mit lehet tenni ezekben az ügyekben, milyen következményei vannak, mi az ami segít, és mi az, ami hátráltathatja a rendőrségi eljárást."

Az előadást Vizhányó Sándor, rendőr törzszászlós, a Makói Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának referense tartotta, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről rendelkező, 2012. évi II. törvény tükrében.

"Közel 20 évet körzeti megbízottként dolgozva, pontosan tisztában vagyok a rendőrség és a polgárőrség jó együttműködésének jelentőségével ezekben az ügyekben. Külön öröm számomra, hogy az oktatás polgárőrségi kezdeményezésre került megszervezésre"- mondta az előadó.

Az előadó beszélt még arról, hogy az elzárással sújtható szabálysértések közül a polgárőrök leggyakrabban a tulajdon elleni szabálysértésekkel találkozhatnak, úgymint lopás, csalás, rongálás.
Ezek esetében a különböző minősítő körülményekről is szó esett, szabálysértési értékhatáron felül- illetve ha bekerített, elzárt területről, vagy lezárt tulajdont lopnak el- már bűncselekményről beszélhetünk.

A csalás témakörében szóba kerültek az utóbbi időben megritkult, de még létező autós faárusítások, házaló román kereskedők - ilyen esetekben a polgárőrök részéről az autó, szín, a rendszám feljegyzése, személyleírás megadása jelenthet segítséget.
Az egyre gyakoribb interneten elkövetett csalások kapcsán felmerültek a kiberbiztonsági kérdések, illetve a tájékoztatás fontossága. Pl. Adok veszek csoportokban, interneten elkövetett csalások esetén, a károsultakat érdemes tájékoztatni, hogy megéri feljelentést tenni, ugyanis az interneten elkövetett csalások bűncselekménynek minősülnek. 

Elmondta még, hogy a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről, ami jelenleg hatályos és elérhető az interneten is.

Szöveg és fotó: Bartos Zsuzsanna Makó Járás polgárőr sajtóreferens

Hírszerkesztő: Magyari Béla