Továbbra is rendszerben maradnak az EDR rádiók

2022.09.24

A kiadott EDR rádiók szükségesek, a rendőri kapcsolattartás fontos eszközei, így a Polgárőrség kötelékébe kiadott 1500 darab EDR rádió továbbra is rendszerben marad - egyebek közt ez hangzott el az Országos Polgárőr Szövetség szeptember 23-án megtartott elnökségi ülésén. Mint az ORFK főosztályvezetője bejelentette, szeptember 20-tól EDR-n keresztül be lehet jelentkezni a TIK-be és a TIR térképre is felkerülnek a bejelentkezett polgárőrök.

Hetekig tartó, minden megyét érintő, belső vizsgálat eredményéről hallgattak meg beszámolót az OPSZ elnökségének tagjai szeptember 23-i ülésükön. A Dr. Sárközi Ferenc, belső ellenőr, és Ikladi Endre hírfőnök által ismertetett vizsgálat megállapította, hogy sok egyesület egyáltalán nem használja a kiosztott EDR rádiókat, viszont egyre többen vannak azok, akik meglátják a rádiókban rejlő kommunikációs lehetőségeket és a mindennapos szolgálatuk során, elsősorban a fővárosban és Csongrád megyében, a határvédelemben, ma már rutinná vált a rádiók használata. A beszámoló bemutatott egy olyan példát, amely felért egy országos gyakorlattal. Egészen pontosan, az elmúlt évek legnagyobb szabású közös rendőr - polgárőr feladatát, a Giro 'D Italia nemzetközi kerékpárverseny biztosítását, ahol bebizonyosodott, hogy EDR nélkül a biztosítás nem valósulhatott volna meg olyan formában, ahogy megtörtént. Valódi közös szolgálat volt, amelyben több ezer rendőr mellett, több mint 500 polgárőr is részt vett, és az EDR-eknek köszönhetően valós idejű információk bírtokában dolgoztak. A jelentés szerint azonban, mindezek ellenére, sok egyesület meg sem próbálja beállítani az átvett rádiót és nem fordít időt a működés megtanulására, sokan viszont azzal érvelnek, hogy úgysem tudnak a rendőrséggel (TIK) kommunikálni, akkor pedig minek üzemeltessék. Ez a probléma most ősszel megoldódni látszik. Az elnökégi ülésen részt vett az ORFK ügyeleti főosztályának vezetője, aki bejelentette, az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján, szeptember 20-tól minden EDR rádiót használó polgárőr be tud jelentkezni a TIK-be, ezt követően pedig azonnal felkerül a TIR térkére is. Dr. Hablicsek Nikoletta elismerte, hogy még a rendőrségi ügyeleteseknek is meg kell szokniuk, hogy nem csak a rendezvények biztosításakor, hanem a napi feladatok ellátása során is számíthatnak a polgárőrökre, így a lakossági bejelentés mérlegelése után akár ők is küldhetőek egy-egy helyszínre. Várhatóan ez néhány héten belül rutinná válik. A főosztályvezető az EDR rádiókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a bejelentkezést követően a rádiókon, veszély esetén, használható a vészhívó gomb és ez a polgárőröknek is biztonságot ad.

A jelentést az elnökség tudomásul vette, így az EDR-ek továbbra is rendszerben maradnak, a költségeket továbbra is fizeti a Polgárőrség.

Azt már a szolgáltató ProM Zrt. vezérigazgatója jelentette be, hogy az ORFK idén ősszel újraprogramozza az összes rendőrségi rádióját. Dr. Balla Ferenc elmondta, minden megyei rendőrségi rádióba - elkülönítve - bekerülnek az adott megye polgárőr csatornái, így szükség esetén a közterületi szolgálatot ellátó rendőrök és polgárőrök, egy nem rendőrségi csatornán, tudnak egymással közvetlenül rádiózni. Ehhez azonban szükség lesz a polgárőr egyesületek, a járőrök és a körzeti megbízottak közötti még szorosabb kapcsolattartásra.

