Új bázist kaptak a nagymágocsi polgárőrök.

2020.09.28

Nagymágocson 2020. szeptember 26. 16.00 órai kezdettel polgárőr bázist adott át Szebellédi Endre István polgármester úr. A teljességgel felújított volt szolgálati lakás Nagymágocs, Mátyás Király u. 18. sz alatt helyezkedik el. 

A bázis átadást megtisztelte jelenlétével Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Batiz István a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetség elnöke, Szebellédi Endre Nagymágocs polgármestere.

A Mátyás király utca 18. szám alatti központi helyet az önkormányzat adományozta a polgárőröknek. Ez korábban szolgálati lakás volt, de már évek óta nm használták. Az épület komoly felújításra szorult. Az ehhez szükséges forrást a Belügyminisztérium, illetve a Közfoglalkoztatási Program biztosította. Az önkormányzat felújította az épület tetőzetét, külsőleg hőszigetelték. Központi fűtést alakítottak ki. A ház belső festést is kapott. Egy helyi mezőgazdasági vállalkozó pedig segített az épület berendezésében is.

Polgármester úr köszöntőjében tájékoztatta a megjelenteket, hogy a képviselő testület az előző ciklusban hozott határozatot az épület teljes felújítására, illetve egy szárnyának polgárőrség részére történő átadására. Anyagi fedezet hiánya miatt a kivitelezésre a tárgyévben került sor. A beszédben elhangzott, hogy az iroda főleg idős személyek által lakott településrészben helyezkedik el, ezzel az itt élő állampolgárok biztonságérzete tovább erősödhet. Polgármester úr vázolta a 30 fős egyesület szerteágazó tevékenységét, illetve említést tett a két szerv közötti példaértékű együttműködésről.

Farkas Sándor államtitkár úr megköszönte a részvétel lehetőségét, és elmondta, hogy minden polgárőr rendezvényen szívesen részt vesz. Számára is fontos esemény az ilyen jellegű átadás, mert jelenlétével is köszönetét fejezheti ki a polgárőrség irányába. Pár gondolatban szólt a pandémiás helyzet kapcsán végzett kiemelkedő polgárőr tevékenységről. Személyes tapasztalatokkal is rendelkezik, de a térség állampolgáraitól is tömérdek visszajelzés érkezett irányába. Zárszavában elmondta, hogy az áldozatos munkáért őszinte köszönetét fejezi ki, és a polgárőrök a társadalmi munkavégzésük mellett egymás egészségére is fokozottan figyeljenek.

Ezt követően Dr. Túrós András elnök úr, Farkas Sándor országgyűlési képviselő úr, a település polgármestere és polgárőr vezetője jelenlétében átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a jelenlévőkkel együttesen megtekintették a 8 helyiségből álló polgárőr bázist.

Nagymágocson 30 fős polgárőrség működik. A szervezet tagjai igen aktívak. Segítik a helyi rendőrőrs munkáját, de több saját tettenérésük is volt. Télen a nagy hidegben, hóban, nyáron a kánikulában is számíthatnak a segítségükre a település idős, vagy akár tanyán élő tagjai. A vírushelyzetben is helyt álltak.

Szebellédi Endre István polgármester úr válaszában megköszönte az értékes segítséget, majd az átadási ünnepségen megjelent vendégek, illetve polgárőrök részére egy emlékplakettet adott át.

Batiz István megyei elnök 5 fő részére láthatósági mellényt, pólót, sapkát adott át, valamint egy új szolgálati kerekpárt biztosított az egyesületnek, melyet Párkány György vett át.

A jelenlévők zárásként egy állófogadáson vettek részt. 

Forrás: Délmagyar.hu, csmpszsz

Hírszerkesztő: Magyari Béla