Ünnepelt a Szentesi polgárőrség

2019.11.17

2019. november 16-án ünnepelte 25 éves évfordulóját a Szentes Polgárőr Egyesület, a Szentes és Vidéke Ipar testület székházában.

A bensőséges ünnepségen részt vett Pőcze Levente, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, Magyari Béla a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség tiszteletbeli elnöke, sajtóreferens, Szirbik Imre, Szentes Város volt Polgármestere, Kun József rendőr alezredes a Csongrád Város rendőrkapitányság vezetője, Kálmán Rajmond tűzoltó alezredes a Szentes Város Tűzoltó Parancsnoka, Nagy János rendőr alezredes a Szentesi Rendőrkapitányság rendészeti vezetője és a házigazda Kádasi Zoltán a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke, és a szomszédos települések Polgárőr Egyesületeinek elnökei, valamint Dr. Bertus Ildikó a polgárőrség segítője.


Gilinger István, az egyesület elnöke rövid tájékoztatást adott az egyesület megalakulásáról, az eltelt évekről, milyen fejlődésen ment át a település polgárőr egyesülete. Ezután ismertette Dr Túros András OPSZ elnökének levelét, amelyben köszöntötte a Szentes Polgárőr Egyesületet a 25-dik évforduló alkalmából és megköszönte a polgárőrök eddigi munkáját. Megemlékeztek az elhunyt alapító polgárőr társaikról egy perces néma felállással.

Kádasi Zoltán ipartestület elnöke méltatta a polgárőrség tevékenységét, elmondta, hogy sokban hasonlít a tevékenységük a polgárőrségéhez és együttműködést ajánlott fel a polgárőrség számára.

Ezután együttműködési megállapodás jött létre a Szentes Polgárőr Egyesület és a Szentes és Vidéke Ipartestület között, melyet Gilinger István, a polgárőr egyesület elnöke és Kádasi Zoltán, az Ipartestület elnöke írtak alá.

Ez után Gránicz Pál titkár alapító tag és Szabó Zoltán alapító tag emlékezett vissza ez eltelt huszonöt év tapasztalataira.


Szirbik Imre volt polgármester is köszönetet mondott a polgárőrök 25 éves munkájáért és bízik abban, hogy a jelenlegi önkormányzat is támogatni fogja majd a polgárőrséget. Elmondta még, hogy kezdetben a lakosság nem tudta mire vélni a polgárőrök tevékenységét. De az élet és a munkásságuk és a rengeteg útkeresés, bebizonyította a lakosságnak és az önkormányzatnak is, hogy nagy szükség van a munkájukra a bűnözés megelőzés és a lakosság közbiztonságérzete megőrzése terén. Rengeteg olyan terület van ma már ahol a polgárőrök példamutatóan végzik a tevékenységüket , tette hozzá a polgármester.

Ezután Gilinger István elnök jelképesen egy ajándékosár átadásával köszönte meg a polgármester úr segítségét, amit a polgárőrségnek nyújtott.

Pőcze Levente elnökhelyettes beszédében méltatta az egyesület tevékenységét, a 25 év alatti fejlődését, amely az utóbbi években példaértékű volt. A huszonöt év, vagy ahogy a polgármester úr fogalmazott nagyon hosszú út egy egyesület életében. Rámutatott, hogy csak közösen a rendőrséggel és az önkormányzattal lehet egy biztonságos működést létrehozni. A jövőre vonatkozóan, bízik abban, hogy a szentesi polgárőrök munkája töretlen lesz, tenni fogják továbbra is a dolgukat. Végül köszönetét fejezte ki a polgárőröknek és családtagjaiknak a végzett munkáért.

Végül a megyei szövetség képviseletében 25 éves emléklapot és emléktárgyat adott át:

- a Szentes Polgárőr Egyesületnek,

- Gránicz Pálnak, Szabó Zoltánnak, Antal Ferencnek és Dancsó Jánosnak.

Tizenöt éves emléklapot adott át Szaszkó Gergelynek.

Tíz éves emléklapot adott át Sipos Imrének.

Öt éves emléklapot adott át Paksi Anikó elnökhelyettesnek és Székely Ferencznek.

Nagy János rendőr alezredes elismeréssel szólt a tagság önkéntes bűnmegelőző munkájáról, melyet közbiztonság érdekében végeznek. Kiemelte, hogy a köszönet a polgárőrök családjainak is jár, hiszen nagyon fontos támogató erő a megértő, jó családi háttér. Elmondta, hogy az egyesület tagjait felkészültségük és tenni akarásuk miatt nem csak polgárőrnek, hanem teljes értékű járőrtársnak tekintik a rendőrök. Köszönetet mondott az egyesületnek az elmúlt évek alatti tevékenységért a 25 éves fennállásuk alkalmával.

Kun József rendőr alezredes megköszönte azt a segítséget, amit szentesi rendőrkén nyújtott a rendőrsének a polgárőrség. Gratulált a negyedszázados munkájukhoz.

(Fotó és írás Magyari Béla)