Dr. Túrós András arra kérte a megyéket, hogy gondolják át az EDR-ek elosztását. Azoktól, akik nem használják, vonják vissza és adják ki olyan - elsősorban nagy létszámú - egyesületeknek, amelyeknek szüksége van rá. Kísérjék figyelemmel ezek megtörténtét és a rádiók jövőbeni kihasználtságát. Az elnök emellett intenzívebb kommunikációt és oktatást kért az EDR rádiókkal kapcsolatban.

"A Rendőrség mindent megtett, most rajtunk a sor" - zárta le a témát az OPSZ elnöke.

Az elnökség elfogadta az OPSZ idei II. félévi módosított Munkatervét, amelynek középpontjában továbbra is a Polgárőrség alapfeladatainak teljesítése, a déli határainkon megerősödő migráció okozta kihívásokra való, egyre professzionálisabb reagálás, és a "Magyar falu 100" biztonsági program megvalósítása áll. Emellett folytatódik a polgárőrök ismeretének fejlesztését célzó online tananyagok kidolgozása, a Polgárőrség a XXI. században projekt és korszerűsödik a nyilvántartó rendszer.

Mint a Munkatervből kiderül, október közepén rendezik meg Győrben, az Ifjúsági Centrumok találkozóját. Nemzeti ünnepünk, Október 23-a tiszteletére, október 15-én, az ORFK Igazgatási Központjában kerül sor arra a Díszünnepségre, amelyen átadják a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet, a Szent László Érmet, az "Év polgárőre", az "Év lovas Polgárőre", a "Balaton Polgárőre", az Év Polgárőr Pedagógusa és az "Év Polgárőr Egyesülete" kitüntető címeket, valamint a Polgárőrség Sajtódíját. (Az elnökség döntött az elismerésben részesülők személyéről is)

Idén 10 éves az OPSZ Tudományos Tanácsa. Ennek tiszteletére a Polgárőrség Emlékülést rendez november 11-én, a Belügyminisztérium Márványtermében.

Az Országos Polgárőr Szövetség hagyományos nagycsaládos karácsonyi ünnepségére, december 16-án kerül sor, a Készenléti Rendőrség Nagy Tanácstermében.

Az elnökség tagjai beszámolót hallgattak meg a "Magyar Falu 100" Program állásáról.

A szakmai elnökhelyettes tájékoztatója szerint, a március közepén elindult program keretében, eddig 12 új egyesület került felvételre, jelenleg 6 egyesület bejegyzése van folyamatban, 6 településen együttműködési megállapodás alapján a szomszédos egyesület lát el polgárőr szolgálatot, 22 településen pedig folyamatban vannak az egyeztetések és a tagtoborzás. Szabó Zoltán úgy véli, a program eddigi végrehajtása abból a szempontból, hogy minél több új településen működjön polgárőr egyesület, vagy csoport, mindenképpen eredményesnek értékelhető. Emellett, a megyei szövetségek inaktívként jelölt egyesületei közül minden egyesület aktivizálta magát, tagságuk bővült, a munkát megkezdték és a 44 település közül már több egyesület részére megkötötte az OPSZ, a megyei szövetségeken keresztül, a támogatási szerződéseket.

Az OPSZ általános, oktatási és önkormányzati elnökhelyettese bemutatta azokat az oktatási innovációkat, amelyeket az elmúlt 1-2 évben dolgoztak ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóival együtt. Kardos Pál bemutatta az online e-learning oktatási-és vizsgarendszert, amely lényegesen megkönnyíti a polgárőrök alapképzését, persze - mint mondta - továbbra is lehetőség van a személyes oktatásra és vizsgára. Mint kiderült, a videó modulokat folyamatosan bővítik, hamarosan GDPR és EDR témában is fel lehet készülni online. Az online oktatás és vizsgázás feltételeit hamarosan minden megyében megteremtik.

Az OPSZ elnöksége a beszámolókat követően, a várt és beérkezett támogatások miatt, némileg módosította a költségvetést és döntött arról, hogy a Polgárőrség telekommunikációs szolgáltatója továbbra is a Telekom marad.

Az elnökség emellett jóváhagyta, hogy az OPSZ a tagjai sorába fogadjon két Győr-Moson-Sopron megyei egyesületet, az Árpási Polgárőr Egyesületet és a Barbacs-Maglóca Polgárőr Egyesületet.

Szöveg és fotó: Bakonyi Ágnes

Forrás: opsz.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla