Továbbra is prioritás a polgárőrök migráció elleni fellépése

2022.10.25

A nehéz gazdasági helyzet, az infláció és az energiaválság új és a megszokottól eltérő működést és szolgálatellátást igényel a polgárőröktől és a polgárőr-egyesületektől.

- Minderről Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke beszélt a szervezet kilenchavi munkáját értékelve a Magyar Nemzet napilapnak.

A településeken folyamatos volt a közterületi polgárőrszolgálat, az országhatár védelmében polgárőreink jelesre vizsgáztak. A Covid után a polgárőr-tevékenység aktivizálódott. Több száz közösségi rendezvény erősítette a polgárőrség egységét, a polgárőri szolidaritást, a polgárőrbarátságokat. Így értékelte egy fórumon a szervezet első kilenchavi munkáját Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke.

Kiemelte:

az idei ősztől a polgárőrségnek is fel kell készülnie a világot sújtó energiaválság kezelésére, a drámaian növekvő infláció miatti takarékosabb működésre és a nehéz helyzetből adódó emberi problémák szokásoktól eltérő megoldási formáira, az esetlegesen kialakuló konfliktusok békés megoldására.

Az elnök 12 pontban foglalta össze a feladatokat.

 • A polgárőrök nehéz helyzetben is maradjanak hazafiak! A polgárőrszolgálat a modern hazafiság szimbóluma lett. Erősítsük a haza, a magyar nemzet iránti elkötelezettségünket, a települések biztonságának védelmében pedig maradjunk meg lokálpatriótáknak!
 • A polgárőrség ebben a nehéz helyzetben különösen igényelje a kormány stratégiai partnerségét! Vegyünk részt a kormány biztonsági politikájának megvalósításában, a határvédelemben, az illegális migráció elleni küzdelemben! Ugyanakkor kérjük a kormánytól, hogy továbbra is kiemelten támogassa és kiemelten kísérje figyelemmel a polgárőrség munkáját.
 • Minden egyes polgárőr őrködjön a polgárőrség országos és területi egységén, további sikereink záloga a fegyelmezett egységes működés! Az egység nyilvánuljon meg a polgárőr-identitásban, a szervezeti életben, a szakmai munkában, a polgárőrök külső megjelenésében, az oktatásban, a kommunikációban, a polgárőrök elkötelezettségében!
 • Az infláció, az energiaválság kedvezőtlen hatással lehet a vagyon elleni jogsértésekre, különösen a külterületi jogsértések szaporodhatnak (erdei, mezei, szántóföldi, szőlőskerti lopások). A településeken a közvilágítás korlátozása is előfordulhat. A polgárőr-egyesületek készüljenek fel a bűnözés új kihívásaira, fokozzák az éjszakai és a külterületi járőrszolgálatot!
 • A gazdasági nehézségek miatt, különösen az energiaárak és az infláció miatt az egyesületek takarékosan működjenek! Csökkenteni kell a gépkocsizó járőr szolgálatot, helyette gyalogos, kerékpáros, lovas, illetve figyelő szolgálatot célszerű szervezni.
 • Alakítsunk meg 2023 végéig száz új polgárőr-egyesületet, járásonként legalább egyet, különösen azokon a településeken, ahol a helyi önkormányzatok és a rendőri szervek támogatását is meg tudjuk szerezni!
 • Segítsük a nehéz helyzetben lévő, működési zavarokkal küzdő polgárőr-egyesületeket! Adjunk humán, szakmai és szükség szerint pénzügyi segítséget!
 • Gondoskodjunk az idősebb polgárőrökről, becsüljük meg őket, adjunk részükre értelmes polgárőri munkát!

Például bízzuk meg polgárőreinket a szomszédfigyelő rendszerek megszervezésével, a társadalmi bűnmegelőzés szervezésével, figyelőszolgálat teljesítésével, a polgárőrség népszerűsítésével!

 • A fiatalítás minden polgárőrvezető kötelessége. Törekedjünk az alábbiakra: Szervezzünk be 14-18 éveseket! Alakítsunk Középiskolai Ifjúsági Centrumokat! Keressük a "fiatal nyugdíjasokat"!
 • A polgárőr-egyesületek legyenek a települések közösségi életének színterei! Szervezzenek ünnepségeket, névnapokat, szórakoztató rendezvényeket, programokat, sportnapokat, kulturális rendezvényeket!
 • Építsük ki a polgárőrség baráti körét, szerezzünk minél több barátot, támogatót!
 • Legyen hitünk, szívünk, elkötelezettségünk, polgárőr-hivatástudatunk! Legyünk büszkék a polgárőrmunkára, a polgárőrségre, a polgárőrség eredményeire!

"A 12 pont legyen a polgárőrség aktuális hitvallása! Érezzünk felelősséget a polgárőrség működéséért! Érezzünk felelősséget az ország és nemzetünk biztonságáért! Eddig is ezt tettük, csak most egy kicsit megváltozott körülmények között kell folytatni a munkánkat. Az OPSZ elnökeként, az OPSZ elnöksége nevében számítok hazánk valamennyi polgárőrére. Nem vagyok jós, de a több évtizedes tapasztalataim azt sugallják, hogy az elkövetkező időben nagy szükség lesz a polgárőrségre." - fogalmazott Túrós András, az OPSZ elnöke.

Szerző: Szemán László János - Magyar Nemzet

Forrás: opsz.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla