Túrós András Az OPSZ egy megbízható köztestület 

2020.07.19

Rendkívüli körülmények között tartotta meg küldöttgyűlését 2020. július 18-án az Országos Polgárőr Szövetség. A küldöttek és a meghívottak a koronavírus elleni védekezés jegyében már a belépéskor testhőmérséklet mérésen estek túl, mindenkinek fertőtlenítették a kezét, és a küldöttértekezletnek helyt adó rendőrségi székházba is csak maszkban lehetett belépni.

A küldöttek először egy perces néma felállással tisztelegtek az utóbbi időben elhunyt polgárőr társaik emléke előtt, majd a jogi formaságok után Kardos Pál levezető elnök dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökét kérte fel, hogy tartsa meg évértékelő beszédét.


Az OPSZ elnöke elsőként a koronavírus-járvány miatti rendkívüli feladatokról, azok végrehajtásáról beszélt. Kiemelte, a kormány által elrendelt veszélyhelyzet alapjaiban változtatta meg az ország életét így a Polgárőrség működését is. A járvány kapcsán a közterületi járőrszolgálatok helyett leginkább a karitatív jelleg kapott nagyobb hangsúlyt. "Büszkén mondhatom, hogy a járvány alatt a Polgárőrség nem csak a bűnmegelőzés, hanem a karitatív munka zászlaját is magasra emelte. A polgárőrök elsősorban az idősgondozásban, a szociális ellátásban vettek részt, ami mind olyan tevékenység, mely erkölcsileg is magasra helyezi a Polgárőrséget." Hangsúlyozta, hogy az érintett három hónap alatt több mint kétmillió(!) szolgálati órát adtak a polgárőrök. "Hangsúlyozom, hogy a humanitárius magatartásunkkal kiemelkedtünk a magyar társadalomból."
Az 2019-es évet értékelve az OPSZ elnöke beszélt az állami támogatásokról, a különböző minisztériumoktól érkező segítségnyújtásokról. "2019-ben a Polgárőrség a rendészeti közbeszéd meghatározó tényezője lett. Olyan magasszinten és olyan pozitívan foglalkoztak a polgárőrséggel, hogy ez valamennyi polgárőrnek jóleső érzés volt és lehet. Magyarországon a Polgárőrségnek olyan rendészeti, társadalmi támogatottsága van, amely példanélküli. A Polgárőrség élvezi Magyarország kormányának bizalmát!"


Az OPSZ elnökségének munkáját értékelve kinyilvánította, hogy az irányítószervezet 2019-ben rendben, fegyelmezetten és jogszerűen működött, a legfontosabb, hogy munkájával kifejezte a Polgárőrség egységét. "Ez óriási dolog - mondja az elnök. - A szervezeten belül nem voltak értelmetlen, széthúzó viták, hanem konstruktív tevékenység zajlott. Egység van! Az elnökségben nagyon erős a kritikai szellem, de ezek a hangok jellemzően építő jelleggel szólnak."
2019. december 31-i adatok szerint hazánkban 2001 polgárőr egyesületben kicsivel több 64 ezer tag volt. Tavaly ők 9 millió 800 ezer óra szolgálatot teljesítettek. Az OPSZ 150 gépkocsival, 50 kismotorral, 1000 darab EDR rádióval is gazdagodott, nem beszélve a támogatóktól kapott gépkocsikról, kisbuszokról és kerékpárokról. A gazdálkodás jó volt, a költségvetés stabil, kiszámítható, likviditási probléma nem merült fel.
A 2019-es év munkáját összefoglalandó dr. Túrós András kinyilvánította: Szeretném hangsúlyozni, hogy az Országos Polgárőr Szövetség a polgárőrökhöz méltóan működött, az OPSZ egy megbízható köztestületnek tekinthető, ami nagyon jól képviselte a polgárőrök érdekeit.
A jövőre vonatkozóan kérte a polgárőröket a közterületi szolgálatok fokozására, illetve, hogy készüljenek a koronavírus újabb hullámára, a karitatív munkára.


Az év elején elrendelt veszélyhelyzet megadta a lehetőséget, hogy a különböző éves beszámolókat az elnökség fogadja el. Ezek határidőre meg is történtek, így a mostani Küldöttgyűlésnek csak jóvá kellett hagynia az elnökség ilyen irányú döntéseit. Mivel az értekezlet előtt a küldöttek ezeket írásban megkapták, Így dr. Fekecs Dénes, az OPSZ gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese is csak egy rövid tájékoztatót mondott a köztestület pénzügyi gazdálkodásáról, helyzetéről. Az OPSZ bevétele az előző évhez képest 2019-ben 2,7 %-al növekedett összesen 1. 264. 380 ezer forintra. Röviden ismertette a Közhasznúsági Jelentésben, a Pénzügyi Beszámolókban, Mérlegben leírtakat, ami természetesen közzé lett téve a honlapon is.
Szintén rövid összefoglalót mondott Török Barnabás, a Felügyelő Bizottság elnöke, Csehné Köteles Rozália könyvvizsgáló, Cseh István az Etikai Bizottság elnöke is. Az Küldöttgyűlés az elhangzott beszámolókat elfogadólag jóváhagyta, majd döntött a tagsági díjról, illetve az OPSZ Alapszabályának módosításáról.
Zárszóként dr. Túrós András köszönetet mondott a polgárőröknek az áldozatos munkájukért, illetve ismertette az értekezlettel, hogy a Regionális Polgárőr Napokon közel 200 polgárőr kapott elismerést (erről beszámoltunk itt és itt). Felhívta a figyelmet a még mindig nyitva levő Magyar Falu programra, amire a polgárőr egyesületek is pályázhatnak.

Forrás: opsz.hu

Hírszerkesztő: Magyari Béla