Szolgálaton kívüli polgárőr buktatta le a migránsokat

2020.12.19

Egy polgárőr akkor is polgárőr, ha éppen szolgálaton kívül van. Ennek iskolapéldája volt az a mórahalmi polgárőr, akinek a segítségével 13 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök.

A Mórahalmon a polgárőrök kiemelt szerepet játszanak az illegális migráció elleni küzdelemben. Ezt a tényt erősiti az is, hogy 2020. december 16-án, egy szolgálaton kívüli polgárőr idegen személyeket észlelt a településen. Azonnal jelzéssel élt az egyesület elnöke felé, aki társával együtt elindult a megadott helyszínre. A rendőrséget is tájékoztatták a polgárőrök a fejleményekről.
- A rendőrség kérésének megfelelően a polgárőrök részt vettek a terület zárásában, majd a kutatási munkában. A rendőrséggel közösen egy elhagyatott tanyán sikerült rábukkanni 13 migránsra - mondta el Sárközi László, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) elnöke.

Ellenőrzésük során a férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Hírszerkesztő: Magyari Béla