Több mint tizezer óra szolgálat volt Ásotthalmon

2024.03.02

Az év szinte minden napján, összesen több mint tizezer órában adtak szolgálatot az Ásotthalmi Községi Polgárőr Egyesület tagjai a 2023 –as évben. A település biztonságának őrzése, a tanyai iskolások kisérése, a rendezvények biztosítása mellett munkájuk nagy részét a rendőrségi szervek segítése, és az illegális migráció elleni harc tette ki – hangzott el az egyesület 2024 március 1-i közgyűlésén.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével Papp Renáta polgármester asszony, aki maga is polgárőr, Szenti Szabolcs r.alezredes Szeged Város Rendőrkapitányság vezetője, Dobó Attila r.őrnagy a Mórahalom Rendőrőrs vezetője és Batiz István a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke.

Pőcze Levente elnök, a tagok, és a meghívott vendégek, és a támogatók köszöntése után, beszámolójában kiemelte, hogy az elmúlt évben 10500 szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök. Véleménye szerint a 2023-as év nagyon emlékezetes a polgárőrök számára, mert sok migráns lepte el a település kül és belterületét és sokszor kellett feltartóztatni őket a rendőrség munkatársaival közösen. Sajnos menni kellett az iskolások elé a tanyavilágban a polgárőröknek, mert a szülők nem merték elengedni a gyerekeket az iskolába. Előfordul olyan eset is mikor a buszmegállókba a migránsok zaklatták a gyerekeket.

Az elnök köszönetet mondott a település vezetésének és a rendőrség vezetésének, a munkatársainak, hogy tartósan segítették a polgárőrséget a feladatok megoldásában, és így nagyobb baj nem történt.

Az elnök elmondta, hogy a település a megye legnagyobb külterületével rendelkezik, 122 négyzetkilométer, amelynek 62% a erdő és a lakosság 60%-a tanyán lakik és épp ezért a lakosság biztonság érzetét igyekeznek megőrizni. A települési rendezvény biztosításában is kivették a részüket, valamint a tanév kezdetekor az iskola és óvoda környékén is jelen voltak. Az önkormányzattal és a rendőrséggel nagyon jó a kapcsolatuk. Reményeik szerint ebben az évben csökken a migrációs nyomás is.

Az egyesület tavalyi évben 2,5 millió forinttal gazdálkodott, amely nagy része a támogatásból tevődött össze.

Papp Renáta polgármester asszony elmondta, hogy ő maga is polgárőr és igy részt vesz a gyűléseken is. A település egyik meghatározó civilszervezete a polgárőrség, több évtizedes múlttal rendelkezik, és itt nagy szükség van a polgárőrökre. Az egyesület nem csak a migrációs helyzetet kezelte, hanem jelen volt a település életében is. Ásotthalom tiszta rendes település, amely nagyban köszönhető a polgárőr egyesületnek, és a rendőrségnek is. Meg köszönte az egyesület múlt évi munkáját, és elmondta az önkormányzat az idén is támogatni fogja a polgárőr egyesületet.

Szenti Szabolcs rendőrkapitány úgy fogalmazott, hogy Polyák Zsolt Rendőr-főkapitány is köszönti a polgárőröket, de egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. A rendőrség fontos stratégiai partnere a polgárőrség, nélkülük a rendőrség féllábú óriás lenne. Elmondta, hogy amikor szegedre került akkor az ásotthalmi és a röszkei polgárőrségen keresztül tanulta meg, hogy mit is tesznek a polgárőrök. Megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amit nem csak a migrációért tesznek, hanem Ásotthalom közbiztonságáért is, és büszkén mondja, hogy Ásotthalom egy biztonságos település. A polgárőrök és a rendőrök közösen megteremtették a lakosság szubjektív biztonság érzetét. Elmondta még, hogy a polgármester asszony hívó szavára lehetővé tették a polgárőrökkel közösen, hogy a tanyán élő szülők és gyermekek is biztonságban érezzék magukat. Továbbra is kérte a polgárőrséget, hogy 2024-ben is segítsék a rendőrség munkáját, és a rendőrség is mellé teszi a szerény letőségei mellet a segítségét.

Batiz István megyei elnök átadta Dr. Túrós András OPSZ elnökének az üdvözletét és köszönetét a 2023-ban végzett munkáért. Ő is megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amit a múlt évben végeztek. A migrációs nyomás miatt nagyon sok munkájuk volt a polgárőröknek itt Ásotthamon, de Röszkén is. Reméli, hogy ebben az évben nagyot csökken a migráció. Ez annak is köszönhető, hogy a Szerb és Magyar rendőrök teszik a dolgukat közösen. Nagy biztosággal elmondható, hogy a megye is segíti a munkáját az egyesületnek a lehetőségek figyelembe vételével. A támogatás is hasonlóan alakul, mint tavaly.

Batiz István elnök megköszönve az egyesület munkáját, Pőcze Levente elnöknek oklevelet és ajándéktárgyat adott át.

A közgyűlés végén a nőnap közeledtével köszöntötték egy szál virággal a jelenlevő hölgyeket.

Közös vacsorával zárták a közgyűlést a támogatók felajánlásával, amit baráti beszélgetés követett.

Szöveg és fotó Magyari Béla